Posted by: pinkturtle2 | Disember 10, 2008

kenapa lantang sangat Surind Sing mempertikaikan Islam..

satu laporan polis telah dibuat kerana terdapat 1 artikel yg boleh dikatakan terlalu menghina Islam ugamaku...sapa Surind Singh ni..?? kenapa lantang sangat penulisan dia mempertikaikan Islam..? apa yg membuatkan dia rasa Ibadah Haji itu satu perjalanan yg memalukan..??

satu laporan polis telah dibuat kerana terdapat 1 artikel yg boleh dikatakan terlalu menghina Islam ugamaku...sapa Surind Singh ni..?? kenapa lantang sangat penulisan dia mempertikaikan Islam..? apa yg membuatkan dia rasa Ibadah Haji itu satu perjalanan yg memalukan..??

Surind Singh…hang jangan cari pasai ..!!!

Satu laporan polis telah dibuat kerana terdapat 1 artikel yg boleh dikatakan terlalu menghina Islam ugamaku…sapa Surind Singh ni..?? kenapa lantang sangat penulisan dia mempertikaikan Islam..? apa yg membuatkan dia rasa Ibadah Haji itu satu perjalanan yg memalukan..?? baca sini–> hajj most shameful journey in history

rasanya selama ummi tercampak kat dalam dunia blog ni belum jumpa lagi blogger Islam yg telah menghina ugama lain…atau mungkin ummi terlepas pandang..tapi rasa2nya takde …

Tok Ghimau dah nampak taringnya bila si Surind Singh ni makin ketegaq…apa yg si Surind pertikaikan sangat tentang Ibadah Haji ni..? adakah Islam mengongkong penganut ugama lain..? adakah Islam melarang penganut agama lain dari beribadah ikut cara ugama masing2..? dia mengharapkan keterbukaan dalam membincangkan isu2 sensetif..apa dia dah habis2an ke mengkaji Islam..kalau setakat nak menaikkan darah umat Islam..anda sudah silap tempat la Surind..

bak kata salah seorang komentar yg menyatakan..

ko ada hak nak fikir apa ko nak fikir. tapi simpan dalam kepala hotak ko yang sengal tu. aku pun bole fikir apa aku nak pasal ko. tapi tak perlu aku nak kutuk fahaman ko tu. lantak ko la nak sembah binatang ke, patung ke, nak jadi ateis ke, ko punya pasal.

ko cakap pasal respek? belajar respek orang lain dulu!!

dan komen dari Captain Jack Sparrow

AGAMA Islam adalah agama dakwah, dan menggesa kita supaya selalu berdakwah. Dalam pergaulan, percampuran dengan kaum-kaum lain kita boleh berdakwah dengan kebaikan budi pekerti dan contoh tauladan cara hidup yang baik dari ajaran agama Islam yang suci. Berdakwah itu bukan hanya dengan lisan, menasihat orang supaya berbuat baik bahkan sebaik-baik cara berdakwah adalah bersikap baik budi pekerti dan dalam perhubungan dengan orang lain.

Hidup berjiran misalnya, agama Islam menggesa agar Muslim Muslimat menghormati jirannya. Dari firman Allah surah Annisa ayat 36 yang menyebutkan beberapa pesanan yang wajib diambil berat seperti pesanan berbuat baik kepada jiran tetangga, iaitu firmanNya yang bermaksud: “Dan jiran yang dekat dan jiran yang jauh.” Ulama Islam menyatakan bahawa jiran itu adalah:
a) Orang yang tinggal dalam satu bangunan (blok);
b) Orang yang tinggal berdekatan dengan rumah kita;
c) Orang yang tinggal dalam lingkungan jarak 40 rumah dari rumah kita dalam semua jurusan;
d) Orang yang tinggal senegeri dengan kita.

Dalam maksud Hadis yang lain, Rasulullah saw telah menerangkan bahawa bagi jiran ada 3 hak:

Jiran yang mempunyai satu hak.
Jiran yang mempunyai dua hak.
Jiran yang mempunyai tiga hak.
Adapun jiran yang mempunyai 1 hak adalah jiran musyrik yang tidak ada sebarang hubungan kecuali hak jiran (kemanusiaan). Dan jiran yang mempunyai 2 hak tadi adalah jiran yang Muslim dan kemanusiaan. Dan jiran yang mempunyai 3 hak adalah jiran yang Muslim dan berkerabat dengan kita.

Dan Rasulullah saw telah bersabda yang maksudnya “Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Kemudian hendaklah ia menghormati jirannya.” Ini memberi pengertian orang yang tidak menghormati jirannya bukanlah orang yang beriman.

Semua ini menandakan betapa Islam menghendakkan kita menjadi orang yang baik dengan sesiapa juga. Adapun perkara yang tidak boleh Muslim dan Muslimah terbuat adalah mencampuri amalan ibadat agama lain, kerana perbuatan itu sangat dilarang oleh Islam. Umpamanya ada kematian dalam keluarga jiran tetangganya. Islam menggalakkan ia datang memberi takziah atas kehilangan keluarga jirannya, dan kalau ada sesuatu yang dari amalan ugama jirannya dikira baik, seperti membantu kewangan umpamanya sebagai tanda simpati, maka itu tidak salah baginya memberi sumbangan. Tetapi jika diminta melakukan sesuatu perbuatan yang mana perbuatan itu pada agama si jiran itu baik seperti menyembah mayat atau membakar bau-bauan, maka itu tidak dapat dibuatnya kerana ada larangan dari agama Islam. Biasanya perkara seperti ini dapat difahami oleh mereka yang berlainan agama.

Semoga kita sentiasa mendapat petunjuk dan hidayah dari Allah swt dalam memelihara hubungan baik di antara jiran tetangga di negara Singapura yang berbilang bangsa dan agama..

ayoyo..Surind u make my heart hot u know…!! lebih baik hang mintak maap pada all muslim in this country..before u get inside ISA…walaupun ummi tak setuju dengan ISA…BEWARE SURIND SINGH..!!

http://haninasution.blogspot.com


Responses

  1. pak bai could be anything a dog,zealous catholic,
    atau simply animist.

    bayangkan si singkek ini menyembah kucing kat rumah sepanjang hayatnya -apalah bodohnya

    taklah patut kita layan= satu parting shot untuk si singh- you bolih balik motherland u – india ke, china ke – dan kalau tak de negeri asal – terjun laut lah , what are you waiting for….

  2. Tuhan saya mengajar saya supaya melayan semua orang dengan adil dan saksama. Semua jiran mempunyai hak yang sama tanpa mengambil kira bangsa dan ugama.

    Bagi saya semua orang mempunyai hak yang sama. Tetapi dari segi Islam, cuma orang Islam sahaja mempunyai lebih hak.

    Saya bukannya hendak mengatakan Islam tidak baik tetapi saya dapati Islam tidak mengalakkan pergaulan sesama manusia. Konsep ini mungkin sesuai 1400 tahun lalu dimana sistem komunikasi dan pengangkutan kurang maju.

  3. Adakah Surind Singh berminat ingin mengetahui lbh mendalam tentang Islam??

  4. Jangan dilayan orang macam ni. Ada la yang backing dia lak. Buang masa dan current je. Agama yang benar di sisi Allah ialah Islam. That’s the bottom line. Orang yang buat kerja ni sebab dia tak faham Islam. Orang Islam kena bagi Surind Sing ni faham Islam, jangan lak dicemarkan Islam oleh orang yang mengaku Islam tapi tak faham Islam. Islam dah cukup lengkap, cuma umat Islam yang masih blur…

  5. apa si surind dan lim ganesan ni dah nak mampos ker? dah lama hidup ker apa? kalau si beruk 2 ekor ni rasa dah nak mampos,silakan…ini negara islam…lu 2 ekor tolong tutup mulut lu orang yang busok macam bangkai tu!!!plzzzz lar!

  6. Surind, kamu tak punya hak untuk bercakap tentang ugama lain, selain dari ugama kamu yg dibawa oleh Guru Nanak. Kami orang Islam tidak pernah bercakap atau menghina ugama atau bangsa kamu. Kami ada Kuran sebagai panduan kami, kamu ada Grand Sahib sebagai panduan kamu. Kenapa mesti nak cakap tentang Islam yg kamu sendiri tidak faham. Sedangkan kamu tahu ini akan menimbulkan kemarahan umat Islam. Kesabaran umat Islam ada hadnya.

  7. Salam, FLAG je blog Surind moron tu…

  8. Biarkan Surind Singh dan Lim Bin Ganesan dengan cara mereka.

    ISLAM adalah agama yang lengkap. Hanya mereka sahaja yang tidak faham saja sengaja cari hal dengan agama kita. Ini sudah berlaku beribu tahun yang lalu. Jadi tak usah kita susah hati dengan puak ini.

    Ingat peribahasa kita, “Tong kosong selalunya bunyinya kuat apabila dipalu”. Jadi maafkanlah mereka tu yang jahil dan tak bertamadun walaupun mereka dakwa mereka tu bertamadun. Kan Allah swt mengingatkan kita dalam ayatNya iaitu Agama kita ialah agama kita, agama depa ialah agama depa. Setahu AKU, “Tuhan” depa tak pernah mengingatkan depa akan perkara ni. Itu yang menyebabkan depa jadi kurang ajar. AKU berharap kaum muslimin jangan termasuk ke dalam perangkap depa agar kita tidak jadi macam depa.
    Nasihat AKU untuk kaum bukan muslimin, jangan cuba cabar ISLAM sebab mungkin Allah swt boleh bersabar tapi kami hanya manusia biasa dan mungkin kami tidak sesabar Allah swt. Kalau kami bertindak nanti, jangan pula kata kami ini pengganas sedangkan depa tu pengganas sebenarnya.
    Manusia yang bertamadun tidak akan mencaci kepercayaan manusia lain. Tunggu sampai ‘tahi’depa berbau wangi, barulah depa boleh pertikaikan orang lain.

  9. salam,
    aku dah lama x post komen, mls sbnrnye, tapi bab Agama, buat aku hot! – recently aku erima email from chinese friend aku ,4 ward komen frm person name Bukhari hood- sapa dia? aku pun x tahu. dia mcm frust bila yoga difatwakan haram. bihu kalo dah senaman then meditation sebut yg menyalahi aqidah, mmg totally haramlah, ngok betul! si bukhari ni ckp- x lama lagi umat islam x leh pegi mana2, xleh mandi kat tmpt awam sbb haram -etc, emo ,kan?
    so, berbalik pada surind dan org2 yg seangkaan dgnnya, woi! – bgku agamaku dan bgmu agamamu! – kaji sblm pepandai jek nak bagi pndpdt. sorylah, aku dah terasa marah sgt,
    – KAJI DULU, BELAJAR DULU SBLM BGI PDPT!!!

  10. Tuan puan, bacalah contents kat link ni:
    http://www.topix.com/forum/world/malaysia

    Ada lagi banyak orang yang mengutuk Islam.

    Sebagai seorang muslim, aku tersentuh bila Allah swt menyentak kita sekali sekala dengan mewujudkan manusia seperti Surind dan seangkatan dengannya.

    Dalam marah, aku faham tujuan Allah swt membenarkan udaranya dihirup oleh manusia seperti Surind dan geng. Itulah yang dinamakan hak sebagai makhluk Allah swt.

    Dan jika ada yang mengatakan Allah swt masih tidak adil, hanya Allah swt yang tahu ke mana kamu dihalau di padang mahsyar nanti.

    Yang pastinya, Surind terlalu marah akibat perbuatan beberapa orang manusia di India. Dan dia telah memulakan beberapa rentetan sebagai cubaan beliau meluahkan perasaan.

    Si adik Lim pula menulis tanpa panduan. Hasil dari sembang-sembang, dia merumuskan Islam tidak adil. Aku juga boleh begitu. Jadi awaslah selalu bila meluahkan rasa.

    Islam melarang perkara-perkara yang tak baik kepada manusia sejagat. Banyak perkara-perkara yang tak boleh di dalam Islam bertujuan menjadikan manusia bersifat sebagai insan yang baik.

    Wahai saudaraku muslimin sekalian, segeralah kita bertaubat nasuha… Sekarang sudah semakin jelas bahwa Allah swt mula menarik balik hidayahNya dari hati-hati manusia. Jangan tunggu lagi… kumpul seberapa banyak bekalan untuk dibawa ke alam barzakh.

    Juga sarananku, mulai hari ini, tukarlah perkataan sembahyang kepada solat, agama kepada syiar atau syariat. Walaupun tak seberapa, ia dapat membezakan perbuatan kita dengan perbuatan makhluk-makhluk yang tidak mendapat hidayahNya.

    Ingatlah… Allah swt Maha Mengetahui. Semua jadianNya mendapat Ar-Rahman tetapi hanya sebilangan yang mendapat Ar-Rahim…

  11. Sebenarnya, Islam tak ajar kita kutuk agama lain. Ikutkan hati, kalau nak kutuk ugama singh tu, kita boleh point out 1001 shameful practices done by singh. Tapi untuk apa?

    Kita pantang org perlekeh agama kita… Tak pa la singh. I will find you… I will ensure you will be really in deep deep shittt!!!

    So, muslim friends, lets us find this particular singh…

  12. Lim Ganesan Berkata:

    “Saya bukannya hendak mengatakan Islam tidak baik tetapi saya dapati Islam tidak mengalakkan pergaulan sesama manusia. Konsep ini mungkin sesuai 1400 tahun lalu dimana sistem komunikasi dan pengangkutan kurang maju”

    Sebenarnya Lim Ganesan tidak sensitif dan mungkin mempunyai akal yang cetek. Islam menggalakkan pergaulan semasa manusia. Sebagai contoh rukun haji yang mana menemukan semua umat Islam di seluruh dunia di suatu tempat dengan pakaian yang sama. Islam adalah agama yang harmoni dan aman. Umat islam juga berjemaah di masjid dan surau sebanyak 5 kali sehari. Itu yang minimum… Jadi pergaulan umat islam adalah terkehadapan dibandingkan dengan agama lain

    Lim, Islam juga melarang umatnya mengambil arak atau alcohol dimana ia membuatkan pemikiran rosak dan pertimbangan tidak dapat dibuat sebaiknya. Agama lain tidak melarang dan oleh itu Islam adalah agama universe yang canggih.

    Oleh itu Lim, jgn minum arak dan buat kesimpulan yang tidak baik dan wajar. Babi juga tidak harus di makan kerana membawa penyakit yang teruk. Virus babi boleh menyerang otak dan membuatkan manusia tidak dpt berfikir dengan baik. Ramai yang sudah mati di sebabkan oleh kuman bawaan babi. Islam melarang memakan babi dan oleh itu terbukti Islam adalah agama yang modern dan maju malah teramat relevan hingga bila bila.

  13. INILAH PADAHNYA BILA ALJUBURI BAGI MUKA SANGAT KAT DORANGNI TERUTAMA BILA ALJUBURI MENYOKONG FORUM MEMELUK ISLAM..SOKONGLA LAGI NUAQ NI..LEPASTU NUAQ AKAN SOKONG NON MUSLIM MENGHINA AGAMA KITA…PAS NAK TUBUH HUKUM ISLAM, MIMPI LA NAK JADI KALAU NUAQ SOKONG ORG2 YG MHINA ISLAM NI KERANA HUKUM2 ISLAM DIKATAKAN KEJAM..

  14. Sesungguhnya mereka itu adalah kaum yg tidak mengetahui…kalau mereka ni tau adakah mereka nak bercakap ikut sedap mulut mereka.
    Kalau lah para2 rasul ikut cara hangpa semua entah lah apa nak jadi pd. umat skrg.Asyik2 nak melenting.Berhikmah lah skit.Adakah sapa2 menerangkan pd singh tu mengenai Islam.Tugas menyampai ni hanya pd para2 rasul saja ka.Ingat semua sahabat2 ku sesungguhnya ALLAH beserta dgn. org yg. sabar.INNALLAH HAMAAS SOBIRIN.

  15. hoi,lim ganesan,Singh dan sekoq melayu yg buta perut(tapi guna nama samaran yang mulia ASTAGA,,,,,aku rasa pecacai taik umno).
    hampa semua ni dalam bahasa mudahnya termasuk dlm kategori buta perut.
    kalau nak tau pasai islam,,kenalah belajar,kalau segan nak tanya kat orang yang tau,rujuk dari pelbagai sumber yang jelas dan sahih.
    ISLAM bukan milik Melayu saja,persepsi hampa yang buta perut bila bercampur dengan umno yang perangai serupa macam hampa tulah yang menyebabkan macam-macam tanggapan hampa kat ISLAM.
    statement kurang ajaq hampa semua membuatkan aku pun turut jadi kurang ajaq juga,,,

  16. Saudara Astagafirullah, jangan melatah. Kenapa salahkan orang lain menghina Islam. Saudara sendiri memenggil DSAI dengan ALJUBURI. Itu ke perintah Islam ? Bila DSAI berkata buruk mengenai Islam? Jelas bahawa kesalahan kerajaan yang ada sekarang tidak menegakkan syiar Islam. Buat masjid tetapi kosong. Agama tidak menjadi keutamaan semasa kemerdekaan. Ini kita perlu sedar. Pemerintah sendiri tidak mendokong Islam walaupun tertulis dalam perlembagaan. ISA dan undang-undang pun menghalang orang-orang Islam membuat bantahan. Laporan dan aduan tidak diperdulikan terutama dari pembangkang (PAS). Jangan heran kafir Singh dan Lim ni mengutuk Islam. Sebagai orang jahil fasal agama Islam, sudah tentu tidak melihat kebenaran Islam. Guru nanak dan Buddha sendiri tidak pernah menyuruh manusia menyembah mereka. Kalau orang kafir menghina Islam, saya tak hairan. Kalau orang Islam sendiri yang menghina Islam, baru tak patut. Kalau nak tau puncanya adalah sistem pendidikan berbagai aliran sekarang yang menjadi puncanya. Agaknya betul DINJAWA cakap pasal Astaga ni. Pencacai taik kot.

  17. nice blog .. 🙂


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: