Posted by: pinkturtle2 | Mei 25, 2010

Tanah KTMB – Siapa Yang Untung???

Malaysia's Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Tanjung Pagar railway station sits on the background of a signboard in Singapore on May 24, 2010. Malaysia and Singapore announced a plan to jointly redevelop prime chunks of real estate in the city-state as part of efforts to settle issues dating back to their separation. The statement said Malaysia had agreed to relocate a railway station from downtown Singapore to the border with Malaysia by 2011. The station could finally be relocated within Malaysian territory by 2018.

Malaysia’s Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Tanjung Pagar railway station sits on the background of a signboard in Singapore on May 24, 2010. Malaysia and Singapore announced a plan to jointly redevelop prime chunks of real estate in the city-state as part of efforts to settle issues dating back to their separation. The statement said Malaysia had agreed to relocate a railway station from downtown Singapore to the border with Malaysia by 2011. The station could finally be relocated within Malaysian territory by 2018.

A picture shows Malaysia's Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Tanjung Pagar railway station in Singapore on May 24, 2010. Malaysia and Singapore announced a plan to jointly redevelop prime chunks of real estate in the city-state as part of efforts to settle issues dating back to their separation. The statement said Malaysia had agreed to relocate a railway station from downtown Singapore to the border with Malaysia by 2011. The station could finally be relocated within Malaysian territory by 2018.

Two western women buy train ticket at the Malaysia's Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Tanjung Pagar station in Singapore on May 24, 2010. Malaysia and Singapore announced a plan to jointly redevelop prime chunks of real estate in the city-state as part of efforts to settle issues dating back to their separation. The statement said Malaysia had agreed to relocate a railway station from downtown Singapore to the border with Malaysia by 2011. The station could finally be relocated within Malaysian territory by 2018.

Two western women buy train ticket at the Malaysia’s Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Tanjung Pagar station in Singapore on May 24, 2010.

Commuters arrive at the Malaysia's Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Tanjung Pagar train station in Singapore on May 24, 2010. Malaysia and Singapore announced a plan to jointly redevelop prime chunks of real estate in the city-state as part of efforts to settle issues dating back to their separation. The statement said Malaysia had agreed to relocate a railway station from downtown Singapore to the border with Malaysia by 2011. The station could finally be relocated within Malaysian territory by 2018.

Commuters arrive at the Malaysia’s Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Tanjung Pagar train station in Singapore on May 24, 2010. Malaysia and Singapore announced a plan to jointly redevelop prime chunks of real estate in the city-state as part of efforts to settle issues dating back to their separation. The statement said Malaysia had agreed to relocate a railway station from downtown Singapore to the border with Malaysia by 2011. The station could finally be relocated within Malaysian territory by 2018.

Tanah KTMB – siapa yang menang sorak?

Setelah hampir 20 tahun tertangguh, isu tanah milik Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) di Singapura akhirnya selesai, itulah yang dinyatakan oleh kedua-dua Perdana Menteri Malaysia dan Singapura.

(Foto Makam Habib Noh di Tanjong Pagar, Singapura yang gagal dipindah oleh pemerintah Singapura, Lee Kuan Yew, malangnya stesen KTMB berjaya dipindahkan oleh anaknya, Lee Hsien Loong)

Dalam persetujuan yang dicapai antara DS Najib Tun Razak dan Lee Hsien Loong di republik itu hari ini, stesen utama KTMB di Tanjong Pagar akan dipindahkan ke Woodlands tahun depan.

Sistem transit aliran ringan akan diwujudkan antara Tanjong Putri di JB dan Woodlands dan apabila ianya beroperasi, stesen KTMB di Woodlands boleh dipindahkan ke JB. Ini bermakna berakhirlah riwayat KTMB di Singapura.

Kita sedia maklum bahawa Singapura terlalu ingin mengambil balik tanah KTMB di Tanjong Pagar kerana nilainya yang tinggi. Stesen KTMB Tanjong Pagar terletak dalam kawasan daerah perniagaan pusat (CBD) terutama Shenton Way dan jika dibangunkan, ia pasti memberi pulangan berbilin dolar Singapura.

Malangnya, Singapura tidak boleh berbuat apa-apa selagi tanah milik KTMB di republik itu digunakan untuk perkhidmatan tren. KTMB memiliki tanah antara Tanjong Pagar hingga ke Woodlands termasuk stesen di Bukit Timah yang bernilai tinggi.

Oleh itu, pengunduran KTMB dari Tanjong Pagar ke Woodlands dan kemudiannya keluar terus dari Singaopura ke JB, merugikan Malaysia.

Sebuah syarikat usaha-sama antara Khazanah Nasional (60 peratus) dan Temasik Holdings (40 peratus) akan dibentuk untuk memajukan tanah KTMB tetapi kenapa Malaysia perlu menyerahkan ekuiti 40 peratus? Kenapa tidak 20 peratus kerana kita adalah tuan tanah!

Malaysia begitu mudah menyerah kalah sama seperti isu penyerahan dua blok telaga minyak luar pantai Limbang kepada Brunei.
Nampaknya Malaysia menang sorak, kampung tergadai. http://kudaranggi.blogspot.com

……………………………………………………………………………………………………………………..

Sudah tergadaikah tanah KTMB di Tanjong Pagar?

Tanah milik KTM tetapi dibangunkan oleh syarikat usaha sama Malaysia-Singapura dikenali M-S Pte Ltd..

Kenapa perlu dibangunkan dengan kerjasama Singapura yang memegang 40% kepentingan?

Dibangunkan di Singapura.. tak kiralah apa jenis pembangunanpun yang dibuat yang pasti hak milik tanah itu akan bertukar akhirnya..

Sudah tergadaikah tanah KTM itu??? http://darisungaiderhaka.blogspot.com

……………………………………………………………………………………………………………………………….

Malaysia setuju pindah stesen KTMB ke Woodlands

Malaysia bersetuju memindahkan stesen Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) di Tanjong Pagar di Singapura ke Pusat Pemeriksaan Kereta Api Woodlands (WTCP) menjelang 1 Julai 2011.

Malaysia akan juga menempatkan kemudahan kastam, imigresen dan kuarantin (CIQ) kereta apinya di WTCP.

Keputusan itu dicapai pada pertemuan Datuk Seri Najib Razak dan rakan sejawatannya dari Singapura Lee Hsien Loong di Hotel Shangri-La Hotel di Singapura.

Pada sidang akhbar bersama itu, kedua-dua pemimpin berkenaan berkata tanah yang akan dikosongkan itu akan dimajukan oleh sebuah syarikat usaha sama Malaysia-Singapura dikenali M-S Pte Ltd yang akan ditubuhkan sebelum 31 Dis tahun ini.

Syarikat itu melibatkan Khazanah Nasional Berhad dari Malaysia yang akan memegang 60 peratus kepentingan, dan Temasek Holdings Limited, cabang pelaburan kerajaan Singapura, yang akan memegang baki 40 peratus ekuiti dalam syarikat usaha sama itu.

Menurut satu kenyataan bersama, pertemuan Najib dan Lee banyak berkisar kepada Perkara-perkara Dipersetujui (PoA) mengenai tanah KTMB di Singapura yang menjadi penghalang kepada hubungan baik antara kedua-dua negara.

Tanah KTMB di Tanjong Pagar, Kranji dan Woodlands serta tiga keping tanah tambahan di Bukit Timah, yang kesemuanya berjumlah 271 hektar, akan diserahkan kepada syarikat berkenaan untuk dimajukan.

Menurut kenyataan berkenaan, tanah-tanah yang dimajukan itu boleh ditukar, berdasarkan nilai masing-masing, dengan tanah di Marina South dan Ophir Rochor di Singapura.

Kedua-dua negara akan membuat penilaian masing-masing, dan Lee dijangka melawat Kuala Lumpur dalam tempoh sebulan ini, dengan cadangan mengenai penukaran tanah itu untuk pertimbangan Malaysia.Bernama


Responses

 1. TAHNIAH KERAJAAN UMNO 1MALAYSIA 1 ZIONIS

  Pulau batu Putih – tenggelam pada Cina

  Tanjong pagar – MelePAS pada Cina

  judi – kaya Cina

  MelePAS – Orang melayu

  Hehehehehehheeehehehehehehee

  Keretapi Tanah Melayu dah pun diganti dengan keretapi Berhad.

  Siapa untung – Cina juga untung.
  Siap beri keuntungan pada Cina – UMNO

  Tahniah UMNO, Tahniah UMNO

  LePAS ni apa la pula? Pandai 1Malaysia ni memrintah. semua harta Mlaysia beri pada cina

  Bodoh. bodoh betul siapa sokong APNO

  • salam 1 malaysia,,,,
   LAYU!!!!!!!!!!

   • Salam 1 Israil

    Tinggal LAYU sahaja

 2. salam 1 malaysia,,
  fulamak!!!! semua dah beri kat cina…
  bagus!!!
  memang orang melayu di malaysia ni cukup murah hati…boleh bagi apa sj kat cina…
  boleh bagi …pulau pinang kat cina
  boleh bagi selangor…kat cina..
  memang dah nampak melayu akan LAYU
  elok satu negara sekali bagi kat cina!!!!

  memang tidak ada yg layak jadi PM samada
  di dalam umno mahupun pas..
  begitu mudah mengalah!!!!!

  “tun mahathir masih tidak ada pengganti”

  • ANJIN………ANJIIIIIIIIIIIN…….

   MAI KITA SAMA2 PERKASAKAN ISLAM. TENTUNYA TAKLEH NGAN WADAH
   YANG KAPIAQ DOK PEGANG TU SABIK UMNO TU BERTARAF JAMBAN. TADAK DALAM PERJUANGAN UMNO NAK MEMERTABATKAN HUKUM HAKAM ALLAH KAT MALAYSIA NI. KALUPUN BANYAK KEROSAKAN DALAM PAS, ABANG KELABU AJAK KAPIAQ MASUK PERBETULKAN.

   RUGI LA SEKOQ IBU ANJIN DOK BEGHANAK KAT ANAK ANJIN YANG DOK
   JAJA MENDE2 FASIQ SUH SUMA ORANG SESAT.

   he he he
   saja gurau ngan ANJIN AMENO

  • berfikir la lojik sedikit wahai UMNo zio

   Dalam APCo ada melayu,Cina,India & Israil
   Dalam pakatan ada melayu,cina & india
   Umno lebih kerana ada israil

   Melayu tidak akan layu kecuali melayu APCO.
   PM 1Malaysia memang layak untuk melayu APCO yang LAYU
   APNO bukan beri negara pada cina
   Beri pada Israil
   Sokong umno jangan tidak sokong
   UMNO parti melayu dulu kini dan selamanya pengkianat Ugama & negara

  • aftar,

   Siapa kata PAS mudah mengalah?

  • Habaq mai, tang mana bagi Penang pada Cina?

   Habaq mai, tang mana bagi Selangor pada Cina?

   Sapa bagi Tanjug Pagaq kat Cina?
   UMNO Israel kan?

   Ada ka Pakatan buat lagu tu?

   Kalau ada, habaq mai….

 3. Tak pa ada lagi satu melayu yang tinggai
  di Singapore.
  Parti orang melayu: United Malay Nation Organization of singapore..Bangunan parti itu sekarang jadi rebutan dari dua kem UMNO melayu Singapura.

  Singapura bercadang akan mengawet orang melayu Singapura yang menjadi ahli UMNO Singapura untuk disimpan dalam muzium sejarah Singapura setelah mereka pupus nanti.

  OK la tu…sekurang2nya ada lagi nama melayu…

  • hehehehe
   Nasib engkau la umno

   Bagaimana dengan Melayu umno 1Malaysia pula?

 4. SALAM 1 MALAYSIA,,
  satu lagi bentuk mengalah….oleh pas
  apabila presidennya mengatakan
  pas bukan lagi parti islam!!!!!

  bagus betul pendirian parti pas ini!!!!???

  nampaknya setakat itulah perjuangan
  dalam membentuk negara islam yg tidak
  kesampaian apabila dicucuk hidung oleh
  parti yg lebih berkuasa………….

  LAYU…LAYU!!!!!

  • ANJIN………ANJIIIIIIIIIIIN…….

   MAI KITA SAMA2 PERKASAKAN ISLAM. TENTUNYA TAKLEH NGAN WADAH
   YANG KAPIAQ DOK PEGANG TU SABIK UMNO TU BERTARAF JAMBAN. TADAK DALAM PERJUANGAN UMNO NAK MEMERTABATKAN HUKUM HAKAM ALLAH KAT MALAYSIA NI. KALUPUN BANYAK KEROSAKAN DALAM PAS, ABANG KELABU AJAK KAPIAQ MASUK PERBETULKAN.

   RUGI LA SEKOQ IBU ANJIN DOK BEGHANAK KAT ANAK ANJIN YANG DOK
   JAJA MENDE2 FASIQ SUH SUMA ORANG SESAT.

   he he he
   saja gurau ngan ANJIN

  • Fuuuiiiihhh

   Parti Bn melayu semua ke?
   Siap ada Israil lagi

   apno apno….

   Umco Umco

 5. salam…

  teringat lagu lama…
  UNTUNG TIADA…MALAHAN RUGI…
  ni apa kejadah pulak…nk harya bagi kat depa free.
  kita dh la dok juai ayaq pon lagu free kat depa, beli balik punya mahai. satu sen pon depa x mau kurang, last2 kita pi uloq tanah pulak…apa punya pelaq.
  causeway nk tukaq jambatan baru depa tak mau langsung.
  ish ish ish…ni yg buat aku meluat..
  jom buat bantahan ramai2…tok sah dok kira parti apa…
  bagi depa ada akai skit

  • ALOOOOOOOO MANGKEE2 AMENO SUMA….

   MOLA2 SEKALI NAK HABAQ HAMPA SUMA BILA AKU MASUK BLOG NI AKU HABAQ AMENO, PALING2 TIDAK HAMPA PASIQ.
   PASIQ TU BERMAKSUD BERIMAN NGAN HUKUM ALLAH TAPI TAK BUAT.

   HUKUM LEBIH BERAT KALU TAK CAYA ATAU KALU CAYA PON MEMPERLEKEHKANNYA BERUBAH JADI KAPIAQ.
   LALU BEGHOK2 AMENO DALAM BLOG NI PON HANTAM AKU. MAKA DEPA AUTAQ LA MACAM2 SEBAB2 HUDUD TAKLEH DILAKSANAKAN. MOLA2 DEPA KATA KENGKANGAN MASA. MISTI TARBIAH SUH GHAKYAT PAHAM HUKUM TU DULU BAGHU BULIH LAKSANAKAN. AKU HABAQ SAMPAI BILA…. 52 TAUN MERINTAH TAK CUKUP KA NAK TARBIAH TU. ATAU NAK NUNGGU SAMPAI 100 TAUN. 52 TAUN TU KALU UMUQ MAKNUSIA DAH TUA NAK MAMPUIH. ITU KIGHA BEIK TUA NAK MAMPUIH BAGHU NAKKAN ISLAM. HAMPA NI MAMPUIH DULU BAGHU NAK SUH OGHANG MANDI DAN KAFAN IKUT ISLAM.
   AWAT TAK AUTAR KALU MAMPUIH…. BOLEH BUANG KE LAUT SABIK GHAKYAT BELUM PAHAM LAGI.

   NAK TANYA BEGHOK2 AMENO SUMA CUBA HABAQ MAI…. AMENO NAK LAKSANAKAN HUKUM ALLAH ATAU TIDAK ?. KALU YA
   HABAQ MAI LAGU MANA KAEDAHNYA SEBAB
   PERLEMBAGAAN AMENO TU SENDIRI DIBUAT BERASAS UGAMA SUKU POLITIK SUKU. KALU LETAK ASAS PERJUANGAN LAGU TU MANA BULIH NAK MELENCONG KE ARAH MELAKSANAKAN HUKUM ALLAH.

   AKU MENGAKU APA YANG BEGHOK2 DOK HU HA HU HA BERHUBUNGAN KELEMAHAN PAS TU. TU AKU KIGHA FAKTOR MAKNUSIA YANG MENDUKUNG PAS TU BERMACAM RAGAM….ADAKALANYA BERTENTANGAN NGAN ISLAM. TAPI BEGHOK2 KENA INGAT MAKNUSIA2 YANG BERJUANG DALAM PAS NI DEPA BERDIRI ATAS LANDASAN YANG BETUL SABIK ASAS PERJUANGAN TU QURAN HADIS.
   BULIH KA BEGHOK MAI MASUK DALAM PERJUANGAN PAS DAN MEMBEKI SUMA KELEMAHAN YANG ADA. ATAUPUN UBAH LA PERLEMBAGAAN UGAMA SUKU POLITIK SUKU DALAM AMENO TU…..PAS BULIH DIBUBAQKAN.

   TIBA2 MAI LA SEKOQ DUA BEGHOK DOK MAI KUNUN NAK JAWAB APA YANG AKU TULIH….. AKU GHASA SUMA JAHIL HANYA DOK PASTE MAI HUJAH2 YANG LANGSUNG TADAK KAITAN NGAN MENDE2 YANG AKU TIMBULKAN.

   AKU NAK SUH BEGHOK2 JAWAB, AWAT DEBAT ANTARA AMENO DAN PAS TAK PENAH BERLANGSUNG BERHUBUNG TAJUK YANG MENJADI JURANG PEMISAH ANTARA AMENO DAN PAS IAITU TAJUK AKIDAH.
   DALAM POSTING AKU DULU ADA AKU CABAQ HAMPA SUMA TOLONG JAWAB MAI..
   ITU KALU HAMPA NAK CAGHI KEBENARAN.
   ULAMAK2 PAS DAH KATA ANYTIME ANYWHERE AWAT ULAMAK USUK AMENO SELALU MENGELAK. MENGGERTAK ADA LA.
   AWAT MALAUN HARUSSANI ATAU USTAZ SEPAK TONG TU TAK MAU LAWAN. ADA SESUTU TAK KENA TU. PIKIAQ LA KALU BEGHOK2 ADA OTAK.

   AKU KEMUKAN PULAK TADAK KENA MENGENA DENGAN KEHENDAK ORANG BUKAN ISLAM NAJIB DOK LULUIH JUDI.
   TADAK LA PUAK INDIA DAN CINA DOK WAT RUSUHAN SABIK DEPA TU TAKLEH NAK BERJUDI. MAI PULAK BEGHOK LAIN KATA JUDI BUKAN UNTUK ORANG ISLAM.

   HABAQ MAI LAGUMANA KEBAIKAN JUDI TU WALAUPUN HAMPA KATA JUDI UNTUK ORANG BUKAN ISLAM… TAPI BEGHOK KENA INGAT…. TOKEY JE BUKAN ISLAM. CUBA BEGHOK2 AMIK MASA SATU HARI BUAT TINJAUAN KAT KEDAI2 JUDI…… BUAT STATISTIK SAPA YANG PALING GHAMAI TIKAM NOMBOQ.
   MELAYU PUAK2 HAMPA LA. KALU ORANG PAS MISTI TAJ SUKA JUDI PUNYA.

   OK…. UNTUK BEGHOK2 YANG NAK JAWAB
   SOALAN2 AKU NI… KENA LA MENJAWAB SOALAN, BUKAN TAK POSTING ILMU2 ISLAM VERSI ISLAM HADHARI. ISLAM DAH SEPURNA…. TAKYAH LA NAK OTA NAK JALAN ISLAM SECARA PERINGKAT2 SEROPA NABI DULU. HUKUM HAKAM ISLAM DIJALANKAN BERPERINGKAT2 SABIK MASA TU QURAN TURUN PON BUKAN SEKALI GUS.

  • Jangan sertai bantahan yang dianjur Oleh APNO. Yang kena lokap Orang PAKATAN. Yang kena gas,sepak terajang FRU orang PAKATAN.
   Orang APNO relax kira untung JUdi.

   Apapun Parti yang memerintah 1melaysia wajar di beri penghormatan kerana bijak memerintah. PAKATAN tidak boelh memerintah. kalau PAKATAN perintah, malaysia akan mundur sebab tidak jual tanah,pulau & air.

   TAHNIAH UMNO – Harapkan PAGAR, Pagar dijual.
   TAHNIAH UMNO ATAS KEJAYAAN BESAR

  • Lompat jangan tidak lompat
   Jangan tungu lama-lama
   nanti diambil orang

 6. Bismilahirrahmanirrahiim.

  MENDEWAKAN PEMIMPIN POLITIK.~ KECEWA~.

  JANGAN MARAH KPD CHINA. MEREKA MEMPUNYAI KEKUATAN WARISAN DALAM “KUEH BULDAN” ; MEREKA PUNYA JARINGAN DAGANG YANG LUAS. KEPIMPINAN MEREKA LEBIH DEMOKRATIK DARIPADA KEPIMPIAN MELAYU.

  ORANG CHINA tunduk kepada kepentingan niaga, usahawan dalam persatuan mereka. Iaitu DEWAN PERNIAGAAN CHINA dan GUILD ASSOCITAIONS (HAMPIR 4,000 BUAH) SEMUANYA DIBAWAH “HUANG ZONG”, The Federation of Chinese Associatrions, Malaysia. Boleh saya sebut bahawa mereka lebih berwibawa daripada semua PARTI POLITIK.
  UMNO PUN dalam perihal tertentu akan berada dalam “kocek” mereka… Kaji buku mengenai sejarah dan kekuatan China di rantau Asia Tenggara. KEKUATAN warasan politik dan pengetahuan profesional orang China melebihi daripada Melayu.

  Mereka ada wadah yang luas dan berbagai. Kebanyakan Melayu, dari nialai system “peninggalan penjajah” dan pihak menengah dan bawahan sangat bergantung pada “makanan segera”, “ready made” dan “di bawah meja”.

  Oleh itu bandinglah perangkaan berapa banyak : jenayah, kekayaan dan jaringan dagang, kewangan, bank dan pendidikan dengan lapangan pekerjaan dari pasar ke SUPER pasar…

  MELAYU DALAM SEJARAHNYA KIAN LEMAH. MEMANG BERADA DALAM KEADAAN LEMAH DARI BERBAGAI SEGI..

  SESUATU BANGSA YANG TIDAK PUNYA KUASA DI ATAS TANAH DAN AIRNYA MAKA BANGSA ITU ADALAH BANGSAT.

  PEMBUAT KEPTUSAN POLITIK LEBIH BANYAK MENEMUI BENCANA DI DUNIA INI. Sila lihat sejarah termasuk semua jenis perang. Ssiapa yang menyuruh mereka berperang ?

  SEPOTONG LITIRAN ASAR. Maaf.
  ~Aq ~ Mei 2010-

 7. Perdana Menteri “kita” ni bodoh ke bengap ke apa, mudah sangat ikut telunjuk Jeneral Lee Hsien Loong. Takut di “C4″kan dek Jeneral Lee ke…?

  Isu air dari Johor yang dijual kepada Singapura semurah 3 sen bagi setiap 1000 liter ….. diulangi, 3 sen setiap 3000 (Tiga ribu) liter!

  Isu air ini pun belum selesai, tambah isu stesen keretapi Tanjung Pagar pulak.

  Dahlah masa Hamid Albar masa jadi menteri luar dulu Johor dah kehilangan wilayah (Pulau Batu Putih). Ni, dah nak hilang lagi satu wilayah.

  Pasni, Nusajaya pun tergadai kat Singapore!!!

  Apa lagi yang orang Melayu Johor ada lepas ni? Nama aje kubu kuat UMNO, tapi Melayu Johor dan ahli-ahli UMNO Johor tak dapat satu habuk pun manfaat dari “kekuatan” kubunya itu.

  Bila satu demi satu kepentingan Johor tergadai, jangan terkejut kalau MCA dan Gerakan mintak jawatan Menteri Besar!!!

  Pada ketika itu, tak ada gunanya ahli-ahli UMNO Johor nak bersorak kerana kampung sudah pun tergadai.

  Kepada penyokong Pakatan Rakyat di Johor, nantikan satu tohmahan “super merapu tahap space cop Gaban” yang akan dicipta oleh UMNO Johor…..

  “Anwar Ibrahim jual tanah KTM Tanjung Pagar kepada Singapura…”

  Kah…!!! Kah…!!! Kah…!!! Kah….!!!!
  Anwar orang Penang, tapi boleh pi juai tanah kat Johor, Kah…!!! Kah….!!! Kah….!!! Kah….!!!

  Semua ahli UMNO Johor percaya. Nak kata apa, dah depa semua tu “benak”..Kah…!!! Kah….!!! Kah…!!! Kah…!!!

  Tau makna benak? Benak tu kalau tak silap dalam bahasa Johor, GOBLOK…!!!!

  GOBLOK..?? Kah….!!! Kah….!!! Kah…!!! Kah…!!!

  Bodoh Piang punya UMNO Johor. Tetapi inilah modai mereka masa kempen PRU-12.

 8. BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIIM

  Puluhan tahun dahulu, seorang pemipin MCA Selangor besuara minta diberikan jawatan TIMBALAN PERDANA MENTERI kepada orang China. “Gegar sedikit, beralun dalam politik”. Kemudian senyap di bawah meja.

  Menurut pendapat beberapa orang akedamik bahawa politik ORANG CHINA tertumpu kepada tiga lapangan politik.

  Pertama, memperjuang taraf bahasa China melalaui proses PELBAGAI BAHASA ;

  Kedua, mendapatkan portfolio Timbalan Perdana Menteri (I atau II dan portfolio penting dalam Kabinet ;

  Ketiga, “PERCANTUMAN” … Singapura dengan Malaysia.
  Bagi Melayu yang malas membaca dan berfikir perihal tersebut di atas tidak payah didicerita dengan panjang lebar. Mereka pun sudah buntu..

  SEKIAN. SEIMBAS LINTASAN MENJELANG MAGHRIB. MAAF.
  Aq mei 2010.

 9. asyik nak mengalah…..je. dah la sukan pun suka mengalah, harta sendiri pun nak share ngan negara lain?….

  • Kerajaan 1Mlaysia ni baik. semuanya serah pada BUKAN MELAYU.
   Kalau Melayu di Hina,dimalukan,dipenjara dan ditembak. Nasib la orang MELAYU.
   Ini lah Kerajaan yang CEKAP. kerajaan umno yang paling terbaik diDUNIA.

   Kalau UMNO tidak ada didunia ni maka mati lah semua rakyat Malaysia termasuk RAJA-RAJA Melayu.

   HAHAHAHAHA – APNO APNO

 10. salam………….

  itu laa semangat grombolan yg mudah kena telan…………

  hilang n pupuih sudah mesia punya dignity…sudah tidak bermaruah lagi..
  apa lagi yg tinggai???….teloq 2 biji saja lagi…….

  lepaih satu….satu
  lepaih satu…….tiga empat khazanah tidak ternilai negara diperjudikan………

  apa laa nak jadi???
  lepaih satu…satu.depa borong……….lelong…….
  belum reda pasai blok L n M…. dah depa buat pulak dah….
  ala hai Tanjong Pagaq………
  harap pagaq……..
  pagaq makan pagaq………

  syabas………..ini lah satu lagi jasa grombolan yg akan disejarahkan dan dimuziumkan……..

  aku cukup mengkelan …….mengkelan
  lahabau betoi laa grombolan nie…….

  Iskandar Johor dah pun jadi wilayah antarabangsa………….

  kerajaan grombolan n BN jugak laa yg juai sebahagian daripada negeri Johor untuk dijadikan wilayah antarabangsa………Iskandar Johor… ..Tanah Iskandar Johor bukan lagi milik negara. sapa pun boleh beli…….yahudi ke…arab ke..sapa ke……janji ada fulus daaaa……..

  mana juak-juak grombolan haa????………..
  mana itu BT.rempah.dah kena gilin ke???…..
  mana itu authar aftar……..dah habih ke nak putaq???………

  hangpa tengok…tengok..buka bijik mata tu sikit….apa puak hangpa dok buat nie……….

  see u……..
  bt kata cu………..kah kah kah…….
  tambah 2 kali jadi cucu……….BT jadi tok wan budak………kah kah kah

 11. Assalamualaikum

  TAHNIAH kepada semua gerombolan UMNO/BN, PERKASA dan semua pihak yang menyokong PM dan Kabinet Kerajaan 1 Malaysia.

  tentu BT, rempahman, aftar dan seangkatan dengannya bergembira dan berpuas hati dengan apa yang telah dilaksanakan oleh Pemerintah anda – meluluskan lesen judi trbesar di dunia, menjual tanah milik Kerajaan Malaysia, melepaskan hak milik minyak Malaysia, merampas hak milik rakyat Kelantan dan Terengganu, memutar belitkan minda dan memperbodohkan orang Melayu, mempersendakan agama Allah, melenyapkan khazanah dan rezab negara, apa saja yang telah merosakkan Malaysia ini……

  Inilah kepimpinan yang diagung agungkan oleh rempahman, bt, aftar dan lain-lain….. terus perkukuhkan sokongan anda hingga ke titisan darah yang terakhir kepada pemerintah yang telah melingkupkan segala-galanya di bumi Malaysia ini….

  TAHNIAH………

 12. Ada lagi satu milik melayu yang depa belum juai kat Singapura!.
  Baju Melayu. Kalau baju melayu ni pun Singapura nak beli nanti baju ni kena tukag nama
  “BAJU TELOK BELANGA”
  Seronok la orang Telok Belanga kat Singapore ni.

 13. Salam 1Malaysia
  Salam TGNA suka.

  Tak payah.
  Tak payah komen lah.

  Kalau dah.
  Kalau dah kurang membaca.

  Kalau baca pon.
  Baca pon tak faham.
  Baca pon satu bab saja.

  Tu lah.
  Dulu2 kena banyak membaca.
  Membaca yang baik2 saja.
  Yang baik2 pon, mesti berlainan bab.
  Barulah boleh komen.
  Komen dengan baik.

  Ini, komen pon.
  Tah ke apa, apa.
  BO BO Isi.
  BO BO Ilmu.
  BO BO Isu.
  Semua sukusakat BOBOI.
  BOBOI yang dah sesat ke mana mana.

  Kucing Kota.
  nasik kandaq.
  KeLi.
  Kenalah terus membaca.
  Tapi.
  Kalau dah pandai.
  Jangan lawan TGNA pulak.
  Jangan ikut perangai.
  Guru pondok kat Kelate tu.

  Sekadaq TGNA sedang berduka.

  • Berguru dengan guru di Pondok Kelantan
   jauh lebih baik daripada belajar di Tadika.

   Nak tau kenapa?
   Tengok sendirilah IQ budak tadika.

   Konon asyik cakap kat orang
   kurang membaca
   kurang membaca
   kurang membaca.

   Padahal budak tadika sendiri yang tak membaca.

   Yelah, nak membaca macam mana.

   A B C pun tak pas….

   • SETUJU sangat dengan ikutCeramah

    Biginilah Standard orang umno. Semuanya melePAS.
    Bodoh tak terhingga. kalau kata bodoh tentu marah. hakikatnya memang bodoh. Berlagak sahaja pandai. pandai mengata orang Melayu. Bukan Melayu kaya raya. Ini UMNO DULU KINI DAN SELAMANYA ………

    Pakat sokong umno ramai-ramai oiiii…

    Biar MALAYSIA tergadai. Hutang Malaysia dah beratus Bilion oiiii…
    UMNO ada duit ke nak bayar?.

    Rakyat juga kena bayar. Rakyat kena Imcome Tax & GST.

    Orang UMNO dikecualikan dari Income Tax dan GST.

  • Lebih daripada 25 tahun dahulu, waris saya pergi Kementerian Pelajaran
   untuk mengetahui suktan pelajaran TAMAN KANAK-KANAK.
   Maka menelitilah Chek Puan ini satu persatu. Lantas, Puan tersebut
   terkejut ; ia terjumpa beberapa unsur pendidikan yang berdasarkan
   pengaruh pendekatan “YAHUDI”. Sayangnya saya tidak buat catatan.
   Saya lupa apa yang dikecamnya.

   Bagaimana pun dasar pendidikan dari TADIKA bawah samapai ke UNIVERSITI sudah lama menghakis falsafah, sejarahdan nilai tradisi dan agama dalam banyak subjek. Hal tersebut mungkin sudah disampaikan kepada pegawai atasan. Dewan Bahasa juga dilaporkan untuk berwaspada usnur asing dalam buku teks…
   Mungkin mereka tidak begitu peka. Mereka yang berpangkat, makan gaji, cari makan…ada yang di bawah meja… DI SAMPING MELAYU GAGAH PERKASA.

   • Fakta sejarah dalam buku teks sejarah yang banyak dipesongkan dari sirah sebenar pun, DBP tak boleh buat apa-apa.

    Kemana hilangnya rakaman sejarah Datuk Onn Jaafar dalam perjuangan beliau menuntut kemerdekaan?

    Ke mana “missed”nya warkah jihad Almarhum Dr. Burhanuddin al-Helmy dalam ketegasan beliau yang menyedari peranan Yahudi dalam Penjajah British di Tanah Melayu?

    Kenapa “Api Perempuan” Shamsiah Fakeh dianggap penderhaka kepada kerajaan dan dicop komunis yang kejam?

    Kenapa dihilangkan fakta sejarah PUTERA, gerakan radikal Melayu-Muslim yang bersama-sama berganding menentang penjajahan British bersama MPAJA?

    Apakah sebenarnya yang tersirat dibalik yang tersurat di Rundingan Baling?

    Kenapa semua fakta-fakta ini bagaikan sengaja dilupakan. Bahkan, memang dirancang supaya tokoh-tokoh ini tidak dikenang?

    Apa yang dirakam dalam buku teks sejarah sekolah, diulang-cetak berbelas ribu kali ialah Tunku Abdul Rahman ialah BAPA KEMERDEKAAN…!!!

    Semua rakyat, khususnya orang Melayu tertipu dengan dongengan serarah ini sehingga ada diantara mereka yang terbaca surat terbuka Mahathir Mohamed kepada Tunku – Bapa Kemerdekaan kita (konon-kononnya) kaki poker…!!!

    Itu kata Che Det lah….

 14. Kucing tak mau komen tajuk diataih ni, bukan pasaiapa!
  Nak tunggu Yb budak tadika masuk komen bab lesen judi ni mengikut pandangan budak tadika yang suroh orang lein banyak baca.
  Tang dia seronok komen tulisan orang lein yang dia baca.
  Dia tak payah baca, pasai tuan punya blog ni dah pilih dia jadi tukang buat KPI konon orang lein komen macam orang tak baca.
  budak tadika tak ceredik walaupun dah jadi
  “badut tua”

  Sekadag seronok bergurau dengan “badut tua”
  ( bt ).

 15. he he

 16. salam,

  Rumah aku masuk kawaq.Habih brg. depa gagau.
  Laptop,digital camera,brg. mas dan duit.Byk. jugak la kalau cingay bleh pi seminggu dua.Pi lah
  org. rumah aku buat report kat balai polis.Nak jumpa Najib dulu macam Saiful tak boleh kerana
  ni bkn. kes pecah lubang.Ini kes pecah rumah.

  Dua hari saja depa semua kena tangkap.Kita dok
  ingat bangla ka,indon ka,vietnam ka atau vietkong.
  Rupa2nya nangui2 melayu.Budak2 tu semua akai
  tak ceredik makan kat situ depa berak pon kat situ.
  Dok nak mai lelong laptop dlm. kawasan yg sama.
  Dapat la bahan bukti tu..kerana kita latih anak2 kita jadi ceredik.Member2 pon ramai pasang kaki la.
  Under cover job macam Kojak kerana kita org. lam.
  Kalau taraf tadika doreamon atau penyiasat gbr jepun budak kecik tu apa nama tak tau lah..

  Malam jelma si mak pak mai la rumah.Semuanya kenalan baguih ngan kita,saling hormat menghormati kerana pernah berjiran dan ada yg pernah bekerja di company yg sama……….aduiiiiiii
  merayu pd kita drop case.

  Nak drop anak depa +ve urine TEST.
  Tak drop terbayang wajah mak pak depa kerana brg. yg depa gagau pon kita boleh cari lain.Kita dlm delima…

  “”””APA NAK JADI DGN. MELAYU KITA””””

  kerana HIGH LEVEL GAME NAMPAK KEMAIH (PRO)

  MELAYU RAJA GAGAU….boleh ke depa

  lembek tengkok …aruah Tunku kata ..biaq pi kat depa……..SAMPAI BILA

 17. BISIMILLAHIRRAHMANIRRAHIIM

  JANGKA PANJANG dan AKAL PENDIK

  SAYA DENGAR SUDAH LAMA :
  DARI SEGI KESELAMATAN MALAYSIA KURANG AWAS.

  TANAH JOHOR DAN PERUMAHAN SUDAH BANYAK DIBELI OLEH ORANG SINGAPURA SEBAGAI “ISTANAN HINGGAP” MEREKA.

  TAMBUK JOHOR DAN JAMBATAN BENGKOK SUDAH DIBATALKAN KEWRANA SINGAPURA TIDAK SETUJU. ?
  SEBAB, JIKA DHARURAT JET PEJUANG DAN PESAWAT LAIN TIDAK BOLEH
  MENDARAT ATAU TERBANG DI SITU. BUKANKAH BEGITU ?

  PESAWAT SINGAPURA SEMUA BERMUKIM DI LUAR NEGARA…?

  APAKAH MEREKA BOLEH AKAN GUNAKAN LALUAN KERETAPI ITU SEBAGAI “JALAN RAYA UNTUK MENDARAT” dan TERBANG ?

  “Bangsa yang tidak menguasai tanah & air adalah bangsa yang bangsat” . Sekian Maaf.

 18. Meh kita komen dari sudut ni pulak. Kita jangan tengok notis board depang dinding saja.
  Kita tengok pulak apa ada dibelakang dinding.

  Sejak UBN hilang lima buah negeri tak termasuk
  WP Kuala lumpur, berapa banyak Pak Lah telah membelanjakan duit negara untuk bayag ganti rugi kepada syarikat yang telah dibatalkan perjanjian. Berapa banyak pula belanja PRU12 yang diadakan?

  Berapa banyak pulak belanja PRK semasa dia jadi PM?. ini termasuk projek mee segera semasa PRK. Itu masa Pak lah.

  Masa Ds Najib jadi PM, berapa pulak PRK parlimen dan Dun diadakan. Tiap2 PRK yang diadakan itu semua ada projek mee segera dan peruntukan tambahan kerana nak beli undi dari kaum melayu, cina dan jugak India.

  Sudah tentulah duit ini diambik dari akaun negara yang tidak dimasukan dalam bajet tahunan yang dibentangkan setiap tahun. Mungkin Paklah dan lDs Najib terpaksa menggunakan ataih nama bajet diluar jangka. Apa pun penggunaan terhadap duit ini, tetap datang dari tabung duit negara….

  Duit Petronas sudah kering dan tidak lagi dapat dibelanjakan semewah dulu…

  Dari selepas PRU 12 sehingga ini UBN telah melalui 10 PRK dengan kos berbilion RM. Kalau nak dapat jumlah sebenar kena lah kita buat kajian sikit..

  Bukit kalau ditarah lama2 akan jadi busut.
  Kalau akaun negara sudah semakin susut. Mau tak mau Ds Najib dan kabinetnya tentulah terpaksa mencari sumber nak isi semula tabung negara yang buat otak semakin krosot..

  Bila Ds Najib dah sanggup mengambil alih tanggung jawab PM dari Paklah, tentulah mesti ada deal bagi selesaikan masalah kewangan negara, barulah Paklah melepaskan jawatan itu pada Ds Najib.

  Kita berandaian.
  Sebab itu parlimen tidak dimaklumkan, bila Paklah Ds Najib dan 2 orang menteri kabinet ada buat satu rundingan dengan Sultan Brunei yang bersedia memberi pinjam atau menjual padang L dan padang M yang mengandungi minyak bernilai RM 320 bilion dengan harga yang memberi untung pada kerajaan Brunei. Katalah RM 250 bilion, Brunei tentu untung RM 170 bilion .

  Bola sepak dunia akan berlangsung pada bulan Jun ini, Peluang untuk menambah pendapatan negara terbuka luas sekiranya pertandingan bola sepak dunia ini dijadikan satu perjudian berlesen, sekurang2nya dianggarkan, katalah 60 bilion jika tawaran ini diserahkan kepada Berjaya Group setelah diloby oleh Vincent Tan. Pulangan ini tentu saja dikira dapat menampung ketempangan kantung negara. Sebab itu Ds Najib terpaksa menelan segala protes yang hiruk pikuk oleh berbagai pihak…Apa boleh buat, ini adalah sebahagian peluang yang ada.

  Sementara itu tanah KTM di Tanjung Pagar dan jugak Woodlands yang bernilai berbilion RM itu telah lama diidamkan oleh kerajaan Singapura kerana kedudukan yang strategik bagi mengembangkan sumber ekonomi mereka.

  Inilah masa yang paling sesuai PM Singapura melontar cadangan bagi mengambil alih tanah KTM ini dengan teknik yang tidak terkesan yang akhirnya pada satu hari nanti akan terus menjadi milik Singapura sekiranya Malaysia diancam oleh ekonomi dari perbelanjaan yang tidak terkawal.

  Mengujudkan syarikat M. S. PTE LTD, dengan Malaysia memegang saham 60% dan Singapura 40% bukan jarak angka yang jauh berbandin dengan tanah yang sangat dibutuhkan oleh Singapura yang rakyatnya semakin berkembang ekoran kerajaan Singapura telah memansokhkan sistem satu keluarga hanya boleh memiliki 2 orang anak.

  Walaupun Singapura telah berjanji untuk menukarkan tanah di Marina Bay bagi menggantikan tanah di Tanjung Pagar ini, setakat ini tidak disebutkan berapa luasnya tanah yang hendak digantikan itu. Adakah jika berlaku perbezaan keluasan tanah di Mariana Bay yang lebih kecil ukurannya dari Tanjung Pagar, Berapa bilion kah yang akan dibayar diatas perbezaan tersebut?.

  Tidakkah ini membawa maksud setelah berlaku gantian tanah ini, ertinya dimasa akan datang sekiranya separuh dari saham 60% kerajaan Malaysia ini jika terpaksa dijual, siapakah lebih layak untuk membeli saham tersebut?.
  Akhirnya tanah itu menjadi milik siapa?

  Ds Najib dalam kedaan yang terbeban untuk menghadapi masalah ekonomi dunia yang semakain meruncing.

  • Sama-samalah kita berdoa dan bekerja kuat agar UMNO dibumi ini dapat ditalkinkan dan seterusnya menangkap Pemipin-pemimpin yang kurup dan dihadapkan diMahkamah rakyat.

   harap puak-puak umno dapat menerima hakikat sebenarnya pemimpin-pemimpin mereka yang rakus membaham hasil bumi malaysia demi kepentingan politik mereka.

 19. bole tumpang tanya?…
  tanah KTM di tanung panggar ni. termasuk landasan skali kan? landasan baper km panjang? dan reserve kelebaran landasan pulak baper puluh meter lebar?

 20. Jumlah keseluruhan tanah KTMB termasuk stesyen dan tempat letak kereta 271 Hektar . Bagi sebuah negeri sebesar Singapura, tanah sebesar padang bola sekalipun jika terletak dizon komersial tentu saja tidak ternilai harganya….

  • Salam Kucing Kota.

   Kita nak tulih ringkas2 dan mudah difaham.
   Bila minta yang tua2 banyak membaca tu.
   Patut dah faham.

   Hang dan suku2sakat hang.
   Kalau tak suka dengan kerajaan sekarang.
   Atau.
   Kalau kerajaan sekarang tak baguis.
   Hangpa tubuhlah.
   Kerajaan Alternatif atau Kerajaan Bayangan.
   Kalau penyelesaian tanah KTMB tu, tak baguis.
   Hangpa dengan suku2sakat.
   Bagilah yang alternatif, yang baguis.
   Ni, hangpa tulih.
   Merapu sana, merapu sini, buat apa.

   Tapi, yalah.
   Kalau hangpa sukusakat tak suka membaca.
   Mana hangpa ada cukup grey matter nak tulih.
   Apatah lagi.
   Nak tubuh kerajaan alternatif.

   Nak harapkan, TGNA.
   Pon dah kena cabaq oleh guru pondok.
   Nak harapkan brother Anwar,
   Dah tersangkut, sangkut.
   Nak harapkan, Lim.
   Dia dilihat seropa anak didik Singapura.
   Nak harapkan Karpal.
   Banyak sangat kes kat mahkamah.
   Yang lain2 tu, setakat dok hara kanan, hara kiri.
   Lepais tu, depa gelak kah, kah, kah.
   Kerana yang depa tau, baca harakah.

   Sekadaq jangan cari kelemahan lawan.
   Tampilkan kekuatan sendiri.

   • salam,

    Nampak +ve tapi
    H1N1….KENA BYK. BACA’
    DAN TANGKAP MASUK…

   • utamakan kefahaman…

   • Habis, nak harapkan Najib Monggolia?

 21. apa yang awak merapu nie budak tadika?

  • Terima kasih kerana memahami hakikat sebenarnya. Begini lah keadaan bila ketandusan idea.

   Puak-puak UMCO faham-faham sahaja la.

   MIC pula buat hal. Lepas ni kita akan lihat bermacam-macam isu dan kes-kes jahat UMCO akan didedahkan oleh rakan baik BN iaitu MIC.

   Setakat ni UMCO kayakan cina sahaja. India mesti marah.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: