Posted by: pinkturtle2 | November 8, 2009

PAS memang menempah maut… tak nak terima pandangan rakyat marhaen

P1070348

Ingatkan pimpinan PAS (walau diperingkat mana pun) bersikap rasional dan cuba untuk cari jalan tengah menyelesaikan kekusutan dalaman parti ... malah bersikap terbuka dengan kritikan..... tak macam UMNO/BN ... tapi.. rupa-rupanyer kita tersilap laa...Kalau beginilah sikap pimpinan PAS ... jangan harap la dapat nak kekalkan kuasa pada PRU13 nanti ..

Kalau Beginilah Sikap Pimpinan PAS

Selama nie gua ingat pimpinan PAS (walau diperingkat mana pun) bersikap rasional dan cuba untuk cari jalan tengah menyelesaikan kekusutan dalaman parti … malah bersikap terbuka dengan kritikan….. tak macam UMNO/BN … tapi.. rupa-rupanyer gua tersilap laa…

Sori la… PAS memang menempah maut…. tak per.. korang (pimpinan PAS serta peserta seminar yang nampak bangang tue) …. tunggu jer la… tak lama pon… PRU13 bukan la lama lagie.. cuma ader dua tiga tahun jer… paling awal 2012 nanti…

So… teruskanlah apa yang korang pertahankan tue… dan rasakanlah pahitnyer biler PAS dah tak diterima rakyat marhen pada PRU13 …

saper nak percaya Parti yang tak nak terima pandangan rakyat marhaen …

Baca Semuanya di sini

Dan ulasan di sini lagi menarik


Respon

  1. BIsmillahirhmanirrahim
    SIAPA YANG SEBENARNYA MENGUSAI POLITIK ?
    ~Dr Aq
    Hakikatnya POLITIK DEMOKRASI ALA BARAT di Malaysia sejak merdeka adalah acuan sistem WESTMINSTER. Lihat dan baca sejarahnya.
    SISTEM POLTIK dan semua bidang masyarakat dan negara yang berkaitan dengannya, baik secara langsung dan tidak langsung, ujud tanpa dasar nilai agama, budaya kemsayarakatan.

    Ulasan ini dapat dibaca dalam berbagai penulisan yang mendasarkan tradisi kekuatan nilai dan norma masyarakat. Ekonomi liberal bersufat memikiat NAFSU pemegang kuasa politik. Penguasa politik biasanya jadi alat “elite-kaya” dikenal juga dengan nama ‘KAPITALIS BESAR”.
    Mereka berkumpul mengusai KUASA POLITIK atau PEMERINTAHAN.

    Bidang keselamatan dan undang-undang penting sekali diawasi dan “dijaga”. Pengawasan dan penjagaan dilindung dengan pemerintahan yang tidak memisahkan kekusaan ekskutif, legislatif dan kehakiman.
    TIGA KUASA iaitu bentuk tiga dalam satu dikenal sebagai “TRIA JUNCTA IN UNO” . Pengusa sebenar adalah PLUTOCRATS.

    Pentadbirannya diisitlah kan sebagai “PLUTICRACY, GOVERNMENT BY THE WEALTHY”. Falsafahnya ialah KEBENDAAN atau materialism ; matlamat menghalalkan cara..
    Jadi orang politik yang lemah, bukan sahaja pemikiran mengenai logistik perjuangan, strategi dan langkhnya dhaif, mereka miskin harta, malah mudah tergoda….

    Begitu lama berjuang tetapi jalur dan kesan penerokaan kian bersimpang siur dan kelam. Apabila mereka memandu mereka lupa dengan keindahan kota yang ada “red light” dan iklan nion berwarna warni.
    [Mereka tiada peta pedoman dan bekalan, jadi mereka lupa bahawa mereka kena singgah di stesyin minyak, mereka kena pergi ke bengkel, kedai tayer yang kebanyakannya bukan kepunyaan Melayu.]
    Struktur dangan sudah begitu terbentuk ; jangan arah kepada bukan Melayu ; marah kepada pemimpin yang dari dahulu rebut dan pegang kuasa dalam berbagai paangkat dan bentuk.
    [Umpama di rumah orang Melayu Islam krebnyakannya “ketiadaan kotak obat” jika luka maka plaster digantikan dengan obat gigi...itu pun jika ada ]

    Justeru itu, mereka mudah diperangkap dengan isu yang menarik “nafsu kebendaan” atas alasan yang “sentimental” berkait dengan unsur sosio-budaya malahan agama.

    PEMIMPIN yang lemah hanya berpuAs hati jika mereka jadi penumpang, bonceng (pillion riders). [Mereka lupa bahawa mereka kena singgah di stesyin minyak, mereka kena pergi ke bengkel, kedai tayer yang kebanyakannya bukan kepunyaan Melayu.]
    [Itulah jalan mudah atau jadi broker kuasa ; dan pengikutnya seperti ayam dan ucing sanggup “duduk dibawah meja memungut makanan yang dijatuhkan..” ]

    KEPUTUSAN politik sering dipaksa. Ia biasanya tidak dirunding secara ILMAIH dan jujur dengan anggota parti dan rakyat..
    Malahan juga rancangan segera (paksa) berkenaan diluar janji daripada MANIFESTO awal dalam pemilihan raya.

    Perihal ini dapat disemak dengan segala macam projek dan cagan kata yang muluk dan dikuti oleh lagu “phlawan” dan bujukan.
    Kacau-bilau, berbagai gejala dan penyakit masarakat, gaduh, merusuh, bakelahi, kemacitan sistem kehidupan atau runtuhnya berbagai projek malahan perang kecil dan PERANG DUNIA adalah berpunca daripada KEPUTUSAN POLITK.

    Kita boleh sebut bahawa dunia ini melalui begini rupa kesusuhan oleh angkara pemimpin yang lemah daya fikiran dan nafsu kebendaan.
    Pemimpin segelintir bermasaalah lantas membuat
    KEPUTUSAN POLITIK yang tidak diresetui oleh rakyat dan para ilmuan berwibawa. Umpamanya, mereka lebih bermegah dengan membangun menara “gajah putih” tetapi bukan hospital terkenal di dunia, meskipun ia seorang doktor ! dan rakyat yang menderita serangan berbagai jenis wabak .
    Perjumpaan ilmu, menyatakan masalah dan penawar melalui perbahasan, seminar dan forum.
    Jauhkan KEPUTUSAN POLITIK beberapa orang kerana ia telah memusnahkan jutaan manusiai dan makhluk isi dunia dan alam ini.

    Sejak zaman Adam dan Hawa sampai sekarang pun soal air dan tandas tidak selesai. Jutaan anak-anak yang tidak cukup makan dan tidak bersekolah. Lihat juga, antara lain, perangkaan “telus” di Malaysia mengenai buta huruf dan daya pendidikan penduduknya di luar bendar.
    LIHAT dan kaji apa yang berlaku dahulu dan sekarang ini disekeliling kita.
    [Mudah-mudahan penulisn ringkas ini beoleh merupakan secebis sejarah political eduation atau ilmu pendidikan politik.] Sekian sahaja dahulu. ~Maaf. ~Aq 081109

  2. Tumpang lalu kwn, minta tolong klik link dibawah….
    http://jutawanklik.com?a_aid=9420077a


Leave a response

Your response:

kategori