Posted by: pinkturtle2 | April 19, 2009

Abdullah Antong bertindak cuma sebagai kambing hitam

Setiausaha DUN Perak, tiba-tiba jadi popular kerana mengambil tindakan yang tidak popular. Dua bulan lepas dia popular kerana enggan membenarkan DUN bersidang seperti yang dikehendaki oleh bossnya, Speaker DUN Perak, Sivakumar. Kelmarin dia popular lagi kerana memanggil DUN bersidang tanpa berunding terlebih dahulu dengan Sivakumar.

Setiausaha DUN Perak, tiba-tiba jadi popular kerana mengambil tindakan yang tidak popular. Dua bulan lepas dia popular kerana enggan membenarkan DUN bersidang seperti yang dikehendaki oleh bossnya, Speaker DUN Perak, Sivakumar. Kelmarin dia popular lagi kerana memanggil DUN bersidang tanpa berunding terlebih dahulu dengan Sivakumar.

Kesian Abdullah Antong Yang Jadi Kambing Hitam Kepada Pak Hitam

Saya sangat kasihan kepada rakan yang bernama Abdullah Antong Sabri ini. Abdullah adalah seorang pegawai PTD yang baik dan bersopan. Tapi sejak berlakunya krisis politik Perak, pegawai yang hobinya suka nyanyi lagu Hindustan ini nampak seperti orang yang tidak baik di kalangan penyokong PR.

Abdullah, Setiausaha DUN Perak, tiba-tiba jadi popular kerana mengambil tindakan yang tidak popular. Dua bulan lepas dia popular kerana enggan membenarkan DUN bersidang seperti yang dikehendaki oleh bossnya, Speaker DUN Perak, Sivakumar. Kelmarin dia popular lagi kerana memanggil DUN bersidang tanpa berunding terlebih dahulu dengan Sivakumar.

Mungkin bagi Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD) yang memahami prosedur kerja yang perlu mendahulukan boss sendiri berbanding orang lain, tindakan Abdullah nampak macam orang tak tahu buat kerja. Tindakan Abdullah membelakangkan bossnya sendiri kelihatan sesuatu yang ganjil dan luar biasa kerana ia bukan budaya PTD yang lazimnya sentiasa mematuhi arahan boss di atasnya.

Bagi penyokong PR, mungkin apa yang Abdullah lakukan nampak seperti kelakuan seorang pegawai yang nakal, tidak cerdik dan berniat jahat. Tapi sebelum salahkan Abdullah kita harus faham siapa di belakang tindakan nakal itu. Kita harus faham kenapa Abdullah yang bukannya bodoh itu melakukan tindakan yang nampak tidak cerdik.

Sebenarnya Abdullah cuma PTD Gred 54 yang selain dari perlu patuh kepada bossnya Sivakumar, perlu juga mematuhi arahan Setiausaha Kerajaan Negeri dan Zambry yang popular dengan gelaran Pak Hitam itu. Yang berkuasa menaik dan menurunkan Abdullah sekarang ialah Zambry @ Pak Hitam bukannya Sivakumar yang partinya telah dijatuhkan dalam kudeta tempoh hari.

Dalam kes Abdullah yang memanggil sidang DUN tanpa restu Sivakumar, Abdullah bertindak cuma sebagai kambing hitam. Yang menjadi gembala kepada kambing hitam itu ialah SUK dan Pak Hitam yang memegang tali yang diikat dihidung si-kambing hitam itu. Jadi, kalau nak salahkan, kita tidak wajar salahkan kambing hitam yang hanya mengikut perintah Pak Hitam. Jika nak salahkan, salahkan Pak Hitam, bukan kambing hitam.

http://pendikargunung.blogspot.com


Responses

  1. Tak sesuai Abdullah Antoi jadi kambing hitam, tidak menepati cita rasa Tok Bomo. Penyakit payah hilang. Tapi kalau bawak Zambry, Tok Bomoh takdak masalah telah memenohi piawaian taraf Mardi. Kulitnya dibuang bersama ancak dihanyut kelaut. Insyaallah penyakit boleh semboh, masalah jadi selesai.

    Datanglah kerumah, bawak pengkereh dgn serbuk sabun anti pewarna, taweh 1 tin minyak geh. Cukup.

  2. saya di kambing hitam kan…kata sirul kepada abdullah

  3. kahkahah…………………kamu ni buat lawak betuilah kucing kota!…….

  4. baik letak jawatan demi kebenaran dan keadilan. ingatlah semuanya milik allah s.w.t.

  5. Sebenarnya yang jadi babi hitam melegam adalah Siva kumar dipergunakan oleh Ngeh ko Ham dan Nga KO meng dan melayu yang sekawan dengannya

  6. Salam.

    Berpijaklah di bumi nyata.
    Jangan asyik bermimpi di alam maya.

    BN sudah dapat majoriti.
    BN bentuk kerajaan negeri.
    Zambry dilantik menjadi MB.
    Speaker baru akan dilantik 7 Mei nanti.

    PR sudah tidak ada majoriti.
    PR bukan kerajaan Perak lagi.
    Nizar bukan MB Perak lagi.
    Sivakumar pun bukan Speaker DUN Perak lagi.

    Kita berdoa agar semua mengerti.

  7. MANGKOK AYUN DI ATAS TU MANA TAU MENGERTI DIA ORANG TAU SIVAKUMAR,NGEH DAN NGA SAJA, KALAU BOLEH NAK CIUM BONTOT SIVAKUMAR TU

  8. Wahai Ati Panas dan Budak Tadika Hijau,
    Speaker DUN Perak yang ada satu-satunya itulah dia – Sivakumar. Mana ada Speaker yang lain.
    Speaker berkuasa dalam DUN. Mahkamah pun tak dada kuasa.
    Harap mereka berdua ini yang digelar mangkok ayon kelas paria dapat mengerti.

  9. udinbudin yang bangang aku kata dia bukan kebal dia juga manusia biasa yang boleh dihukum kalau buat salah aku harap hang jangan jadi mangkok ayun seperti mangkok yang sekawan di atas

  10. ati panass pukul 2.06 tu sebenarnya BUDAK TADIKA PUKIMAK DIA.

    budak cabuk terlepas kat mana. kena ngan aku sekali terus menghilang dan guna identiti baru. tumpang glamor guna nama ati panass supaya ada kick, adalah soal jawab.

    budak cabu………….k gunalah identiti sendiri. komenpun walaupun maki hamun biarlah berisi( ada idea ) ,ini bukan komen menyumpah maki hamun, kosoong tak benda yang boleh diambil sebagai perkara yang positif.

    budak cabu……….. kau sekolah tak ?…
    sampai tingkatan berapa ? nengok kat komen macam syndrom down je.

    mak bapak kau tahu tak kamu dok sumpah maki orang ni. @ pun ko ngan mak ko 2 x 5 je.

    aku guna nama budak tadikapun aku masyhurkan logo kelabu. budak tadika tu hanya provokasi dak tadika logo hijau je. tapi aku guna identiti sendiri.

    pi balik jangan dok nak tunjuk puki mak hang kat sini. kita tak pelahat pun puki mak hang tu dah krepot pun.

    BUDAK TADIKA PUKI MAK DIA engkau alih nama lain pun logo tu orang kenal. ptuiiiiiiiiii.

  11. Sape itu zamry????
    Loyar…..majistret….dr….atau keling botol!!!!

    Lagi satu yang aku ketawa bila nazrin kata buang pelita…kah…kah…sebenornya najib janji kat dia suruh TNB pasang lampu kat istana dia….maka dia terajanglah pelita tu…itu pun kalau najib selamat dihari-hari hadapan!!!!

  12. Salam dari budak tadika logo hijau.
    Hijau warna kita
    Putih perangai kita.
    Tapi bendera hijau putih, bukan bendera kita.

    Kita belajar di Tadika Antarabangsa.
    Kita diajar berbudi bahasa.
    Kita bukan dari Tadika Pasti atau Kemas
    Macam budak Kelab U yg sentiasa cemas.

    Kita berbicara tentang kedudukan Speaker.
    Bukan mangkok satu mangkok dua tiga.
    Bukan mengguna otak yang giler.
    Kita waras otak begeliga.

    Jawatan speaker itu sudah pun kosong.
    Kosongnya mulai tarikh kerajaan baru.
    Cuma PR yang fahaman terpesong.
    Buat Sivakumar haru biru.

    Bontot dan puki bukanlah bahasa murni..
    Kerana kita Melayu dan beragama Islam.
    Melayu berbudi bahasa dan Islam murni.
    Doa kita, Selamatkanlah Melayu Islam.

  13. AGAIN,MY CONDOLENCE TO BT HIJAU DAN ATI PANASS….

    SUCH A STRONG YET IDOTIC COMMENTS REFLECTS THE MENTALITY OF STOOGE AND FOOLS YOU GUYS POSSESSED

    YOUR INCLINATION TO PROFESS A ZERO KNOWLEDGE BASED ARGUMENTS REPRESENTS STUPIDITY IN THE HIGHEST ORDER….

    STOP MAKING A MOCKERY OF YOURSELVES…
    GUESS I COULDNT BLAME YOU GUYS 100%..
    ITS UMNO THAT PUT ALL OF YOU IN ‘DIRE STRAITS’. UMNO IS RESPONSIBLE IN MAKING PEOPLE OF YOUR UNDERSTANDING IN A SORRY STATE..

  14. THOSE WHO LET THEMSELVES TO BE EXPLOITED BY OTHERS, ARE THOSE WHO HAD NO DIGNITY
    LEFT IN THEM..

    THEY ARE BETTER OF DEAD ….ABDULLAH ANTONG… YOU ARE A DISGRACE IN THE EYES
    OF FELLOW MSIANS……

  15. Salam.

    Kalau hapsengkong Islam, terimalah salam kita.
    Siapa yang disgrace.
    Hap kena berdiri depan cermin, cermin besar.
    Senyum sesenyumnya, tengok betul2.

    Kumpulkan balik komen2 hap.
    Nampaknya berbelit macam kangkong.
    Belit kangkong bukan serupa belit serban.
    Beli kangkong, berpusing jauh2.

    Hap is definitely not a clever person.
    A clever person is an organised person.
    Your comments seem to go haywires.
    That means, your comments = zero comments.

    May God bless Malaysia.

  16. BUDAK TADIKA,

    hang masuk dulu darjah satu, belajar mengira kay…

    BN: 28 kerusi
    PR: 28 kerusi
    BEBAS: 3 kerusi

    tang mana majoritinya????

    kalau nak majoriti, suruh 3 ekor katak tu lompat masuk BN dulu!!!

  17. Salam.

    budak_pun_tau. Kita nak cuba isi yang _ _ itu.

    Kita isi dengan KELABU dan TAK. Maka jadi.

    budakKELABUpunTAKtau. Ok lah bunyinya.

    Mengapa yang kelabu sangat.
    Yang 3 tu dah ceraikan PR.
    Depa dah kahwin dengan BN.
    Yang dok gila talak tu, pasai apa?

    Hisabnya. 28 + 3 = 31. 31 lebih dari 28.
    31 majoriti. Jangan tak tahu.

    Doa kita. Terimalah ketentuan Allah. Belajaqlah bersyukur.

  18. budaktadika,

    aku rasa hang bukan islam sebab hang mengaji mana kata melayu tu islam 30 juzuk alquran tak sebutpun melayu islam fikir sebelum bercakap jagn jadi burung kakak tua.

  19. ketentuan Allah?
    bkn gila talak Islam menggalakkkan kita berhijrah daripada keburukan kepada kebaikan.
    yg nyata penghijrahan geng2 tu ke arah keburukan lagi nak ckp guna nama Allah.
    kalau pru 13 umno karam pun aku kene bersyukur gak sbb bebaslah rakyat daripada rasuah perosak bangsa dan negara.penyokong umno ni bodoh.tak nampak.ayat yg keluar cina babi keling lah tp yg pasti bkn setakat cina dan india yg akan menjauhi anda ,melayu pun akan menjauhi anda sbb menyampah dgn sikap anda ni.ingat rakyat bodoh cuma rakyat yg penuh dgn dendam perkauman jer akan nampak seperti para2 penyokong bn pada hari ni.bukti ada.sila check.pcaya tv3 suku,utusan meloya media umno.semua org nampak lah kecuali yg penuh dgn perkauman spt penyokong bn.

  20. kepada penyokong umno baikanda keluar dari sini buat jd ‘bahan’ jer korg lepak kat sini.pegi lepak kat blog pro umno yg penuh dgn kebencian tu.

  21. dok bising apa lah….tak payah lah dok kalut ngan ati panas dan budak tadika hijau tu
    biaq pi la kat depa…kalau nak boleh kat depa
    bermakna buat masa kini rezeki depa
    bersabaq lah…perjalanan masih jauh..dan kita pastikan pru13 nanti tak ada tempat utk mereka ni.
    insya allah…….salam semua

  22. patut pun kena pecat.x bleh smpan lama-lama.parasit besar.nama pun pelik..islam celup..separuh nama melayu..separuh nama yahudi….tak boleh pakai orang ni…

  23. Salam.

    Memang betoi cakap “great chief” tu.
    great chief pun baru balik dari perjalanan jauh.
    Dengaqnya, baru balik dari perjumpaan “chief2”.
    Di perkampongan “Red Indian” kat South Dakota.

    Ati Panas pula kena V Cool.
    Kena baca banyak buku, buka minda.
    Ini kita kritik dan tegoq sikit.
    Dah panas tak keharuan suruh keluaq.

    Doa kita. Bukalah minda. Bacalah banyak buku. Carilah nama yang bunyi Melayu. Sikit bunyi Melayu pun, cukup lah.

  24. eeerrrrrrkk errrrrkkk eerrrrkk
    budak tadika hijau ni masuk tadika antara bangsa ye

    bagus ler tu , akupun tumpang berbangsa kat you
    cumer……….cemer………..eheeeem…..eheeeem eheeem. aku takut temberang je besag

    taaaaaaaapi kalau dah jamban , jamban jugak
    dalam jamban bohong tak ape … bohong sunat le name nye tu.

    SIAKAP SENOHONG GELAMA IKAN DURI
    CAKAP BOHONG SELAMANYA ISLAM HADHARI

    he he he

  25. Nama pun budak tadika…..tentu belako di tadika kemas yg jadikan anak melayu bodoh dan terus diperbodohkan oleh umno…..
    Umno akan tewas PRU13…….dah kalah pun masih nak belagak…..

  26. Nama pun budak tadika…..tentu belajar di tadika kemas yg jadikan anak melayu bodoh dan terus diperbodohkan oleh umno…..
    Umno akan tewas PRU13…….dah kalah pun masih nak belagak…..

  27. Salam.

    Budak tadika logo hijau nak mula kempen.

    ‘NIZAR FOR PRESIDEN PAS”

    Sokong, Jangan tak sokong.

    Doa kita. Mahu PAS jadi hebat.

  28. wahai kawan2….budak tadika ni jangan di layan….dia mana tau apa2…bersunat pun belum….

  29. AMPOONN TUANKU!!!

    ADALAH LEBIH MOLEK JIKALAU TUANKU SERAHKAN SAHAJA TAHTA TUANKU KEPADA PARIA HINDRAF SIVAKUMAR aka KELING TODI UNTUK MENJADI SULTAN…

    MAKA YANG DEMIKIAN, DAPATLAH DULI YANG MAHA PARIA SULTAN SIVA MELANTIK PULAK NGA KOR MENEH ITU MENJADI MUFTI PERAK DAN NGEH MENJADI IMAM KEPADA SEKALIAN RAKYAT JELATA…

    SUDAH TENTU DULI YANG MAHA PARIA SULTAN SIVA JUGA AKAN MELANTIK SEMULA NIZAR JONGOS YG KEMARUK SANGAT NAK JADI MB ITU KEMBALI SEBAGAI BONEKA AGAR RAKYAT JELATA BERASA GUMBIRA…

    AMPOONN TUANKU…

    EeeEEHH…Dia Tiru Nama Kite???

    he he he

  30. salam
    me not come from south dakota
    me come from north kota
    me no um no good
    me exam pas pas
    me like them all
    me many many moon follow
    they all adil adil adil

    all u many many moon how come
    remember exam take pas pas
    no fail fail…….ok
    sorry me talk english broken
    me no go tadika

  31. Pada pendapatan saya orng macam nie berhenti ja jadi pegawai PTD ..balik kampong taman jagung menyusahkan rakyat jer..habis bores je kata orng n9..membazirkan wang rakyat dok bayar gaji orng yg takpandai buat kerja. elok berhenti sebelum diberhentikan

  32. …dalam kes ini Pak Hitam yg salah..tapi dalam kes altantuya kambing hitam yg salah…
    …apa punya bengong daa!!

  33. PR sudah tidak ada majoriti.
    PR bukan kerajaan Perak lagi.
    Nizar bukan MB Perak lagi.
    Sivakumar pun bukan Speaker DUN Perak lagi.

    Kita berdoa agar semua mengerti.

    bile plak menteri besar haram kerala ko bubar dun dan ganti si siva tuh dol..ko lantik aje ati panas jadi ati lumbu tu jadi pencolek ko dan jadi speaker altec lansing ko kek menteri besar haram kerala ko!

    adai akai ka..ati apanas!

  34. dok bising apa lah….tak payah lah dok kalut ngan Budak tadika kelabu taik anjing,great chief tu
    biaq pi la kat depa…kalau nak boleh kat depa
    bermakna buat masa kini rezeki depa
    bersabaq lah…perjalanan masih jauh..dan kita pastikan pru13 nanti tak ada tempat utk DAP dan HINDRAF.
    insya allah…….salam semua


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: