Posted by: pinkturtle2 | Januari 30, 2010

Umno teliti ‘tindakan’ pada Ku Li


Responses

 1. HAQ TULIN DALAM HAQ KONGSI MINYAK
  Bismaillah…
  ahmad terkilan sejenak : WAHAI HARTA, KUASA DAN PEMIMPIN. HAQ ITU ADALAH DARIPADA ALLAH, JANGAN KAMU RAGU.

  Kami ingin tahu tentang perbandingan kedudukan dan haq sesebuah negeri menurut PERLEMBAGAN :
  (1) Negeri : (a) negeri beraja ; (b) negeri yang tidak beraja.

  (2) Segi Perlembagaan : Dasar hazq negeri dan rakyat setiap negeri di bawah pemakaian istilah dan konsep PERSEKUTUAN iaitu FEDERAL GOVERNMENT bukan UNITED STATE OF MALAYSIA. “Lima jari “ atau “sepuluh jari” merupakan tangan. Haq berkongsi bagi setiap jari ada dasarnya, bukan begitu ?
  (3) Mengapa dahulu Trengganu di bawah kuasa politik seperti Sarawak dapat “royalty” minyak ? Atas alasan atau dasar apa
  yang menghalalkan dan kemudian “diharamkan” dan dibatalkan ? Apakah itu satu keputusan politik atau satu keputusan ilmiah. Jika ia keputusan politik maka itu tidak sah dan jika ilmiah apa urutan unsur fakta yang boleh diterima oleh para ilmuan ?
  (4) Mengapa sekarang Kerajaan SultanTrengganu (sejak PAS berkuasa sepenggal) dan Kerajaan Sultan Kelantan sekarang diberi ehsan ? Ini bertentangan dengan etika pemerintahan yang berdasarkan demokrasi rakyat dan kedaultan Sultan yang berwarisan.

  (a) Apakah ehsan itu satu “istilah dan konsep” politik atau undang-undang bertulis yang diluluskan oleh Parlimen dan dengan persetujui oleh Raja-Raja Melayu terutama Sultan yang negerinya terlibat seperti Kelantan dan Trengganu ?
  (b) Apakah Kelantan tidak punya kuasa haqmilik ? Jika tiada mengapa pula ada perjanjian antara Petronas dengan ‘Kerajaan Sultan Kelantan’ ? Atas unsur apa justifakasi atau pengesahan itu ditanda tangan ?
  (c) Apa batas hukum/peraturan sesuatu hasil negeri itu boleh dibolot Persekutuan begitu sahaja ?
  JADI, ATAS ASAS HUJAH APA PULA MAKA SELANGOR, PERAK, KEDAH DAN P PENANG TIDAK DIBERI WANG EHSAN ?

  [Apakah policy politik ini berubah-ubah menurut “SATU MALAYSIA atau SATU, kemudian SATU dan kemudian SATU lagi “policy” menurut SELERA KUASA POLITIK semasa”?]

  KAMI INGIN TAHU PENDIRIAN MAJLIS RAJA-RAJA, SULTAN NEGERI dan RAKYAT, iaitu BAGI SETIAP NEGERI YANG SRECARA LANGSANG TERBABIT DALAM CARI GALI.
  Perihal ini berkaitan rapat MAJLIS RAJA MEMBUAT KEPUTUSAN HAQ-POLITIK, HAQ-SOSIO BUDAYA, HAQ MILIK TANAH AIR dan HAQ-PERLINDUNGAN SEMPADAN NEGERI.

  HAQ ALLAH JANGAN DIPERMAINKAN OLEH STRAtiGIK POLITIK. Ayat Al-Quran memebri amaran bencana tentang pelanggara haq. Haq Itu dari Allah. Kangan kamu campur adukkan yang haq dengan yang bathil. Al_Baqarah 43 ; Al-Baqarah 137 ; Al-Imran 60 ; Yunus 94 ; Israr 81 :Saba 49 ; Sad 84. Pernyataan Allah tentang tipu muslihat politik dan lain yang dipulas balik perancangan itu. Buatlah salat hajat semoga apa yang haq itu benar dan yang bathil itu batal.
  APA PUN KITA INI MANUSIA ADLAH JENIS HAIWAN BERAKAL TERBATA ‘ KITA DALAM PERJALAN PULANG KAMPUNG ASAL. AWAS TSUNAMI BESAR DI DARAT DARAT, DI LAUT DAN DI UDARA SEDANG MARA …wabak pun sedang menuju otak, jantung dan paru-paru. Tunggulah dan kita juga menunggu. MAAF.
  ~ahmad 101109. + Aq 310110


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: