Posted by: pinkturtle2 | Disember 20, 2010

Gambar Nahas bas terburuk negara…

The wreckage of a tour bus sits on a highway in Pos Slim, in Malaysia's northern state of Perak December 20, 2010. A Malaysian bus carrying Thai tourists hit a road divider and overturned, killing 26 people, state news agency Bernama reported on Monday.

Malaysian firefighters inspect a damaged bus after an accident in Ipoh, northern state of Perak, Malaysia, Monday, Dec. 20, 2010. An official says a bus carrying Thai tourists overturned on a winding road near a Malaysian highland resort, killing 14 people. (AP Photo) MALAYSIA OUT.

Sebahagian anggota bomba dan penyelamat mengeluarkan mayat salah satu daripada 28 pelancong warga Thailand yang terkorban dalam kemalangan sebuah bas pelancong di KM 15, Jalan Simpang Pulai-Cameron Highlands, 20 Dis. -

Rescuers carry a body on a stretcher near the wreckage of a tour bus on a highway in Pos Slim, in Malaysia's northern state of Perak December 20, 2010. The Malaysian bus carrying Thai tourists hit a road divider and overturned, killing 26 people, state news agency Bernama reported on Monday.

Fire and Rescue department personnel carry out the body of one of the passengers of the ill-fated tourist bus which crashed at Cameron Highland northern state of Perak on December 20, 2010. Twenty-six people, mostly Thai tourists, were killed when their double-decker bus crashed on a highway after a trip to the Cameron Highlands, in Malaysia's worst-ever coach accident.

Fire and Rescue department personnel carry out the body of one of the passengers of the ill-fated tourist bus which crashed at Cameron Highland northern state of Perak on December 20, 2010. Twenty-six people, mostly Thai tourists, were killed when their double-decker bus crashed on a highway after a trip to the Cameron Highlands, in Malaysia's worst-ever coach accident.

Rescue personnel work on the wreckage of a tour bus on a highway in Pos Slim, in Malaysia's northern state of Perak December 20, 2010. The Malaysian bus carrying Thai tourists hit a road divider and overturned, killing 26 people, state news agency Bernama reported on Monday.

Rescue personnel work on the wreckage of a tour bus on a highway in Pos Slim, in Malaysia's northern state of Perak December 20, 2010. A Malaysian bus carrying Thai tourists hit a road divider and overturned, killing 26 people, state news agency Bernama reported on Monday.

Fire and Rescue department personnel work among the luggage of tourists piled by the central reservation and the wreakage of the tourist bus (R) that crashed at Cameron Highland northern state of Perak on December 20, 2010. Twenty-six people, mostly Thai tourists, were killed when their double-decker bus crashed on a highway after a trip to the Cameron Highlands, in Malaysia's worst-ever coach accident.

Bodies are covered after a tour bus overturned in Pos Slim, in Malaysia's northern state of Perak December 20, 2010. A Malaysian bus carrying Thai tourists hit a road divider and overturned, killing 26 people, state news agency Bernama reported on Monday.

Bodies are covered after a tour bus overturned in Pos Slim, in Malaysia’s northern state of Perak December 20, 2010. A Malaysian bus carrying Thai tourists hit a road divider and overturned, killing 28 people, state news agency Bernama reported on Monday.

Nahas bas terburuk negara 

2010/12/20

KUALA LUMPUR: Kemalangan bas di Jalan Cameron Highlands-Simpang Pulai, hari ini yang meragut 28 nyawa adalah yang paling dahsyat dalam sejarah negara.

Dalam nahas pada 11.10 pagi tadi, 22 orang mati di tempat kejadian, empat meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital dan dua lagi di Hospital Raja Permaisuri Bainun di Ipoh.

Kemalangan terburuk melibatkan sebuah pas sebelum ini berlaku pada 13 Ogos 2007, apabila 20 orang terbunuh dan sembilan cedera di KM229 Lebuh Raya Utara-Selatan, di Bukit Gantang dekat Taiping.BH

……………………………………………………………..

Mayat bergelimpangan, tercampak dari bas: Saksi

IPOH: Seorang pelajar berkata dia melihat mayat bergelimpang di atas jalan raya sejurus selepas bas pesiaran yang membawa pelancong Thailand terbabas di Kilometer 15, Jalan Cameron Highlands-Simpang Pulai menyebabkan 28 terbunuh setakat ini.

“Saya juga nampak ada kanak-kanak terbaring di longkang dipercayai tercampak dari bas,” kata Mohamad Shafwan Mohd Nan, 17, yang mengikuti rombongan sekolahnya dalam perjalanan menuju ke Cameron Highlands.

Mohamad Shafwan berkata ketika sampai di tempat kejadian, beliau nampak beberapa mangsa yang cedera dan berlumuran darah keluar dari bas yang terbalik itu.

Dua puluh tujuh pelancong Thailand dan seorang pemandu bas yang dikenali sebagai Omar Shahidan dari Kangar, Perlis, terbunuh apabila bas pesiaran itu terbalik ke dalam longkang ketika turun dari pusat peranginan itu pada jam 11.40 pagi tadi.

Seramai 22 orang mati di tempat kejadian, empat meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital dan dua lagi di Hospital Raja Permaisuri Bainun di sini.

Mereka yang cedera dibawa dengan ambulans ke hospital manakala mayat dibawa dengan lori polis dan Jabatan Pertahanan Awam.

Setakat ini, polis telah mengesahkan mangsa yang mati adalah 12 lelaki dan 15 wanita manakala identiti seorang lagi belum dikenal pasti.
Wartawan dan jurugambar yang bekejar ke tempat kejadian terpaksa berjalan tiga kilometer ke tempat kejadian kerana laluan itu telah ditutup kepada semua lalu lintas bagi memudahkan kerja menyelamat.

Usaha untuk mendapatkan gambaran sebenar apa yang berlaku semasa kejadian agak sukar kerana semua penumpang lain dan dua lagi rakyat Malaysia iaitu pembantu pemandu dan pemandu pelancong mengalami cedera parah.

Jalan Simpang Pulai-Cameron Highlands, yang mempunyai banyak cerun, dibuka kepada lalu lintas pada 2003 dan menjadi laluan alternatif ke Cameron Highlands selain jalan dari Tapah.

Ia juga digunakan bagi mereka yang mahu pergi Gua Musang melalui Lojing di Kelantan. – BERNAMA

About these ads

Responses

  1. TUE LA HARAMKANLA BUS DOUBLE DECKER…N WAJIBKAN PEMAKAIAN TALI PINGGANG DI BUS BUS…

  2. salam……..

    negeri perak…..jln tak elok…….
    jln berbukit tak pakai spec dan piawan a/bangsa……….
    tengok dulu tu….ada kaa buat tol kat jelapang tu….dua rantai selepas cerun bukit……..terus jumpa plaza tol……berapa banyak korban yg nahas di plaza tol jelapang tu………lepas tu baru dia orang buat laluan terus ke kolumpo…..yg nak ke ipoh pun baru dibuat dlm jarak yg jauh dari cerun bukit yg curam…………

    budak tadika kena laa peringat orang hang jngn dok buat main pasai jalan nie…….berapa banyak dah nahas kat negeri kome tu??……..

    satu lagi……
    jln dlm b/raya ipoh tu cukup serabut……..
    nasib baik aku nie biasa duduk kat ipoh lama jugak…….
    kalau tidak ngan aku sekali punggahhh………….
    cuba tengok jln kat tambun…….kat ulu kinta yg nak pi tj rambutan tu…..berlopak-lopak….belubang sana berlubang sini……..

    dekat bukit berapit menghala ke pdg rengas…….jlnnya??…masyallah…….teruk bebenor……..kata kawsan tu menteri dia hebat sangat………apa dah jadi??

    sekadaq nak peringat budak tadika saja laaa……
    sat nie hang tak pi sekolah kot……..
    bagi laa ada standat bandar raya sikit……….

    kah kah kah………

    • Salam nasik kandaq.

      Hai.
      Kata hang p Kalate.
      Nak jupo tok guru.
      Nak cakap panjang2 tak tak lebaq.
      Nak betanya khabaq tapi tak kabo.

      Mana laporan hang.
      Hang tak jupo mana2 tok guru kah.
      TGNA pon, hang tak jupo.
      Gapo gitu.

      Di Ipoh, hang kata berserabut.
      Mana tak serabut.
      Kereta banyak.
      Ipoh tu kawasan timah.
      Memanglah banyak kereta.
      Kang hang suka berserabut.

      Hang, nak rungut apa.
      Hang sukusakat great chief.
      Kat Padang Rengas.
      Hang plan-planlah bawak kereta.
      Takkang tu pon hang tak tau.

      Yang hang tau.
      Gerai2 kat Padang Kota Lama.
      Kotoq.
      Selekeh.

      Sekadaq jangan otak hang selekeh cukup.
      Lah.

      • salam…….

        untuk bt…….
        aku masih kat klantan……
        aku bawak lap top…..pakai broadband daaa…..
        mana boleh tinggai lap top…….
        bukan mcm hang…….balik rumah dulu baru nak buka……..

        aku tu bukan apa…….
        kesian tengok kome…
        sampai keraih orat lehiaq nak pebetoi negeri sendiri…….

        hang kena buat laa sesuatu……
        jngn otak kome pun berlopak n belubang mcm jln kat perak tu….

        kelantan cukup membangun……
        membangun bersama islam…
        hang pun kalu pi sana……masuk saja KB……..hang boleh sesat….
        pesat membangun..dgn jiwa dan roh islam…….
        tulisan jawi……warisan melayu-islam tetap terpampang indah di semua premis dan gedung perniagaan……..
        tulisan jawi lah yg dikuburkan oleh sukusakat hang sendiri………..
        sebab tu ramai melayu dari sukusakat kome yg dah tak reti nak baca kitab-kitab kuning lama tu…..
        pulau pinang dan kelantanlah yg mempelopori penerbitan kitab-kitab tua nie……..persama press, maktabah ar-rawi di acheen street, penerbitan qalam, sinaran bros, warta negara dari p.pinang…….
        pustaka aman, pustaka dian dgn ulamaknya yusof zaki yaacob-yg menterjemah tafsir fi zilal….adalah melalui pstaka dian ni laa…..semuanya dari kelantan…….
        pustaka aman masih gagah tersergam di KB……..

        sekadaq nak bagi hang jng dok gelabah n meroyan lagi……..

        kah kah kah……….

      • Salam,

        Dalam sejarah Melaka kalao dulu tawarikh
        Laksamana Cheng Ho mai dari China lepaih
        tu balik pi.Oleh kerana bijeh timah
        bertapaklah masyarakat cina di Perak dalam
        persekutuan tanah melayu sampailah
        membiak ke hari ni jenuh 1 m’sia.
        La ni tak boleh nak bangga dah dgn. timah
        british dah angkot pi.Tapi kalau nak bangga
        dgn. makcik timah…ghasa2 boleh la kot.
        ……………………………………………………..
        takut soora2 sumbang ja kluaq mai
        Dulu tanah tu makcik timah hang la punya…

        “”””sudah tukar ka””””

  3. manusia wajib percaya pada qada & qadar yg telah di tentukan, yg boleh, brdoa smoga tidak brlaku pd diri & famili, selebihnya berserah pd allah, sebab kita umatnya, kelip mata pun bukan kita yg aturkan, tul tak..

  4. Memang betui kat Perak banyak jalan2 yang bahaye tahap giler, terutama jalan ndak pegi Cameron Highlands. Lagi satu dekat terowong Jelapang Highway PLUS kat Ipoh tu, memang bahaya! Bpleh bawak maut kalau tak berhati-hati atau tak berhati perut.
    Memang diorang buat jalan tak guna otak, ikut suka hati – pendek kata tak dibuat cara berhemah ( non-Engineered tracking access )…berbahaya kepada pemandu2.

    • salam wak kerto…….

      tq wak……..
      bt tak mau ngaku jln kat negori dia berbahaya……..

      bagi laluan tu bagi laa…..memang kena bagi……kalu tidak dia pun tak boleh mai penang…….pasai kita bagi laluan laa tu….dia pun boleh sampai sini……..

      isu kita….jln kat perak……..laluan ke apa ke tok sah kira laa…….yg penting bila dlm negori dia tu……..kena laa bagi perelok sikit,,,bagi ada class…….

      contohnya kat bidor..kat tapah….jln lama……rasa takut nak guna jln tu…..dah laa sempit, belubang lagi…….bahaya tu…….ini yg mesti dia campoq tangan sama…….

      jln lama jln baru……
      dah kaya mola la haru biru……….

      kah kah kah

      • Salam nasik kandaq.

        Await hang tak jawab komen kita, di bawah.
        Hang memang kelabu ka.
        Hang tak tau mana Tanjung Pucat Muka ka.

        Kalau hang tak tau.
        Hang taiplah kat google.
        Hang boleh tengok.
        Batu pon dah seropa buaya.

        Hang dan great chief.
        Mana tahu.
        Pi sana langsonglah takpernah.

        Hampa bedua.
        Pi mai,pi mai.
        Burmah Road.
        Padang Kota Lama.
        Tu pon.
        Pasai hampa main daun.

        Sekadaq kesianlah kat hampa.

      • Salam,

        Ni awang dok buat loghat apa
        ushar kaki dulu la…
        Cek tau dak seblom samPAi
        batu pucat muka tu…cek npk
        tak USM punya pantai.underground
        cable kita la pasang…tau ka

        Tapi bukan nak kata la
        Kat batu pucat muka tu
        ada hari kalau kena
        nasib tak baik
        boleh bawa maut…..
        pasai dah besa kena

        nak kata tobat tak mau pi
        kita pon kdg2 gatai tangan jugak
        Bukan hayun kayu golf
        dok perasan macam tiger wood
        kita Hayun fish rod.
        Budak2 plan2 hayun 2 ladong la

  5. Salam 1Malaysia aka
    Salam TGNA suka.
    Salam jugak pada nasik kandaq.

    nasik kandaq kelabu lah.
    Boleh jadi Presiden Kelab U.

    Jalan yang dibuat tu.
    Untuk ke Cameron Highlands.
    Untuk ke Gua Musang.
    Orang Perak bagi laluan mudah.
    Kena terima kasihlah pada Perak.
    Bagi lalu kat sempadan.

    Jangan salah jalan.
    Kalau jalan tak elok.
    Jalanlah pelan pelan.
    Sapa suruh laju.
    great chief tak suruh, tanyalah dia.
    Dia suruh.
    Plan-plan jalan.

    Itu orang kata kena guna otak.
    Berusaha mengelakkan kejadian buruk, sebab sendiri.
    Kalau orang lain buat silap, itu takdirlah.

    Kita pi kat Pineng.
    Jalan Telok Bahang ke Balik Pulau.
    Penuh dengan lenggang lengguk dan sempitnya.
    Kita jalan pelan-pelan.
    Kita naik sampan lalu Tanjung Pucat Muka pon.
    Kita kayuh plan-plan, kita ikut great chief.
    Tak kisahlah.
    great tak chief ka.
    chief tak great ka.

    Yang kita payah nak ikut, nasik kandaq.
    Pengandaqnya tersangkut, sana sini.
    Gerainya selekeh.
    Tapi, suka salahkang orang.
    Itu saja, yang dia tau.

    Ni, dia ke Kelate.
    Jumpa tok guru mana, tak taulah.
    Harap2nya, jumpa TGNA.
    Boleh bisik2.
    Lepais tu tulihlah kat sini.
    Kita pon nak tau.

    Sekadaq jangan salah jalan.

  6. salam ……..

    buat budak tadika…….
    baru pi pucat muka dah nak menunjuk…….
    hang pi sungguh ke atau hang auta …….
    kalau nak pi pucat muka hang kena pi pusat kajian usm dulu bawah sikit dari pucat muka tu….tapi kena dpt kebenaran laa…hang tak boleh seghebu……kwsnnya bersih penuh dngn ikan…….lepaih tu hang kena pi sg. tukun….boleh berjalan teruih ke pucat mula kalau hang mau………

    sekadaq hang kena kontek aku kalu nak mai sini………
    pasai tempat aku dok main saja kwsan tu………

    kah kah kah………

    • Salam nasik kandag dan great chief.

      Hampa bedua, mana pernah pi.
      Nama saja Tanjung Pucat Muka.
      Lokasi Telok Bahang.
      Hampa tak pernah pi, lah.

      Kalau hampa pi.
      Hampa tau lah.
      Yang nelayan2 kat situ.
      Naik perahu kecik saja.
      Tak pucat muka pon.
      Selamba saja.
      Dok pelan pelan dayung.

      Cuma hampa bedua saja tak cerdik.
      Sorang dok pelan pelan kayuh.
      Sorang dok pelan pelan kandaq.

      Sekadaq ada ka.

  7. aloo budak………..

    yg hang pi tu namanya pucat lesi…..bukan pucat muka….
    hang auta laa………
    kalu berani tunggu sampai malam………kat pantai dia……..
    kalau betuah hang boleh tengok langsayur atau langsiaq…………..
    lepaih tu plan plan hayun batu ladong…………

    sekadaq hang jng jadi langsiaq………..

    • Salam nasik kandaq.

      Mana ada Tanjung Pucat Lesi.
      Muka Pucat Lesi, ada lah.

      Tapi.
      Kalau hampa bedua, great chief dan hang.
      Dah jadi pucat lesi.
      Kita jadi langsiaq pon.
      Tak guna.
      Mana boleh nampak.

      Sekadaq hampa bedua yang nampak.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 62 other followers

%d bloggers like this: