Posted by: pinkturtle2 | April 29, 2009

7 Mei 2009…Tarikh Terdesak Kerajaan Haram Perak

Kerajaan kudeta pimpinan DS Zambry AK, tidak mempunyai pilihan, selain wajib mengadakan sidang DUN dengan segera kerana tempoh waktu mengenapkan enam bulan daripada tarikh sidang Dun terakhir diadakan hanya tinggal beberapa hari lagi. Dewan mesti bersidang pada tarikh paling lewat sebelum berakhir Mei 2009 (kalau tak silap pada 16 Mei). Jika tidak bersidang, maka secara automatis dewan undangan negeri Perak terbubar.

Kerajaan kudeta pimpinan DS Zambry AK, tidak mempunyai pilihan, selain wajib mengadakan sidang DUN dengan segera kerana tempoh waktu mengenapkan enam bulan daripada tarikh sidang Dun terakhir diadakan hanya tinggal beberapa hari lagi. Dewan mesti bersidang pada tarikh paling lewat sebelum berakhir Mei 2009 (kalau tak silap pada 16 Mei). Jika tidak bersidang, maka secara automatis dewan undangan negeri Perak terbubar

Sidang DUN 7 Mei akan serlahkan kuasa speaker

IPOH: Persidangan Dewan Undangan Negeri Perak akan diadakan pada 7 Mei 2009. Satu tarikh terdesak, yang ditetapkan oleh kerajaan negeri kudeta tanpa persetujuan atau pengetahuan speaker Dun V Sivakumar.

Kerajaan kudeta pimpinan DS Zambry AK, tidak mempunyai pilihan, selain wajib mengadakan sidang DUN dengan segera kerana tempoh waktu mengenapkan enam bulan daripada tarikh sidang Dun terakhir diadakan hanya tinggal beberapa hari lagi. Dewan mesti bersidang pada tarikh paling lewat sebelum berakhir Mei 2009 (kalau tak silap pada 16 Mei). Jika tidak bersidang, maka secara automatis dewan undangan negeri Perak terbubar.

Pembubaranlah perkara yang paling ditakuti Umno/BN.

Beberapa kes mahkamah juga masih tergantung. Namun adalah dipercayai, ia akan diselesaikan atau terselesai menjelang atau sebelum persidangan DUN itu. Kes saman DS Mohammad Nizar Jamaluddin yang mempertikaikan perlantikan Zambry sebagai menteri besar adalah antara kes yang tersangat relevan.

Jika perlantikan Zambry ini benar atau mengikut perlembagaan negeri, mengapa pula Zambry memohon mahkamah membuat periystiharan bahawa beliau adalah Menteri Besar yang sah ? Yang pasti tentu ada kekeliruan dan asas yang boleh dipertikaikan dalam hal ini. Sehingga ini mahkamah peresekutuan menolak permohonan Zambry agar dia diisytiharkan sebagai MB yang sah

Semua ini akan menjadi precedent (ketentuan dan contoh) dalam system perundangan Negara. Ia akan menjadi bahan rujukan dalam kes seumpama ini pada kemudian hari. Gobind yang dihalau keluar dewan rakyat dan kemudian digantung perkhidmatannya sebagai MP juga telah menyaman Speaker Dewan Rakyat. Semuanya “dibenarkan” kini setelah kes Zambry menyaman speaker V Sivakumar dan mahkamah membuat keputusan bahawa Sivakumar salah dalam membuat keputusannya terhadap Zambry.

Maka begitulah juga yang dipertikaikan oleh Gobind. Ertinya speaker kini tidak lagi mempunyai immuniti, malahan sesiapa sahaja rakyat bolehmendakwa sesiapa sahaja yang membuat kenyataan dalam DUN mahupun Dewan Rakyat kerana imuniitinya kini boleh dicabar di mahkamah dan mahkamah boleh mengatasi keputusan DUN ataupun Dewan Rakyat.

Sesungguhnya semua ini mengundang bahaya .

Pada 7 Mei nanti, adalah dijangkakan bahawa satu “keributan” akan berlaku. Speaker Sivakumar masih berkuasa dalam DUN. Beliaulah yang akan menentukan segala perjalanan dalam DUN. Tentunya perkara asas yang menjadi persoalan ramai ialah kedudukan kerusi anggota DUN.

Nizar dan barisan Adun Pakatan Rakyat tentunya tidak perlu berganjak daripada kerusi yang sudah diduduki sebelum ini, iaitu di sebelah kanan Speaker Dewan. Nizar menduduki kerusi pertama di barisan kerusi sebelah kanan speaker, manakala Zambry dan Adun BN di sebelah kiri speaker.

Persoalannya apakah susun atur kedudukan Adun ini sudah diatur semula. Kalau sudah dimaklumkan dan disusun semula kedudukannya, maka ia atas arahan siapa. Yang pasti bukan arahan speaker .

Pada persidangan DUN 7hb Mei nanti, tentu akan berlaku keributan terutama perebutan kerusi tempat duduk adun-adun. Zambry tentunya mahu menduduki kerusi pertama yang diduduki Nizar. Namun Nizar tentunya tidak akan berganjak kerana secara perlembagaannya beliau belum meletakkan jawatan sebagai menteri besar.

Mahu tidak mahu semuanya akan terpulang pada speaker. Inilah antara perkara yang akan menarik perhatian ramai. Selepas hal ehwal kedudukan kerusi ini selesai, siapa pula yang akan dijemput oleh speaker untuk menyampaikan watikah titah ucapan kepada Paduka Seri Sultan Perak yang akan bertitah merasmikan persidangan.

Saya jangka, speaker sekali lagi mahu tidak mahu akan menjemput Nizar selaku Menteri Besar yang sah untuk menyerahkan watikah titah ucapan itu. Maka keributan akan berlaku kerana Zambry akan menentang keras.

Apakah agenda persidangan ? Siapa yang akan menetapkan agendanya. Tentunya dengan kelulusan speaker ?

Atau apakah sebaik speaker berucap, maka Zambry akan terus mengusulkan undi tidak percaya pada Nizar dalam usahanya melucutkan dan mengesahkan bahawa Nizar telah tidak menerima mandate dewan undangan negeri.

Namun sebelum Zambry dapat berbuat demikian, saya jangka Speaker dengan kuasa yang ada padanya terus mengeluarkan perintah keluar dewan pada Zambry dan enam exconya dan selepas itu mengusulkan undi tidak percaya pada Nizar. Sekali pun Zambry dan enam exco berkenaan tidak keluar dewan, ia tidak menjadi halangan bagi Speaker kerana beliau akan hanya menghitung siapa yang diputuskannya layak mengundi. Hasil undian akan pasti memihak pada Nizar akhirnya.

Yang pastinya, dengan segala apa jua dayanya, Zambry , Umno dan BN akan berusaha menghalang apa jua kuasa yang boleh diperintahkan oleh speaker.

http://perakdaily.com


Responses

 1. daftar niaga dah nak luput tarikh wooooi zamberi. pi le sambung walau pun tak berniaga… nanti kena denda lak.

  kalau setakat kena dende tak pe….aku takut kena batal………….. kiamat le jawabnye. takut nak sambung… ajak le dua ekor yng terima sedekah sex tuh. ajak sama ati panass pelampau yahudi sekali wak bodiguard. bawak hee sekali….. passing2 kat ati panass

 2. INI BARU KALDAI YANG HENSEM…

  “Pemuda PAS Pulau Pinang tetap mahu meletakkan calon mereka dalam pilihanraya kecil DUN Penanti pada 31 Mei ini.

  Ketuanya, Mohd Hafiz Mohd Nordin berkata satu perbincangan dengan presiden parti berhubung hal itu akan diadakan dalam tempoh terdekat ini”

  PUAK2 AL JUBURI NI YANG WAT HINGAQ DOK NAYA KAT JUAK2 DEPA SENDIRI SAMPAI KUTU LETAK JAWATAN NAK KOSONGKAN KERUSI SUKATI MAK BAPAK DEPA ..

  AWAT TAK MO BAGI KAT PIS aka PAS JER KERUSI TUU???

  DARIPADA AMPA SUMA JADI KULI BATAK PANJAT POKOK MACAM BERUK TAPI PUAK2 AL JUBURI DOK KAT MARKAS BAGI ARAHAN SAMBIL MENTEKEDARAH…

  TENTU ARAH AMPA LETAK CALON…PI TENDANG BALIK PUNGKOK AL JUBURI YANG DOK KUDAKAN AMPA TU…

  UNTUNG2 DAPAT JADI TKM 1

  he he he

  • Siaran ulangan nampak!

 3. […] Jika perlantikan Zambry ini benar atau mengikut perlembagaan negeri, mengapa pula Zambry memohon mah… […]

 4. Salam.

  Apa yang nak dihebohkan.
  Memang itulah prosedurnya.
  Jangan masih2 nak kelabu.
  Atau terus terbuku di kalbu.

  Yg sudah tidak ada majoriti, terimalah hakikat.
  Berpijaklah dubumi nyata.
  Jangan terus hendak bermimpi.
  Mimpi di alam maya.

  Berdoa agar ramai menggunakan akal yang waras.

 5. asyik dengaq anjing yang sama saja dok salakk..
  awat, UMNO tak dak anjing lain dah ka..?
  10.22pm tadi dengaq dah..
  sat lagi…..salakk pulak..
  tak pecaya..hangpa dengaq satgi..

  SALAKK SAMPAI MELAYU MAJU

 6. budak tadika logo hijau lama tak nampak ….
  pergi kursus ke?

  dah lama menghilang doa masuk jamban dan kena kot…..

 7. Salam.

  Hi tadika kelabu.
  Kita tadika antarabangsa lah.
  Bercuti semester.
  Ikut sistem UK lah.

  Mu tadika kelabu kena ubah paradigma sikit.
  Jangan dok maki2 orang.
  Tulislah dengan bahasa indah2.
  Kan kita kena kota janji.
  Janji kita pada Allah.

  Kalau sayang kat Nizar.
  Sokong Nizar untuk jadi Presiden PAS.
  Ganti TGHA tahun ini.
  PAS yg terdesak untuk cari Presiden baru.

  Doa kita.
  Nizar jadi Presiden PAS tahun ini.
  Tahun ini juga.

 8. tanda akhir zaman semakin jelas….insaflah anda semua..

 9. hai dak tadika hijau………

  mun ngan kitak sik peghenah kamek tu
  kalaka jaik2. sebab kitak mpakey bahasa baik2
  kamek hanyak maki yang ngguna bahasa jaik2 ajak.

  orang ameh kitak….kamek hanyo sindir dikit2 ajak… mpakey layan humor ajak.

  lamak gilak kitak tuk menghilang…… merajukkah ?

 10. mudah-mudah berita ni menjadi knyataan.
  nmpak gayanya
  jngka hayat zmby jadi MB tak pnjang. tu la depa lupa Allah tu maha berkuasa.
  gelojoh sangat sampai terlupa.
  yang speaker dok ada lagi.

  aikk..dak tdika ijau dh kmbali.
  pi mana lama tak nmpak.
  kena study ka.
  tak pun kena marah ngan mak dia.
  sbab dia malas baca buku.
  dok main tenet ja reja dia.

  nizar tak leh jadi presiden lagi.
  belum sampai masanya lagi.
  dak tadika minat kat nizar ka.
  kalau minat.
  isi borang jadi ahli.
  lepas tu baru boleh calon nizar jadi presiden.

 11. apa ceta ngan Sultan Perak Gamuda.. tak boleh ka nak buat sesuatu?? yg pulus yg Fulus…. 😛

 12. kecian aku tengok mamak ni…dia duk harap perkenan sultan ja…….elok la 2 kali 5,5 kali 2….mula dari atas sampai bawah semuanya BN…sultan pun BN>parlimen pun BN>DUN pun BN>mahkamah pun BN>hakim pun BN>peguam pun BN>polis pun BN>spr pun BN>sprm pun BN>hospital pun BN>semuanay BN la…diorang ingat malaysia ni untuk diowg ja perintah…ingat Allah yang berkuasa di bumi ini…

 13. dey thambi lu ada sekola ka..?

 14. SAYA SOKONG PAKATAN RAKYAT !..HIDUP PAKATAN RAKYAT!..MAMPUS NAJIB DAN ROSMAH !

 15. jimak kan sedap-mamak

 16. mai mamak pulau pungkok bermimpi semalam nak boh nombot 1
  tapi tak bleh no. 1 dah reserve
  (ibrahim pendek pon baling lah buah dadu sambil melaungkan mari kita lihat sapa yg kena)
  hangpa ,,,,…maka balik la dia ke pulau pungkok macam mabuk todi di balun ombak.
  Mamak tu pon akan mai minggu depan nak lambung buah dadu skali lagi…………….
  kita tunggu apakah episod seterusnya.

  Kalau mamak tu macam mabuk todi di lambung ombak hangpa TADIKA PERUT HIJAU mengamuk macam JEBAT yg berh ATI PANASS memb ARA macam tak cukup makan lebih baik lambung ubat.

 17. SALAM

  TADIKA PERUT HIJAU MINUM HOLY WATER KOT KAT UK.
  MINUM LA SAMA AYAQ ZAM ZAM
  DOK PI BALUN AYAQ ACAQ SAMPAI OTAK BERSELUT TERLUPA RAKYAT DAH BAGI KAT PR PRU 12 DULU MAI MENGAMUK MACAM JEBAT BERHATI PANASS MEMB ARA TAK HABIH2.NAK MEROMPAK SANGAT PI LA IKUT CHIEF SARJAN IBRAHIM PENDEK PONDOK KECIK BLAKANG RUMAH.JGN LUPA RIKKI DULU DAN PANGKAH SEBELOM ROMPAK.

 18. jumpa ati panass aku tumbuk muka kau.

 19. Aku sekarang dah join UMNO. sebab aku dah sedar perjuangan dalam PR tidak akan sampai kemana. Perjuangan PR adalah sia-sia hanya merosakkan bangsa melayu dan negara. Aku telah tahu kenapa ati panass menggunakan perkatan al juburi.

  • kah kah kah…patutnya berita mcm ni kena masuk dlm utusan melayau dan berita hairan…kah kah kah….hidup melayau…lepas ni boleh berdemonstrasi sbb mahajib dah hapuskan kuota melayu dalam 27 sektor perkhidmatan..tunggu apa lagi , jom demo..kah kah kah hidup melayau

 20. Kelakar aku tgok puak2 yg mempertahankn parti haram jadah umno ni.dahla bangang lpas tu xsedar diri dh xde majoriti dlm parlimen.haram jadah umno ni layak memerintah kt sabah sarawak je sbb diorang tu yg memenangkan parti perkauman umno.lebih baik sabah sarawak xmasuk malaysia dulu.klu x dh lingkup dh umno haram jadah ni dlm tong sampah

 21. naspazi dah masuk umno? Bila dia keluar umno? Ngaku le nas yg ko mmg umno dulu kini…(selamanya tak tau le)…Mana tahu esok sedar…

 22. DAP PERAK STATE DINNER(FORUM PERDANA)

  Speakers: Lim Kit Siang, Lim Guan Eng, HAJI MOHD NIZAR, M. Kula, Ngeh Koo Ham, Nga Kor Ming and V. Sivakumar

  TARIKH 日期: 1/5/2009 ( JUMAAT 星期五 )

  MASA 时间: 7:00 PM ( 晚上七点 )

  TEMPAT 地点: TOW BOO KEONG HALL , JALAN TOKONG, IPOH.( 怡保斗母宫礼堂 )

  HARGA 价钱: RM30 UNTUK SEORANG
  RM200 ( TIKET VIP ) UNTUK 2 ORANG

  Jika ada sebarang pertanyaan, sila hubungi DAP Perak ( 05-2531532 ) pada waktu pejabat atau 012-5275528 ( YB. Diamond Loke )

  KEHADIRAN SEMUA FORUMER MELAYU YANG SENTIASA MENYOKONG PARTI DAP DIALU-ALUKAN (KALAU TAK PERCAYA SILA HADIR DI TOKONG DEKAT JALAN KAMPAR/JALAN PERMAISURI BAINUN ) BEBERAPA PEMIMPIN TERTINGGI PAS DAN PKR DIJANGKA HADIR

  KEHADIRAN TUAN-TUAN DAN PUAN-PUAN AKAN MENYERIKAN LAGI MAJLIS TERSEBUT

 23. Agak agak ko orang bilakah semua pemimpin um NO nie nak mampus dimuka bumi ini ??

 24. RANJIT SINGH PENJILAT JUBUR kata…

  “Agak agak ko orang bilakah semua pemimpin um NO nie nak mampus dimuka bumi ini ??”

  DEEYYY BAIIEE

  LU PUNYA BAPA LUMBU JAGA TAPI LU PUNYA BODOH LAGI BESAR DARI LUMBU JUGA…

  LU INGAT ITU ANWAR PUNYA HOBI MAIN BONTOT SAMA DENGAN LU PUNYA KETURUNAN PUNYA HOBI…LU FIKIR SUDA BANYAK BESAR???

  LU PUNYA MOYANG MANA MARI BAIIEE???

  MANAA???

  INDIA MANAA???

  SUDA.. PIGI IKUT LU PUNYA BAPAK PICIT TETEK LUMBU SAJA SUDA CUKUP JANGAN TUNJUK LU PUNYA BAHALOL DEKAT SINI LA BAIIEE..

  KALO UMNO TARA KASI LU PUNYA MOYANG MARI TANAH MELAYU SEKARANG LU PUN TIDO TEPI JAMBAN MACAM LU PUNYA BANGSA DEKAT INDIA SANA TAU…CAKAP BANYAK PULAK BAIIEE NEHH!!!

  DUUTT OFF!!!

  he he he

 25. ALA ASYIK-ASYIK HUJAH TONGONG ATI PANASS……MENJELEKKAN LA BRO….MANA BUKTI MAIN JUBURI….MANA ADA MAHKAMAH MENYATAKAN BEGITU…..MEMANG PATUT PUN AMENO NI BUTA HURUF ..BUTA HATI..SAMPAIKAN BUJANG LAPUK TU KATA ALI MIM NUN TENDANG WAU @ AMENO LA APALAGI ….SARKIS…TERBUKTI…!!!! YANG BAGI TAN SRI PUN AMENO …SEBAB MENGHARGAI ORANG YG KATA ‘SARKIS’…..AKU KATA BADIGOL NI TAK DAPAT PINGAT KA????

 26. hehehe..sedih aku tgk anak bangsa bertekak sesama sendiri demi kepentingan memasing. Apa beza UMNO & BN, PAS, PKR, DAP? Xde beza. Memasing mempunyai satu tujuan – memerintah negara.

  Ya, sekarang zaman peralihan kerana sudah menjadi lumrah alam, lagi lama kita berada diatas, kita semakin lupa siapa kita, tujuan kita dan semakin angkuh. Apakah PA dapat mengatasinya andai kata mereka duduk diatas buat waktu yg lama seperti BN? Siapa yang mahu jatuh? Huhu…

  Kekadang demi politik, sanggup hilang akal fikiran manusia yg waras itu, bertindak mengikut nafsu. Engkau kata aku, aku kata engkau…padahal sama-sama badigol.

  Melayu yang dok sokong PA tu tak pikir plak si DAP ni dok kacau hak keistimewaan? Takkan PKR dah ada kat atas nak tendang DAP plak?

  Toksah lah jadi bodoh dok bertelagah tak tentu arah macam budak-budak tadika. Bila tengok sidang Dewan, kelakar macam tengok Upin & Ipin. Pemimpin kedua-dua pihak dah tak ada adab, budi bahasa bila berbicara.

  Ingat ini Malaysia. Timur. Ada adab, sopan, budi bahasa. Tunjuk contoh pada pengikut. Kalau kepala dah gelong, anggota-anggota lain takkan nak berdiri tegak je?!

  Betul PA nak hilangkan rasuah? Sedangkan rasuah tu makanan yang susah nak ditolak? Betul BN nak hapuskan rasuah sedangkan mereka dah lama hidup dgn rasuah. Siapa kata Anwar bagus, sedangkan dia kaki ‘politik wang’ and mat bontot. Siapa kata Najib bagus sedangkan dia kaki rasuah, betina. Dah nama ahli politik, takde sorang pon yang terkecuali. All are fake.

  Sekarang PA dok promote kuasa jalanan! Whudda…korang ni (all those involve in this politic game) tak buat susah xleh ke? Tak menyemakkan keadaan boleh tak?

  Aku tak kata BN tu betul or vice versa. Cuma yang perlu kita hayati ialah ‘semangat’, ‘akal’, ‘adab’.

  To me, you guys are all the same…and I ashamed of all of you.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: