Posted by: pinkturtle2 | Ogos 29, 2010

Saya sangat-sangat menghargai waktu Ramadan – PM

Malaysian Prime Minister Najib Razak smiles as he speaks at a joint press conference with his Finnish counterpart Matti Vanhanen at the Najib's office in Putrajaya on April 28, 2010. Vanhanen arrived here on a two-day state visit to hold talks on bilateral and international issues with Malaysian high officials.

terasa 28 hari di majlis berbuka puasa, masih tidak mencukupi bagi saya memenuhi semua janji temu saya dengan rakyat, bagi mengatasi kekurangan ini, saya juga telah memuatkan beberapa majlis bersahur dengan melapangkan masa untuk bersama-sama dengan anak-anak yatim dan golongan yang kurang bernasib baik – PM

Ramadan waktu paling sibuk: Najib

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata pendapat bahawa Ramadan memberikan sedikit kelonggaran kepada usaha keras yang dilaksanakan tanpa henti sepanjang tahun, adalah tidak benar sama sekali.

Beliau berkata, Ramadan sentiasa terbukti sebagai waktu yang paling sibuk dalam sesuatu tahun atas alasan yang sangat munasabah.

“Oleh sebab itulah tiada istilah waktu rehat pada Ramadan. Sebenarnya bulan ini memberikan satu kesempatan istimewa kepada semua umat Islam di seluruh dunia dengan memberikan lebih waktu untuk berfikir dan mengisi keperluan rohaniah mereka,” katanya dalam blog http://www.1Malaysia.com.my.

Najib berkata, rakyat hendaklah mengisi waktu dengan lebih bijak, sama ada dengan bersolat atau dengan bekerja kerana ianya dianggap sebagai ibadat juga.

“Pada saya, apabila memikirkan bagaimana setiap detik waktu saya yang dihabiskan dengan bekerja memberikan kesan kepada rakyat, ia menggalakkan saya untuk melakukan yang terbaik terutamanya dalam bulan yang paling suci berbanding bulan lain,” katanya.

Najib berkata jadual harian beliau tetap padat seperti biasa dengan mesyuarat mingguan Kabinet, janji temu dan baru-baru ini bengkel Kabinet mengenai aktiviti Ekonomi Utama Nasional (NKEA).

Menceritakan pengalaman berbuka puasa beliau pada awal Ramadan, Najib berkata beliau sentiasa memastikan agar berbuka puasa dengan keluarga pada dua hari pertama bulan mulia itu.
“Selepas dua hari yang sudah menjadi rasmi saya itu, saya mengambil kesempatan pula untuk berbuka puasa dengan rakyat dari pelbagai kumpulan yang mewakili sektor perniagaan, perkumpulan pelajar, parti politik, badan-badan kerajaan, juga kumpulan masyarakat yang lain, pada setiap hari seterusnya sepanjang bulan Ramadan,” katanya.

Najib berkata, pada hujung minggu pula beliau sedapat mungkin cuba pulang ke kampung halaman dan kawasan pilihan raya beliau iaitu di Pekan, Pahang, untuk berbuka puasa dengan rakyat.

“Oleh kerana amalan berbuka puasa berakhir hingga selesai solat tarawih, maka waktu saya secara rasminya berakhir selepas pukul 10.30 malam. Saya sungguh berpuas hati sejak menghadiri majlis berbuka puasa ini, saya berjaya menyempurnakan solat tarawih secukupnya di samping dapat berinteraksi sesama rakyat Malaysia.

“Bagaimanapun, terasa 28 hari di majlis berbuka puasa, masih tidak mencukupi bagi saya memenuhi semua janji temu saya dengan rakyat, bagi mengatasi kekurangan ini, saya juga telah memuatkan beberapa majlis bersahur dengan melapangkan masa untuk bersama-sama dengan anak-anak yatim dan golongan yang kurang bernasib baik,” katanya.

Beliau berkata, walaupun hari-harinya semakin panjang, namun ia sentiasa mengembirakan kerana dapat bermesra dan melaksanakan solat dengan kumpulan yang berbeza.

“Saya sangat-sangat menghargai waktu Ramadan seperti ini,” katanya sambil mendoakan agar semua Muslimin dan Muslimat mendapat Ramadan yang barakah.bernama


Responses

 1. Salam,

  KM aku LGE (cina DAP) tu pon menghargai Ramadhan.Dia pon sibuk macam hang juga la.
  Meraiekan bersama dgn. org. muslim berbuka posa…Kita kigha tak payah crita la…dah biasa
  “””nothing to be great off”””

  biaq kita sorang saja great…tau x pa..
  saja melawak…tak makan lagi hari ni..
  saja la habaq….selamat berbuka

  • Salam great chief.

   Hang ni la.
   Baru kerja bawa beg LGE.
   Baru dapat rm400 duit raya.
   Hang dah puji dia.
   Berkandaq, kandaq.

   Kalau hang jadi, setpol dia, lah.
   Tak tau, apa nak jadi kat hang.
   Hang punya lompat lah.
   Melambong, lambong.

   Tapi, hang dengan dia.
   Memang ngam.
   Sorang chief minister.
   Sorang great chief.
   Common factor, chief.
   Susah nak cari.

   Coma kesian kat TGNA.
   Dia jadi menteri besar.
   Tapi tak ada ketua besar.

   • salam,

    Tau x pa..
    Tgk. saja LGE RM400
    Depa dgn Kedah up RM100
    Tahun depan dia mau up skit lagi
    Biaq tergolek ada akai depa semua

    semuanya kena sabaq…
    semuanya kena plan-plan kayuh..
    Baru habuan ada mai
    Selama nie la
    Suka dok buat mamai
    HA HA HA HA HA HARHUUU BIRUUUU
    gelak atau perli tak tau lah
    walaupon siang hari.
    IKUT CARA DAP NIE

 2. Najib berkata, pada hujung minggu pula beliau sedapat mungkin cuba pulang ke kampung halaman dan kawasan pilihan raya beliau iaitu di Pekan, Pahang, untuk berbuka puasa dengan rakyat.

  Oleh sebab itulah tiada istilah waktu rehat pada Ramadan. Sebenarnya bulan ini memberikan satu kesempatan istimewa kepada semua umat Islam di seluruh dunia dengan memberikan lebih waktu untuk berfikir dan mengisi keperluan rohaniah mereka,” katanya dalam blog http://www.1Malaysia.com.my

  Adakah sekiranya Najib ditanya lagi oleh wartawan> ” Apakah Datuk tidak punya sedikit ruang untuk mengimami solat isyak dan tarawih bersama rkayat Pekan, bagi mengisi keperluan rohani mereka?.

  Kenapa Datuk tidak mengambil contoh seperti apa yang dibuat oleh Ds Abdullah Badawi diawal beliau mengambil alih jawatan PM dari Tun Mahathir?.

  Siapa dapat beri andaiyan, apa jawapan Najib kepada soalan ini?.

  Niii…pulak saja nak tanya laa…..nak isi forum bulan Ramadhan nii….

 3. Pada sangka kita setelah mendapat perdana menteri baru suasana dalam Malaysia akan bertambah makmur, tapi malangnya pertukaran perdana menteri yang dilakukan oleh ahli UMNO itu hanya indah khabar dari rupa.

  Malah lebih teruk lagi pekong yang disorokkan selama ini terbongkar satu demi satu. Ketika ini Datuk Seri Najib Razak sebagai PM duit banyak dikeluarkan dan dibelanjakan tapi tiada barang yang dapat dilihat. Apa yang dapat dilihat cuma sikap dia masih berlagak hebat kononnya ekonomi Malaysia berdaya saing.

  Kita ingin menghayati erti 1 Malaysia seperti yang dilaungkan oleh perdana menteri demi perpaduan semua kaum. Tapi ramai pencacai cuba menjadikan slogan 1 Malaysia itu sebagai retorik semata-mata. Mereka sedaya upaya mewujudkan perselisihan faham antara kaum agar hidup rakyat dalam ketakutan dan curiga diantara satu sama lain.

  Kita juga ingin berlembut hati dan kembali semula menyokong parti UMNO tapi malangnya semua pemimpin UMNO bersikap bodoh sombong. Banyak pantang larangannya. Mereka beranggapan hanya arahan mereka saja yang layak diikuti tanpa perlu ada soal jawab.

  Perbuatan itu menggambarkan bahawa rakyat Malaysia khususnya bangsa melayu adalah bodoh, tidak perlu memberi pandangan atau teguran. Biarkan mereka yang bergelar pemimpin saja yang menentukan hala hidup rakyat.

  Rakyat nak mengadu pada siapa lagi jika UMNO dan Perdana Menteri bersikap tidak memperdulikan nasib dan kesusahan rakyat yang bergaji rendah..? Apakah dengan tekanan kemiskinan maka rakyat akan melutut pada UMNO memohon pertolongan sepertu dulu dulu…?

  Sekarang rakyat pelbagai kaum sudah ada pilihan. Parti gabongan PKR,PAS dan DAP yang selama ini dimomokkan sebagai parti yang menghakis keistimewaan bangsa melayu dan bumiputra telah berjanji akan memberi kemakmuran pada rakyat jika mereka diberi kepercayaan untuk memerintah kerajaan pusat.

  Apakah UMNO dan Barisan Nasional mempunyai manifesto yang lebih baik dari Pakatan Rakyat bagi menarik minat orang melayu menyokong semula kepimpinan BN atau sibuk dengan perangai rasis sehingga rakyat melihat orang yang bertanggongjawab melakukan perbuatan itu seperti manusia celaka..?

  • Menjelang Ramadhan 2011 tahun depan mungkin sudah ada wakil rakyat DAP dan juga wakil rakyat bukan islam PKR akan memeluk agama islam, maka kerusi wakil rakyat PAS akan bertambah…..

   Selepas kecoh kes mencemar masjid dan surau oleh Xavier di Masjid Ar Rahimiah, Teo Nie Ching di Surau Al Huda, William Leong di Masjid At Taqwa, kini muncul seorang lagi wakil rakyat wanita DAP yang menyertai senarai Yb bukan islam “mengamarahkan” lagi program IFTAR Ramadhan….

   ADUN Subang Jaya, Yb Hannah Yeoh telah “memenuhi undangan” dan bersama sama umat islam di USJ Taipan, Masjid Al Falah dalam satu majlis Iftar Ramadhan. Kali ini pihak penganjur agak berhati hati dan memperbaiki segala kesilapan yang telah dibuat oleh penganjur sebelum ini Masjid At Taqwa, Surau Al Huda dan Masjid Ar Rahimiah… Maka Hannah Yeoh pun disalut selendang diatas kepalanya untuk menutup aurat wanita disamping Yb ini memakai baju kurung.

   Ayu sungguh Hannah Yeoh berselendang dan memakai baju kurung, sudah pasti akan mendapat TAULIAH daripada Nik Aziz…..

   Agak agaknya selepas ini Yb DAP ataupun Yb PKR yang bukan islam kaum lelaki akan memakai serban dan berjubah untuk sebarang program Iftar Ramadhan…?

   • Pada aku
    tak salah kalau
    Teo Nie Ching
    tak pakai selendang
    masuk surau…

    Tang mana yang salahnya,
    dia belum Islam.

    Aku pasti,
    ramai pengunjung dan AJK surau berdoa
    agar Allah membuka pintu hati dia,
    mudah-mudahan dengan jemputan
    berucap di dewan solat utama,
    dia semakin mendekati Islam,
    kalau tak peluk Islam pun.

    Sikap AJK surau kat Selangor tu yang patut kita puji,
    bukan hentam YB Teo tu membuta-tuli yang implikasinya
    menyebabkan masyarakat non-Muslim semakin menjauhkan
    diri daripada Islam…!!!!

    Memang puak-puak jahiliyyah UMNO ni jahil
    dalam pendekatan dan uslub dakwah,
    termasuklah hang skali…!!!!

    Kebodohan hang memang terselah
    bila hang habaq lepaih ni ada YB dari DAP atau PKR
    yang bukan Islam kaum lelaki akan memakai serbab dan jubah.

    Zaman nabi dulu,
    Abu Jahal pun pakai serban dan Jubah lah mangkuk…!!!!

    Tak taulah aku kalau Abu Jahal pun hang tak kenai….

   • Lagi satu
    aku nak tambah.

    Hang pi kutuk
    DAP mencemar surau?

    Nih, tengok
    kat Malaysia-today.net.
    berita bertarikh 30 Ogos 2010 (Isnin).

    Tajuk berita ni
    “WHY F*#K ARE THEY ANGRY WITH TEO NIE CHING
    WHEN UMNO TREATS THE SURAU EVEN WORSE?

    Berita ni menunjukkan satu pertandingan tata-rias pengantin
    (macam tulah lebih kurang bunyinya) bersempena Karnival Juara Rakyat.

    Perempuan-perempuan Melayu yang berpakaian seksi
    dalam surau tu, tak pulak geng-geng gerombolan bising.

    Nak tengok kat YouTube pun boleh. Taip Karnival Juara Rakyat at Surau al-falah SKS.

 4. salam bro n sis………

  mari kita berkongsi maklumat sedikit……..

  pada suatu hari…………iblis telah mendatangi Nabi Isa a.s dan menyuruh Nabi Isa mengucap Laa Ilaahaillalllah………….

  Iblis berkata……….Ya Isa……….Qul…….Laa ilaahaillallah……….(wahai Isa !!……katakan…..La Ilaahaillallah)……….

  Nabi Isa a.s : aku tak mau kata benda yang hang suruh………..padahal kalimah itu aku dok mengajaq orang ramai dan memintak mereka mengucapnya……………

  Iblis : pasai apa?? hang tak mau kata bila aku suruh???………….

  Nabi Isa a.s : pasainya…….hang pun tak tunduk kepada kalimah tadi……..lepaih tu hang nak suruh aku kata benda yang baik……..tapi datang dari hang…hang sendiri tak tunduk kepada kalimah itu….

  sekian cebisan tazkirah dari khazanah lama……………

 5. Nk!!
  Ooo….pasai tu laa..kut dia tak mau jadi Imam.
  Takut dengan jawapan Nabi Isa: pasainya…….hang pun tak tunduk kepada kalimah tadi……..lepaih tu hang nak suruh aku kata benda yang baik……..tapi datang dari hang…hang sendiri tak tunduk kepada kalimah itu….

 6. kucing………

  haazihi min muwafaqah bainana……..
  wahum laa yafhamun………
  alaikum bi husni fahmin……fa innahu min mafaatih al-ilm…………..

  wa ilal liqa’………….

 7. salam…

  ingat kot menantu ni dh tobat…la dia pi pakat2 pulak dgn sekoq lagi nk sapu!!!

  ni cerita pasai ya habibi ya maulana…dirham la..DIRHAM.

  Dinar emas dan Dirham perak yang dipromosikan sebagai matawang syariah, yang disandarkan kepada Islam dan segala macam sandaran kepada ‘perlunya’ penggunaan matawang syariah tersebut, rupa-rupanya didominasi oleh syarikat yang sahamnya majoriti adalah milik menantu Nik Aziz Nik Mat, Menteri Besar Kelantan yang memegang syer berjumlah 1,350,00 syer. Manakala syarikat yang mengeluarkannya adalah Kelantan Golden Trade Sdn Bhd (KGTSB) yang ditubuhkan pada 23 Oktober 2008 di mana antara lain Ahli Lembaga Pengarahnya adalah HUSAM MUSA sendiri.

  petikan The FlyingKick

  Depa kira nak songlap saja…

  • Hang dah
   takdak idea
   sendiri ka
   nak hentam
   geng forumer
   Pakatan kat sini…???

   Balik-balik tulih,

   Petikan dari FlyingKick…

   Petikan dari FlyingKick…..

   Aku tak taulah kalau blog FlyingKick tu hang yang punya.

   Blog FlyingKick tu tak laku takdak pengunjung,
   hang selit-selit mai “promote” kat sini….

   Jauh mana bulih terbang FlyingKick hang tu?

   Ada macam Jackie Chan ka?

   Atau…

   Macam Fong Sai Yook…???

   KAH…!!! KAH…!!! KAH…!!! KAH…!!!!

  • Correct, Correct, Correct

   Hindu boleh main melayu umno macam itu sahaja.
   Cina boleh beli melayu umno. 5 sen 1.

 8. Nk..
  Na’am! humul laayafhamun…biasbabihi ulaa ikaa minal qaumun faasiquunn…

  Mai kita tanya kat mangkuk ni!

  Yang dok mai bawak cerita fitnah gila wat apa?.
  Toksah dok nak alihkan tajuk laa….

  Sumber dari berita dan manusia fasik ni….
  Hanya dipercayai oleh orang fasik dan munafiq sajaa..
  Tak caya, kata la hang padam. Kebetulan masa kat nak sembahyangkan jenazah hang tu..
  Diziarahi oleh Najib, Hishamudin T.on, Khairy, TGNA, Husam dan Nasrudin Tantawi.

  Hang agak2 bapak hang nak suroh sapa imamkan solat mayat hang?
  Hang agak2 Najib nak pelawa diri jadi Imam solat mayat hang tu dak?

 9. suruh lim guan eng imamkan…hehehe
  atau pun khalid the father of gereja…
  kah kah. kah…
  minta si eli, teresa, ronnie, tony,
  jeff, kit siang, kapal and the son boleh jadi makmumnya…..
  merekakan dah berjinak jinak dgn islam
  masuk mesjid dan surau kerana nak belajar islam..nak bagi derma…mereka tertarik sangat dgn islam yg dibawa oleh gc..kk..dan nk….

  {`~ `} terpedaya….
  ^

  • inilah pandangan dan pendapat orang yang paling bodoh…..

 10. salam KK..

  la..kan hang kata aku dah padam, macam mana aku nak suruh sapa pulak!!!
  hang ni cakap di kawal nafsu amarah syaitan. bulan2 ramadhan ni kena byk bersabar ya..KK.
  lagi satu, sebelum nak tuduh fitnah ka apa,
  elok hang periksa n selidik sikit la.
  serupa mcm buat report kat MACC la..
  tak kan MACC terus2 nak kata fitnah, tentu dia kena siasat dulu…ish ish ish hang niiiiiiii

 11. Yang fitnahnya prejudis tu…mangkuk!!
  Projek dinar emas dan dirham tu baru lancaq…
  nak siasat kepala bana panya. Awat hang ingat kalau depa melabor macam kroni BN, depa tak perasan ka yang Umngok dok cari pasai nak balun…
  Depa bukan bodo macam Umngok buat cerita yang jerat diri sendiri.

  Kalau dah syarikat tu milik kerajaan negeri.. takkan nak bagi kat pak hang pulak jadi CEO…mesti la ada exco yang bertanggung jawab.. Baguih lah pi buat report kalau ada tak betui tangkap laa…kan SPRM memang dok cari salah PR….bodo punya komen

  Lagi satu ada sekog yang kat ateh tu…
  Kesian pasai ada mata buta…yang dia nampak amoi DAP tu masuk masjid pasai kapiag..tak tutup aurat..
  Takkan hang tak baca kut…apa yang ada dalam blog2 selain blog ni…budak tadika yang bodo tu pun pandai baca berita2 dalam blog2 yang dok tunjuk
  > Big mama buat program dalam surau jugak dengan bercampog kapiag dan Islam diruang dewan solat …tapi kami tak bising pun macam hangpa..awatnya yang tu halal ka?

  > Yang dekat satu surau Alfallah depa buat programe campog jantan pompuan siap yang jantan bedandan yang pompuan…itu halal Umno punya…

  > Yang satu lagi pulak..ketua Putri Umno baca Quran dengan pakaian seksi kau…itu Halal Umno punya…
  eli, teresa, ronnie, tony,jeff, kit siang kapiag.
  Soi Lek, Ong kar ting, Sammy, Leon teng lai Ong tee kiat kapiag yang telah ditarbiah oleh Umngok..jangan berjinak dengan Islam… dan depa pun bawak cerita Islam jumud, Islam ganas nanti kalau Islam perintah rakyat hilang tangan, hangpa pulak kena potong lancau kalau masuk Islam..

  Tapi depa pulak bila mampoih nak mengucap cara Islam, nak ditanam kubog Islam mintak pulak talqin bagi tau kat malaikat mayat dalam kubog ni orang Islam tapi jangan bagi yang depa ni lah yang memburokkan Islam…

  Ni perangai Syaitan ka! perangai orang Islam…

  Tolong cari sendiri laa.. ada 15 gambag depa scan dalam blog2..yang banyak dilaman nii…

 12. puasa ke tak si kk ni…
  mencakau…
  sabar sabar….di bulan puasa..
  sempat gak curi ayat den…kk oi.
  meroban abis….

  • rugi puasa hari ini…kk..
   tidak dapat melatih diri … dgn sifat sabar,,
   puasa sekadar lapar dan dahaga..

   • Hang cakap
    lagu ni,
    sebab hang
    tak dapat nafikan
    apa yang KK habaq kan…???

 13. Laaa… rupa-rupanya Pas hanya bermimpi di siang hari apabila berjuang untuk melaksanakan hukum hudud jika pakatan pembangkang memerintah Malaysia. Sebabnya Pas tidak akan mungkin dapat menggubah perlembagaan dan membentuk undang-undang hudud selagi mereka tidak memperolehi kerusi terbanyak dalam dewan berbanding rakan pakatan lain.

  Itu bukan aku kata, tapi Zaid Ibrahim yang kata. Katanya, secara praktikal undang-undang hudud tidak boleh dilaksanakan oleh sebuah parti semata-mata (Pas-lah tu) dan ia memerlukan sokongan besar dalam dewan. Masalahnya Pas tidak boleh dapat banyak kerusi dalam Parlimen sebab mereka hanya bertanding di beberapa kerusi sahaja. Itu pun kalau menang.

  Maknanya kalau Pas nak juga tubuhkan undang-undang hudud, parti itu perlu berperanan macam UMNO dalam BN. Pas tak boleh bergantung kepada PKR dan DAP. PKR walaupun banyak di kalangan mereka adalah beragama Islam termasuk Anwar Ibrahim tetapi mereka belum tentu akan menyokong undang-undang hudud. Tambahlah si Anwar tu. DAP pula jelas-jelas menentang.

  Lalu apa akan jadi perjuangan undang-undang hudud Pas? Ia sebenarnya cuma gula-gula untuk memancing sokongan rakyat terhadap parti yang konon berjuang untuk Islam tetapi melacurkan Islam dan masjid surau semata-mata nak ambil hati orang kafir.

  Jadi, puak Pas janganlah mengharapkan undang-undang hudud dapat dilaksanakan jika pun pakatan memerintah kerana itu semua hanyalah mimpi di siang hari.

  • Aik….

   Pi tukaq topik
   pulak si Eddy ni.

   Tajuk kat
   ateh tu,
   pasal statement
   tahap budak tadika
   Pak Monggol pasai puasa…

   Tup…Tup…

   Hang tukaq isu hudud pulak…??

   Takpelah….

   Aku nak tanya hang pasai Hudud ni,
   kalau dah kemaruk sangat nak cakap
   pasai hudud, sedangkan hang tu “jahil”
   undang-undang dan “jahil perlembagaan.

   Sejak bila UMNO beriya-iya nak laksanakan hudud?

   Kes sebat Kartika Sari atas kesalahan minum arak pun,
   riuh rendah 1 Mesia mencari dalih supaya hukuman
   yang dijatuhkan Mahkamah Syariah tu dibatalkan,
   lagi hang mau percaya ka UMNO nak laksanakan hudud?

   • Aik ikutCeramah.
    Hang Aik.
    Kita Aik jugak lah.

    Hang ni memang sukutigasukusakat.
    KK, gc dan nk lah.
    Lain tak dak.
    Dalam bulan Ramadhan pun.
    Hang dok Aik.

    Tigasukutsakat hang memang suka tambah.
    T.

    Nanti lain pulak bunyinya.
    Tu lah hang kena banyak membaca.

    Takmau celamahikut saja.

   • Habag mai,
    apa bendanya
    yang aku…

    …Aik..???

 14. Eddy2…!!tak tau nak kata apa dah kat hang.hang perasan dak hang ni macam menghina hukum hudud.tak habih2 nak pertikai hasrat pas nak melaksanakan hudud dan hang bawak mai seribu satu kelemahan.Macam ni lah,nak tanya kat hang,betoi2 punya,pada pendapat hang apakah hukum melaksanakan hudud ni???
  Dan soalan kedua,lagi sekali,betoi2 punya,pada pendapat hang,adakah umno akan melaksanakan hudud,atau berhasrat dan berusaha untuk melaksanakan hudud???Tolong jawab sat eddy!!

 15. Salam 1Malaysia aka
  Salam TGNA suka.

  Salam DS Najib.
  Moga2 DS sihat walaafiat.
  Moga2 Malaysia Maju Jaya Aman Damai.
  Di bawah pimpinan DS.

  Sekadaq TGNA pun suka.

 16. Puak munafiqun memang senantiasa bertukar tajuk. Kan munafiqun namanya. AKU dah malas layan puak ni. Saja pada hari merdeka negara ini, AKU masih nampak manusia yang tak mampu merdekakan jiwa depa tu. Kesian tengok depa sebab zahir saja nampak “Islam” tapi semasa berkata-kata, lain pulak nampaknya. Maklumlah rohani depa ……
  Awat AKU dok buang masa dengan malaun-malaun ni. Lebih baik AKU pi surau la ni sebab takut-takut nanti, geng Rosmah masuk surau tak tutup aurat. Tang hadas besar tu, AKU tak tahu sebab AKU bukan Najib ….

  • Tak apalah AKU.

   Kita angkat hang jadi Lebai lah.
   Dah hang suka sangat dengan.
   Munafiqun.
   Dalam bulan Ramadhan pun.
   Hang dok munafiqun.

   Kita gelaq hang.
   Lebai AKU dah Munafikun.

   Tentu TGNA ketawa.

   • Hang terasa ka
    dengan apa yang
    AKU tulih…???

    Biasala….

    Sapa yang makan cili,
    dia yang terasa “pedas”….
    macam hang….!!!

    KAH…!!! KAH…!!! KAH…!!! KAH…!!!

 17. HIKMAH DI SEBALIK ISU MASJID DAN SURAU – KITA DIDEDAHKAN DENGAN KEJAHILAN UMNO TENTANG ISLAM

  Oleh: WFAUZDIN NS

  ADA hikmahnya bila timbul isu Wakil Rakyat dari DAP berucap di dalam surau baru-baru ini. Begitu juga dengan isu mendoakan pemimpin Non Muslim di dalam Khutbah Jumaat yang dikatakan berlaku di P.Pinang yang begitu hangat dimainkan oleh media pencacai dan murahan di negara ini.

  Apa yang membanggakan kita, pemimpin DAP tidak terus melatah dengan propaganda puak-puak yang sengaja ingin mencetuskan isu agama dan perkauman ini. Mereka sebaliknya terus merujuk kepada yang mengetahui tentang tindakan mereka itu salah atau tidak atau pun boleh dianggap menghina agama Islam. Seperti MP Serdang, beliau terus berjumpa dengan Mursyidul Am Pas untuk meminta nasihat. Tanpa prejudis, Tuan Guru Nik Aziz memberikan nasihat dan pandangannya berkaitan hukum seseorang bukan Islam memasuki surau atau masjid. Maka, jelas kepada mereka betapa jahilnya puak-puak itu.

  Apa hikmahnya? Hikmahnya apabila isu ini timbul maka rakyat didedahkan betapa cetek dan jahilnya pemimpin Umno tentang hukum hakam agama. Jika di dalam perkara remeh dan mudah seperti ini pun pemimpin Umno jahil, apa kah kita boleh mengharapkan Umno untuk menegakkan Islam termasuk hukum hakam yang lebih mendalam seperti hukum Hudud? Patut pun selama ini Umno tidak menyokong sebuah Negara Islam yang berpandukan Al-Quran dan Hadith.

  Syabas kita ucapkan kepada seluruh pimpinan PR yang pantas menjawab propaganda Umno dalam isu ini. Tahniah juga buat semua Blogger Pro PR yang berjaya dedahkan betapa pemimpin Umno lebih teruk dan dahsyat lagi dari pemimpin DAP di dalam isu memelihara kesucian rumah ibadat kita. Isteri-isteri mereka `bertelanjang’ ketika berada di dalam masjid tanpa menutup aurat. Apatah lagi di luar masjid, mereka langsung tidak menghiraukan tuntutan menutup aurat ini. Memalukan apabila mereka menuntut pemimpin DAP pula untuk menutup aurat.

  Kita yakin dan percaya, apabila semua pimpinan DAP telah belajar tentang Islam maka tidak mustahil satu hari nanti DAP adalah parti yang lebih awal menerima Perundangan Islam daripada Umno. Cuma, satu yang kita pelik dan hairan iaitu di manakah suara `Ulamak Muda’ di dalam isu ini? Adakah terlalu awal mereka `dibisukan’?/wfauzdin.blogspot.com

  KEPADA PUAK2 JAHIL
  PUAK TAKLID BUTA

  PELAN-PELAN KAYUH…

  TAK PI JOIN SOLAT HAJAT LEPAS SOLAT ASAR
  BAGI MENGHALANG PUAK KAFIR KE MASJID.

  1)Apa solat yg. ada selepas solat asar pon tak tau.
  2)Sunnah nabi yg sedia ada pon di tolak.
  Sendiri ada authority bikin sunnah>>>
  MAIS & JAIS APPROVED………

  “””””SESAT LAGI MENYESATKAN'””””””
  KALAU KITA DAH SESAT JANGANLAH PULA KITA MENYESATKAN ORANG LAIN

 18. dah terlalu banyak kemungkaran yg telah dipertunjukan di depan mata…
  cuma akai ja yg tak boleh nak trima..
  sbb dah taksub sangat…
  abih abih dok menyangkal perkara yg dah memang terbukti salahnya…
  semua geng puak taksub dah tak tau nak sangkal lagu mana lagi….
  semuanya terbukti akan kebenarannya..
  abih abih pon kata org sesat…sajalah…
  itu saja akai yg ada..

 19. Menurut Imam Al-Mawardi As-Syafie memetik kata-kata Al-Muzani, salah seorang anak murid Imam As-Syafie. Menurut Al-Muzani, TIDAK HARUS seorang bukan Islam memasuki masjid apatah lagi menetap di dalamnya. Sebabnya, jikalau golongan kafir dibenarkan berbuat begitu,

  sudah tentulah KEUTAMAAN perlu diberikan kepada orang Islam yang berjunub atau perempuan yang haid. Sedangkan ayat Allah Taala pula melarang golongan berjunub memasuki masjid kecuali sekadar melintasinya sahaja.

  • “Wahai orang-orang yang beriman, hendaklah kamu semua sentiasa menjadi orang-orang yang menegakkan keadilan kerana Allah, lagi menerangkan kebenaran; dan jangan sekali-kali kebencian kamu terhadap sesuatu kaum itu mendorong kamu kepada tidak melakukan keadilan. Hendaklah kamu berlaku adil (kepada sesiapa jua) kerana sikap adil itu lebih hampir kepada taqwa. Dan bertaqwalah kepada Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dengan mendalam akan apa yang kamu lakukan.” (Surah al-Maidah, ayat 8).

  • “dah terlalu banyak kemungkaran yg telah dipertunjukan di depan mata…
   cuma akai ja yg tak boleh nak trima.. sbb dah taksub sangat…” oleh eddy –

   kemungkaran yang dipertunjukkan ialah:-
   1. meluluskan lesen judi dan puat hiburan sejak dari mula memerintah hingga sekang )dah 53 tahun dah;
   2. mengadakan hiburan-hiburan yang menggalakkan kemaksiatan pada setiap bulan (sure heboh, jom heboh, karnival-karnival yang bercampur lelaki & perempuan hingga lewat malam/pagi);
   3. melindungi perasuah, pembunuh, perogol kanak2, prlakuan sumbang, penipuan dan penyalahgunaan kuasa pemimpin-pemimpin, melesapkan dan menafkan hak dan wang rakyat;
   4. memperalatkan orang melayu dan ulama untuk kepentingan kuasa;
   5. memperbodohkan orang melayu dengan mempermainkan isu-isu agama dan perkauman;
   6. menipu rakyat dengan janji-janji sebaliknya bila berkuasa, membuncitkan perut dan menggemuk tembolok sendiri dan kroni-kroni serta tokey-tokey;
   7. merosakkan reputasi agensi-agensi Kerajaan – SPRM, PDRM, Pendidikan dan pelbagai institusi untuk menjaga kepentingan politik sendiri dan kuasa ;

   dan banyak lagi….. abih abih dok menyangkal perkara yg dah memang terbukti salahnya…
   semua geng puak taksub dah tak tau nak sangkal lagu mana lagi….
   semuanya terbukti akan kebenarannya..

 20. Salam,

  Kalau dah sesat jalan
  Guna la GPS..
  Tau randuk serebooo
  Nampak lah kejahilan kita.

  “”lagi mau sembang
  lagi mau ajak org. ikut depa yg. dah sesat”””””

  “””JENIH KERIH,SINTOK,KEMIAN & LIMAU PURUT””” nak tuju kemana lagi set laghu ni.

 21. PEMIMPIN UMNO TIDAK MAHU KE SURAU, MASJID, JANGAN HALANG PULA PEMIMPIN DAP
  Oleh: WFAUZDIN NS

  SYABAS diucapkan kepada YB Dr Hassan Ali Exco yang bertanggungjawab dalam hal ehwal agama Islam di Negeri Selangor yang bertindak pantas memanggil Pengarah JAIS di dalam menyelesaikan isu penggunaan surau dan masjid oleh tetamu dari kalangan bukan Islam. Isu ini nampaknya dijadikan isu politik oleh Umno yang kita ketahui seringkali menunjukkan kejahilannya di dalam bidang agama.

  Namun demikian, kejahilan Umno ini tidak patut kita biarkan kerana ianya akan memalukan kita sebagai umat Islam. Di samping itu, kejahilan mereka juga boleh mengakibatkan umat Islam menanggung rugi. Sebagai contoh, jika seseorang pemimpin atau Wakil Rakyat yang terdiri daripada bukan Islam ingin menyumbang kepada sesebuah masjid atau surau, mungkin terdapat sekatan atau tekanan dari puak yang jahil ini. Akibatnya rumah ibadat kita mengalami kerugian hasil dari kebodohan puak-puak mereka.

  Justeru itu, amat baik jika Kerajaan Negeri Selangor bertindak pantas agar seluruh rakyat Selangor tidak termakan dengan dakyah sesat Umno itu. Umno sanggup melakukan apa saja asalkan mereka boleh kembali berkuasa dan membolot kesemua kekayaan Negeri Selangor seperti dahulu kala. Mereka amat bimbang apabila melihat kebangkitan pemimpin DAP khususnya semakin mendekati umat Islam. Mereka cukup takut seandainya orang-orang Melayu Islam tidak lagi memandang DAP sebagai parti perkauman sempit.

  Langkah yang bijak dan berhemah perlu dilakukan oleh Kerajaan Negeri Selangor agar Kerajaan PR Selangor tidak mudah digoyangkan dengan isu murahan Umno ini. Sehingga kini, kita berjaya menepis segala dakwaan mereka sehingga membuatkan Umno hilang arah dan tumpuan. Tiga Pendekar Lapok mereka, Khir Toyo, Noh Omar dan Ezam sesumpah masih gagal mempengaruhi rakyat Selangor.

  Isu surau dan masjid, Umno tersilap langkah untuk memainkan isu ini kerana mereka pasti berdepan dengan PAS yang lebih arif tentang hukum agama dari mereka. Tanda Umno semakin tertekan apabila mereka menggunakan Istana untuk melindungi kejahilan mereka itu. Jika pemimpin Umno tidak mahu ke surau dan ke masjid, mengapa perlu dihalang pemimpin DAP untuk membuat kebajikan di situ?/wfauzdin.blogspot.com

  • Salam,

   Depa mana ada budaya baca.
   Budaya tau cedok ikut cita rasa
   sesuai dengan nafsu depa.
   Budaya samseng itu saja ada pada epa.

   “””DAH TAK LAYAK AKU DI PERINTAH”””

   JANGAN BIARKAN HIDUP ANDA DI SELUNBUNGI MAKSIAT TERHADAP ALLAH & RASUL

   oleh kerih,kemian,sintok & limau purut.

   “””MERDEKA..MERDEKA…MERDEKA”””
   dari syirik…

 22. UMNO BERPESTA FITNAH DI BULAN BARAKAH
  Oleh : Mohamed Hanipa Maidin

  Cuba bayangkan jika Rasulullah s.a.w ditakdirkan Allah masih hidup di zaman ini. Tidakkah kita fikirkan bahawa Utusan dan Umno mungkin juga akan menemplak tindakan Rasulullah s.a.w yang membenarkan orang-orang Kristian Najran masuk ke masjid dan bersembahyang di Masjid Nabi.

  Ahli Parlimen DAP Y.B Teo Nie Ching diserang-serang habis-habisan kerana berkunjung ke Surau Al-Huda Kajang untuk menyampaikan bantuan membaiki pagar surau tersebut. Beliau telah dijemput oleh jawatankuasa surau untuk menyampaikan ucapan ringkas. Insiden itu bagaimanapun dieksploitasi media arus perdana dan Umno dengan mendakwa ia satu kesalahan dan mencemar imej Islam.

  Kerana seronok memfitnah di bulan Ramadhan , Umno dan Utusan tidak peduli seerah Rasulullah s.a.w dan para sahabat yang berjaya menonjolkan ruh tasamuh ( toleransi ) yang amat tinggi apabila berdepan dengan golongan non muslim . Sebagai satu contoh toleransi yang Rasulullah s.a.w tonjolkan adalah sepertimana kisah yang dinyatakan oleh Ibn Ishak di dalam seerah berkenaaan perjumpaan Baginda dengan golongan Kristian Najran.

  Ibnu Ishak meriwayatkan golongan Kristian ini telah bertemu dengan Rasulullah s.a.w di Madinah dan mereka bejumpa Rasulullah s.a.w di Masjid Nabi. Apabila tiba waktu asar golongan Kristian ini bangun ingin menunaikan sembahyang mereka dan ada para sahabat yang cuba menegah mereka. Rasulullah sebaliknya mengatakan “ Da’auhum ! ( biarkan mereka ) .

  Rasulullah s.a.w membenarkan golongan Kristian itu bersembahyang mengikut cara mereka di dalam masjid Nabi !! Akhirnya mereka bersembahyang dengan mengadap di sebelah timur ( lihat buku tulisan Yusuf Al-Qardhawi “ Religious Minority from Shariah’s Perspective ). Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat dan Ketua Dewan Ulama Pas,Dato Harun Taib iaitu mereka yang arif tentang Islam menyatakan tidak salah orang bukan Islam memasuki masjid.

  Jika Rasulullah s.a.w yang digambarkan oleh Al-Quran sebagai qudwatun hasanah ( role model ) membenarkan orang bukan Islam bersembahyang cara mereka di Masjid Nabi siapakah Utusan dan Umno yang ingin melarang Ahli Parlimen DAP dari memasuki surau Al-Huda, Kajang.

  Umno dan Utusan mendakwa kononnya pihak Surau Al-Huda membenarkan Nie Ching memberikan tazkirah sedangkan beliau adalah orang bukan Islam dan tidak memakai aurat.

  Sebenarnya ini hujah makan tuan. Baiklah katakan , untuk tujuan berhujah, kami terima pendapat Umno bahawa Nie Ching tidak sepatutnya bertazkirah kerana beliau adalah orang bukan Islam dan tidak menutup aurat . Jika itu hujah Umno kita juga berhak bertanya kenapakah semasa Umno menjadi Kerajaan di Selangor dahulu para alim ulama’ seperti Tuan Guru Nik Aziz, Dato’ Dr Harun Din , Almarhum Dato Ishak Bahrum dan beberapa alim ulama’ yang lain juga dilarang memberikan tazkirah oleh pemimpin Umno .Bukankah Tuan Guru Nik Aziz, Dato’ Dr Harun Din , Almarhum Dato Ishak Bahrum adalah orang Islam dan bukankah mereka juga menutup aurat !

  Umno katakan Nie Ching tidak menutup aurat ketika bertazkirah . Kita ingin bertanya Umno , adakah hukum atau perintah menutup aurat hanya untuk orang Islam atau juga terpakai untuk orang bukan Islam ? Jika menutup aurat hanya wajib untuk orang Islam sahaja kenapakah kita harus mewajibkan ke atas orang bukan Islam dalam perkara yang Allah tidak wajibkan ke atas mereka. Bukankah pendirian kita bahawa orang bukan Islam yang ingin berkunjung ke masjid mestilah berpakaian sopan. Saya tidak nampak Nie Ching berpakaian tidak sopan hanya kerana beliau tidak bertudung.

  Jika Umno begitu serius tentang isu menutup aurat mengapakah Umno tidak ambil peduli sebahagian besar isteri pemimpin Umno dan sesetengah pemimpin wanita dan Puteri Umno yang masih tidak menutup aurat !

  Apabila Ahli Parlimen Selayang, Y.B William Leong Jee Keen menyampaikan sumbangan kepada wakil Masjid al-Taqwa, Selayang akhbar Mingguan Malaysia menulis dengan tajuk berikut “ Ahli Parlimen Selayang pula “ bertazkirah” Kesucian Masjid terus dinodai” ( Mingguan Malaysia 29/8/2010 m/s 3 ) . Akhbar itu melaporkan pengarah JAIS Datuk Mohamed Khusrin Munawi berkata orang bukan Islam tidak dibenarkan memasuki ruang solat utama kerana mereka tergolong dalam berkeadaan hadas besar.

  Saya tidak pelik jika JAIS mengambil pendirian begitu kerana bagi saya saki baki pengaruh Umno masih tebal dalam JAIS. Bukankah JAIS di zaman BN dahulu sibuk mengambil tindakan kepada AJK masjid yang dilihat tidak cenderung kepada Kerajaan BN. Saya mempunyai pengetahuan yang mendalam dalam isu tersebut kerana saya mewakili lebih kurang 7 buah masjid dan surau yang diganggu oleh JAIS !

  Untuk Khusrin kita ingin bertanya soalan berikut : Adakah Rasulullah s.a.w tidak tahu orang-orang Kristian Najran berhadas besar semasa Rasulullah s.a.w membenarkan mereka masuk Masjid Nabi dan bersembahyang di Masjid Nabi ?

  Apabila Ustaz Zakaria Ahmad mendoakan di dalam khutbah agar Lim Guan Eng diberi hidayah akhbar proksi Umno memfitnah beliau dengan mengatakan doa Ustaz Zakaria berbunyi begini “ Ya Allah , Ya Tuhanku, Kau selamatkanlah pemimpin kami Lim Guan Eng… ( lihat Mingguan Malaysia 22/8/2010 m/s 5 ). Malahan ada disiarkan di dalam TV bagaimana seseorang membuat komen bahawa khutbah tersebut boleh dikatakan tidak sah kerana tidak ada doa kepada Yang Dipertuan Agung ( YDPA ). Wow ! sejak bila doa kepada YDPA menjadi rukun khutbah. Habislah semua khutbah Nabi tidak sah kerana di zaman Nabi YDPA tidak ada !

  Mengapakah Umno terus menerus memainkan isu seperti ini ? Jawapannya mudah sekali iaitu amat mudah memainkan emosi rakyat dengan isu-isu sensasi ini. Percayalah Umno akan terus menerus memainkan isu seperti ini kerana bagi Umno undi adalah segala-galanya. Bagi mendapatkan undi matlamat menghalalkan cara. Umno tidak akan peduli sama ada isu yang dimanipulasi itu selaras dengan syara’ atau tidak.

  Lihatlah pendirian Umno dalam isu kalimah Allah di dalam akhbar the Herald. Emosi mengatasi ilmu. Lihat pula dalam isu kuil dan memijak kepala lembu . Sekali lagi perasaan mengatasi ilmu pengetahuan. Lihat pula isu orang bukan Islam masuk ke dalam masjid. Umno tidak peduli seerah dan sunnah Rasulullah s.a.w . Lihat pula isu khutbah. Umno seronok memfitnah di dalam bulan yang penuh barakah.

  • UMNO BERPESTA FITNAH DI BULAN BARAKAH
   SERTA PENYOKONG DAN PECACAINYA

  • Bravo Great Chief…!!!

   Pada aku,
   apa salahnya
   khatib berdoa
   untuk kesejahteraan
   Lim Guan Eng…???

   Kita yang Islam asal ni,
   dah “confirm” lebih mulia di sisi Allah ka,
   kalau nak dibandingkan dengan Lim Guan Eng…???

 23. Buatlah amalan dan ibadat yang baik dan diredhai Allah, kerana yang baik ini pastinya datang dari Allah

  Jangan buat dan ikut perkara2 yang mungkar dan bertentangan dengan agama Allah, kerana yang jahat dan mungkar ini datang dari Umno dan Apco laknatullah.

 24. salam

  Tuesday, August 31, 2010
  Islam Ala-UMNO

  Kenapa orang-orang UMNO ni bebal sangat? Kenapa fikiran mereka begitu jumud dan beku sangat? Tak adakah orang yang faham Islam dalam UMNO untuk tunjuk ajar mereka? Atau mereka ini memang jenis tak makan ajar atau kurang ajar?

  Soalan-soalan di atas berulang kali menyelubungi fikiran Anak Bapa sejak sekian lama dan menyesakkan kepala hotak kita semua kebelakangan ini. Apa taknya, cuba perhatikan
  rentetan isu berikut yang mereka gembar-gemburkan:

  i. Orang bukan Islam membaca ayat-ayat suci Al-Qur’an

  ii. Penggunaan kalimah “Allah” di kalangan orang-orang bukan Islam

  iii. Mendoakan orang-orang bukan Islam dalam khutbah Jumaat

  iv. Kebenaran orang-orang Islam memasuki masjid dan surau

  Dalam semua isu-isu di atas pelbagai pihak samada ulama PAS atau yang tidak PAS telah memberikan pandangan dan hujah bersandarkan Al-Qur’an dan Sunnah Rasul saw dan terbukti tidak menjadi kesalahan kepada orang-orang bukan Islam membaca ayat-ayat suci Al-Qur’an atau menggunakan kalimah Allah atau didoakan supaya mereka diberi hidayat dan keselamatan atau memasuki masjid dan surau jika bertujuan baik dan menjaga adab.

  Tetapi orang-orang UMNO terus berdegil dan mengulangi pandangan mereka yang bercanggah dengan hukum hakam Islam dan para ulama. Walaupun ada usaha daripada seorang ulama mereka, Harussani tetapi ternyata hujahnya dangkal dan cetek menyebabkan patah terkulai di tengah jalan.

  “Ulama-ulama” UMNO yang lain senyap sebab mereka tahu bahawa pandangan yang diambil oleh UMNO dalam kesemua isu di atas adalah salah tetapi tempat mereka diganti pula oleh ulama mereka yang baru seperti Sheikh Najib Altantunya, Maulana Muhyiddin YaaSin, dan Lebai Hishamuddin AlKerisi dan lain-lain yang sewaktu dengan mereka.

  Jadi anda lihat dan baca sendiri pandangan “ulama-ulama” baru ini yang sesat dan menyesatkan. Malah hujah mereka bercanggah dengan pandangan Ketua Pengarah JAKIM. Dalam masa yang sama mereka melakukan macam-macam perkara yang mencemarkan Islam dan institusi masjid. Anda baca sendiri dalam laman sesawang dan blog-blog untuk melihat air tangan pimpinan dan ahli UMNO (banyak sangat kalau nak disenaraikan).

  Anak Bapa naik bingung memikirkan kitab mana UMNO guna untuk mengji agama dan Tok Guru mana dia orang rujuk dalam permasalahan agama. Penghujahan mereka memang ikut otak bebal mereka semata-mata. Kesian tengok gelagat mereka, mereka sangka mereka sedang menyelamatkan Islam tetapi sebenarnya memburukkan Islam dan menjauhkan orang-orang bukan Islam daripada Islam.

  Hakikatnya mereka takut orang-orang bukan Islam (baca ‘yang menyokong Pakatan Rakyat’) daripada mendekati Islam dan umat Islam kerana kelak sokongan kepada mereka akan berkurangan dan mungkin hilang!

  Selama 50 tahun lebih UMNO berkawan dengan orang-orang bukan Islam dan kini kita lihat kenapa orang-orang bukan Islam tak faham tentang Islam sebab orang-orang UMNO sendiri pun tak faham Islam. Dah tak faham satu hal, bila ditegur bersikap bodoh sombong pulak. Ya Allah, jauhilah anak cucu ku daripada UMNO dan kesesatan mereka …….

  Anak Bapa: Bertambah perit apabila ada tukang melalak seperti Ibrahim Ali AlKataki dan rakan-rakan dalam PERKOSA. Islam dalam pandangan orang-orang yang jahil. Aduuuh …….

  • hello gc…
   kalau depa nak dekatkan diri dgn islam..spt yg hang kata
   knp mereka menghalang penubuhan negara islam dan hudud??????
   terang terangan mereka katakan pendirian mereka !!!!!!!
   yg hangpa dok salak salak pasal hudud & negara islam…
   hangpa nie dah gila agaknya..dah org tak mau..hangpa dok jadi gila talak ..buat apa??????
   dan satu lagi dlm manifesto pas sendiri tidak ada tentang penubuhan negara islam dan hudud….????? CAMANA PULAK TU?????

   SBB TU AKU KATA HANGPA SENDIRI TAK TAHU APA YG HANGPA SEDANG PERJUANGKAN….

  • Salam Eddy,

   Kena bagi depa faham dulu
   tentang ISLAM baru depa
   boleh terima hudud.
   MACAM HANG YG FAHAM PON
   DOK MENOLAK HUDUD.

   MAU SEMBANG DERAIH LAGI KA
   MUNGKIN MU TAK PAHE APO MU GOYAK

   “””MU DAH KOYAK”””
   PLAN-PLAN KAYUH

   • Kerih,sintok,limau purut & kemian,
    Melengkapkan pemujaan
    Dok menurun mai naik syeh ka

    KITA KENA MERDEKAKAN DIRI…
    “””MERDEKA ..MERDEKA…MERDEKA”””
    DARI SYIRIK

    depa tau “”merdeka”” tidak di jajah…

    plan-plan kayuh

 25. Salam Kemerdekaan.
  Salam 1Malaysia.
  Salam DS Najib.

  DS jangan susah hati.

  Yang tua2.
  Yang tatakbaca.
  Yang ikutCelamah.
  Bukan ada harga diri.
  Bila dah tak ada harga diri.
  Depa sukutua2 tu, bukan tahu.
  Menghargai orang.

  Yang tua2 tu.
  Tatakbaca.
  Kalau baca pun.
  Tatak paham.

  Yang tua2 tu jugak.
  Suka celamahikut.
  Sudah tercela.
  Sudah tercela dah mereka.

  Yang tua2 tu jugak lah.
  Bukan tahu mengenang jasa.
  Depa punya mentality terlalu low lah.
  Kita jangan stoop kat level diaorang.

  Moga2 DS sihat walaafiat.
  Terus memimpin negara yang tercinta ini.

  Sekadaq ikutCeramah dan ikutCelamah.
  Ada beda.

 26. salam bro n sis………..

  ari nie ada berita selentengan dari berita hairan………….
  memang hairan betul laa…………

  1. JALUR GEMILANG TERBESAR DARIPADA HAMPAS KELAPA – Berita Hairan

  kah kah kah………

  puak grombolan memang cukup syiok punya ngan keroja mcm nie……………
  puak nie keroja main hampas hampas saja……………..
  isi orang lain kebas……kah kah kah

  2. gambar palsu Guan Eng……….
  gambar Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng menyembelih lembu korban untuk umat Islam di internet………tengok mkini ari nie…….

  gambar Lim yang ditampal itu pada asalnya merupakan gambar bekas menteri besar Perak Datuk Seri Nizar Jamaluddin…………….
  Gambar berkenaan sengaja direka dengan harapan rakyat melihat bahawa kerjasama PAS dan DAP kononnya merosakan Islam,” kata Herman Samsudeen pemangku ketua Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan……………

  semua ini merupakan rentetan “fantasi Umno” selepas memutarbelitkan fakta berubung kes ahli parlimen Serdang Teo Nie Ching yang didakwa memberikan ‘tazkirah’ dalam surau………..

  Tindakan ini menunjukan ameno semakin kehabisan modal untuk burukkan PAS-Pakatan rakyat

  Re: grombolan terus taboq fitnah……..
  fitnah terus beranak pinak dalam ameno sekalipun dalam bulan Ramadhan ini………….
  Begitu jauh mereka tersasar dari hidayah Allah……….apa laa nak jadi dengan puak nie………….dah tak pecaya yaumul bi’sah kot???????

  grombolan cukup jelous n cemburu bila tengok PAS ngan DAP dok seiring bercakap soal kebajikan rakyat…………
  bercakap pasai penyelewengan…….
  becakap pasai penipuan grombolan dan lagi lagi lagi……………..

  semua ini memang bimbangkan UBN………… depa kecut perut bila face 2 face dengan pembangkang seperti PAS yang tahu di mana kelemahan parti asobiah itu……..

  Mat Sabu ada mengatakan ………………
  ketakutan Umno kepada PAS bertambah teruk apabila PAS berjaya menubuhkan Dewan Himpunan Penyokong PAS yang kini berperanan sebagai sebuah sayap terbaru parti untuk berhadapan dengan BN pada masa depan………

  lagi dekat nak habih posa…….lagi banyak petenah depa dok reka mai………
  lagi meluat laa orang kepada depa……..kecuali gurkha-gurka depa yg cukup seronok dok bermain petenah mcm tu…………………..

  say no n nahi 2 haru biru biru……….

 27. salam

  Gambar ustaz Lim PAS sembelih disuperimposed oleh puak PAS kemudian tabur fitnah kata UMNO buat.
  kerja2 mcm tu memang PAS juara, mcm dulu superimposed gambar Tun M.
  ish ish ish hampa ni…bulan2 posa pon nak buat fitnah.

  PAS memang pandai BERCAKAP tentang kebajikan rakyat, malangnya CAKAP tinggal CAKAP, kesian org2 kelantan dok dengar PAS cakap cakap cakap…
  lani kena pi main loteri dgn Petronas pulak.
  Mana tau kot2 terkena..

  Mat Sabu kes khalwat tu elok masuk juara lawak. Pasai dia ada bakat buat orang gelak. Apa dia cakap org takat masuk telinga kiri keluar mcm2 lubang.
  Ahli2 confirm masuk syurga suka pi dengar dia fitnah orang, lepas tu sama gelak.

  Say No To PARTY ADMIRE SATAN aka PAS

  • Pulau batu Putih umno beri pada cina.

   genting highland pda cina.

   umno bagus ker?

   Lama-lama malaysia pun umno sedekah pada cina.

   nasib melayu umno

  • Orang yang
   BANGANG macam
   hang aje yang
   pi pecaya gambaq
   tu betui….

 28. PAS membela apa saja yg dibuat oleh DAP sebabnya senang saja, kedua2nya dari PR. Bukan sbb nak berdakwah kat DAP pun.. ni semua politik semata2..

  Andai kata kononnya besok DAP keluar dari PR, masuk BN, maka lain lah pulak ceritanya… PAS akan serang konon DAP parti yg paling ultra kafir, siapa yg bersekutu dgn DAP bla.. bla…

  Aku pelik, semua yg DAP buat walaupun jelas2 menyakitkan hati org melayu islam, PAS akan bela.. Nik Aziz pulak aku tgk makin lama makin mengarut… org bukan islam boleh masuk masjid, takyah pakai tudung pun takpe… alasannya nak mendekatkan orang bukan islam dgn agama islam..

  Adakah itu satu2nya cara utk mendekatkan org kafir dgn agama islam… tak adakah cara lain yg lebih elok, yg lebih berkesan..?

  Yg pelik bila ada org bukan islam dah masuk islam. mcm ridhuan tee, dikutuk2 dihina2 pulak… sebabnya si ridhuan tee ni byk menulis utk menyedarkan kita sikap sebenar DAP ni… tapi last2 dia pun kena kutuk dgn PAS…. punyalah sayang PAS dgn DAP ni…

  kagum aku..

 29. Sebagai wanita Islam, kita percaya bahawa anda mempunyai hasrat untuk memakai tudung kepala, tetapi hasrat tersebut mungkin masih belum menjadi kenyataan hingga sekarang.

  Bagaimanapun, kita sentiasa berharap dan berdoa kepada Allah supaya dibukakan hati anda untuk memakai tudung kerana bertudung dan menutup aurat adalah suatu yang wajib bagi seseorang wanita beragama Islam.

  Memang benar, perubahan sebenarnya tidaklah sepayah yang kita sangkakan. Cuma perlu niat yang ikhals, ketabahan dan kesungguhan selain kebergantungan kita kepada Allah s.w.t. Yakinlah apabila kita menetapkan hati mengikut perintah Allah, setiap perkataan sinis yang keluar dari mulut manusia bukanlah menjadi satu halangan yang menjatuhkan semangat kita.

  Sempena Ramadhan ini, masih belum terlambat untuk kita memohon ampun atas kesilapan kita dan memulakan hidup baru untu menjadi hamba yang bersyukur dan hamba terbaik untuk Allah s.w.t.
  Jadi, tidak salah jika kita sebagai muslim yang bersaudara berdoa supaya isteri Perdana Menteri Malaysia serta wanita-wanita lain dibukakan hati mereka untuk memakai tudung.

  itulah sebaik baik doa…doa sesama islam
  bukan puak taksub pi berdoa untuk kesejahteraan kapiaq
  yg terang terangan menentang islam..cubalah jangan terpedaya
  dgn lakunan mereka..
  atau mintalah petunjuk Allah agar dibukakan akai yg tertutup itu.

 30. kat blog ni ada seorang cikgu gila yg dok sondol merata…
  yg terbukti cikgu yg rendah IQ disebabkan
  bontotnya dipergunakan sewenang wenangnya…kesian tengok cikgu nie…
  mcm org gila talak..
  sondol merata…nak lawan semua org kerana nak menunjukkan di sini dia seorg saja yg pandai…sbb dia cikgu
  org lain semua bodoh…
  lagi byk dia menulis lagi jahil kita nampak dia..jenis tidur atas jlnraya punya…

 31. Dok bawak hujjah gila babi apa taktau!!!
  52 tahun memerintah negara dengan bawak syiar Islam! Berapa banyak dah Umngok berjaya mendekatkan MCA. MIC, Gerakan dan lain2 party bukan Islam Faham dengan Islam.

  Yang kita tau depa dok gempag orang bukan Islam jangan sokong undang2 Islam, nanti lancau putuih..

  Yang mangkuk2 ayun dok mai berhujjah pakai mental yang sakit nak bawak cerita Islam cara depa.. buat menyemak blog ajaa…..

 32. DS naj Imam kan solat terawih. Boleh ker DS Najib jadi Iman?

  hahahahaha

  Najib jadi Iman sembahyang terawikh. Untuk ahli umno sahaja. hahaha…

 33. “dah terlalu banyak kemungkaran yg telah dipertunjukan di depan mata…
  cuma akai ja yg tak boleh nak trima.. sbb dah taksub sangat…” oleh eddy –

  kemungkaran yang dipertunjukkan ialah:-
  1. meluluskan lesen judi dan puat hiburan sejak dari mula memerintah hingga sekang )dah 53 tahun dah;
  2. mengadakan hiburan-hiburan yang menggalakkan kemaksiatan pada setiap bulan (sure heboh, jom heboh, karnival-karnival yang bercampur lelaki & perempuan hingga lewat malam/pagi);
  3. melindungi perasuah, pembunuh, perogol kanak2, prlakuan sumbang, penipuan dan penyalahgunaan kuasa pemimpin-pemimpin, melesapkan dan menafkan hak dan wang rakyat;
  4. memperalatkan orang melayu dan ulama untuk kepentingan kuasa;
  5. memperbodohkan orang melayu dengan mempermainkan isu-isu agama dan perkauman;
  6. menipu rakyat dengan janji-janji sebaliknya bila berkuasa, membuncitkan perut dan menggemuk tembolok sendiri dan kroni-kroni serta tokey-tokey;
  7. merosakkan reputasi agensi-agensi Kerajaan – SPRM, PDRM, Pendidikan dan pelbagai institusi untuk menjaga kepentingan politik sendiri dan kuasa ;

  dan banyak lagi….. abih abih dok menyangkal perkara yg dah memang terbukti salahnya…
  semua geng puak taksub dah tak tau nak sangkal lagu mana lagi….
  semuanya terbukti akan kebenarannya..

 34. cari benda yg buruk memanglah buruk hasilnya..

  cuba senaraikan yg elok pulak, lagi banyak..

  • leh tolong senaraikan?

   1. banyak bina masjid? memang banyak tapi tak dibenarkan untuk di imarahkan, pendakwah yang dibenarkan hanya pendakwah terpilih, tazkirah-tazkirah tak dibenarkan, acara-acara kemasyarakatan tak leh dibuat dimasjid kecuali dihadiri atau dilancarkan oleh orang-orang UMNO;
   2. bagi subsidi dan bantuan? hanya kepada penyokong2 UMNO saje walaupun tak layak. kalau pon ada pihak lain, kena ada sokongan JKKK / JKKKP atau ketua kampong yg dilantik oleh UMNO;
   3. pembangunan? memang banyak tapi menggunakan wang hasil judi, rumah urut, pusat hiburan dan maksiat?
   4. memberi kontrak kepada kroni-kroni agar cepat kaya, rakyat merana membayar cukai – contoh Mat Taib di Sarawak tu – harta berbilion bilion diluar negeri dan adik beradik, anak beranak hidup mewah dengan rumah berjuta ringgit, shopping dan bercuti diluar negeri;
   5, harga barangan asasi dan keperluan harian dinaikkkan atas alasan penyelarasan;

   lagi? tolong senaraikan…..

   • sekali lagi…
    cari benda yg buruk memanglah buruk hasilnya..

    cuba senaraikan yg elok pulak, lagi banyak..

  • assalamualaikum “tokarabmelayu”

   sekali lagi “tokarabmelayu” tolong la senaraikan yang baik seperti yang katakan tu supaya semua forumer dlm entry ni tau. saya dah senaraikan dan mengharapkan ulasan tokarabmelayu…

   • Tokarabmelayu UMNO..

    senarai juga umno gadai tanah pada cina. Bukan Dap jual tanah melayu pada cina. Melayu UMNO jual Pulau Batu Putih pada Cina.

    faham atau tidak melayu umno?

   • nanti malamlah… sibuk sikit ni tgh bekerja..

 35. Salam 1Malaysia aka
  Salam TGNA suka.

  Kalaulah ada Hukum Hudud
  Suku2sakat yang tua2.
  Yang tatak baca.
  Yang celamahIkut.
  Semuanya dah jadi.
  Geng Kudung.

  Sebab jari2 mereka telah kena potong.
  Kerana tulis merapu.

  Tapi, walaupun belum ada Hukum Hudud.
  Sebenaqnya.
  Kerana suku2sakat2tua2 dok tulis merapu.
  Mereka memang dah kudung.

  Jadilah mereka.
  Suku2sakat2tua2.
  Yang malais membaca.
  Yang suka celamahIkut saja.
  Sebagai Geng Kudung.

  Sekadaq kalau tak faham.
  Tanyalah TGNA.

  • pandangan dan tulisan tahap pemikiran “budak tadika” macam ni la… tak ilmiah langsung, kalau ada hukum hudud, dah kena potong kepala ni sebab tak boleh pikiaq secara rasional dan matang, kalau tak, sia-sia la Allah bagi kepala dan otak tapi tak boleh berpikiaq…..

 36. salam bro n sis………

  isu buka mata sukusakat…….

  ini berita yg tak keluaq dlm u meloya ngan b hairan juga 3.1.4…………..

  01 September 2010
  Duit Raya – Negeri PR semua dapat Negeri BN..amacam bro..tak ada duit kaa..??

  Bonus Raya: Semua Negeri Pembangkang Berjaya Melaksanakan Tanggungjawab,…………. Apa Cerita Negeri grombolan khasnya Negeri PeeM DanTePeeM???????Itu Agaknya!……………
  depa dok main joget pahang ngan dondang sayang lagi kotttttttt???………….

  amat laa terang lagi benderang……………. bahawa, negeri-negeri yang ditadbir oleh pembangkang sanggup mengeluarkan peruntukan tersebut biar pun mereka disekat untuk mendapatkan banyak peruntukan oleh kerajaan pusat dalam melaksanakan pembangunan negeri masing-masing…………

  Tahniah kepada kakitangan awam di negeri berkenaan yang terus berkhidmat cemerlang biarpun berbagai “tohmahan” dilontarkan kepada kepimpinan negeri tersebut.

  Hasilnya, pencapaiaan negeri dari sudut ekonomi terus meningkat dan ada yang mengatasi negeri-negeri dibawah pentadbiran Grombolan selama ini………..
  Malah, peningkatan hasil negeri juga dilihat berlipat kali ganda akibat mengamalkan corak pentadbiran yang telus dan berhemah………….

  Inilah yang amat ditakuti oleh puak-puak Grombolan BN sebenarnya…………………. Mereka takut melihat kerajaan negeri pembangkang yang telah disekat berbagai peruntukan tetapi masih berjaya membangunkan negeri terbabit……………..
  Allah sebaik-baik yg memberi rezki……(Al-Jumuaah-ayat 11 )

  apa cerita di negeri-negeri grombolan???…………….. sampai laa nie hanya beberapa kerat sahaja yang menghargai kakitangan awam di negeri masing-masing?………….

  Pahang ngan Johor apamacam?????………..
  aikkk……….tak kan sampai lagu tu kot?????……
  ini negeri benteng grombolan………..
  mana boleh lagu tu????
  kesian laa kat tok tok arab celup di sana tu…….
  kesian laa kat autharputar…………dah tak larat nak putaq dahhhhhhhh……….
  kesian laa kat rempahratuih…………..kalau tak bagi……….camna nak bergulai….tak cukup rempah……..kah kah kah………
  kesian kat budak-budak tadika…….tak beraya laa……..
  kesian laa kat sukusakat yg dok mai jengok kat n3 nie…………putih mata maaaaaaaa……

  2. berita terbaru lagi………Ladang Koperasi Pembangunan Beris Berhad (KPBB) pada tahun ini meningkat dari RM1.4 juta kepada RM1.6 juta…………
  Depa dok kata Azizan tak reti perintah tapi macamana pulak boleh untung nie..??
  Keuntungan Koperasi Pembangunan Beris Berhad meningkat sakan……………

  Menteri Besar, YAB. Dato’ Seri Azizan Abdul Razak mengumumkan dividen hasil keuntungan ladang Koperasi Pembangunan Beris Berhad (KPBB) pada tahun ini meningkat dari RM1.4 juta kepada RM1.6 juta……………..

  terbuktilah kini…….. siapakah yang lebih prihatin dalam membela nasib rakyat itu sebenaqnya…………….
  Grombolan memang tak serius untuk melaksanakan tanggungjawab membela nasib rakyat mereka………..
  jadi apa hampa tunggu lagiiiiiiiiiiiii…………….

  pelan-pelan kayuh…….versi gc

  say no 2 biru biru organization…….
  kah kah kah…………..

  • sukalah tu…dapat rasuah….
   mola2 nak bagi 400 pastu …malulah pulak..naikkan lg 100,,,, rasuah
   untuk penyokong yg menjadikan duit sbg raja dlm hidup…
   setelah dapat duit rasuah tu…tak lama lagi boleh gadai apa saja…

 37. Salam Lebai nasik kandaq.

  Hang ni, tak dak lain.
  Dok ingat duit raya.

  Dah tua2 pun, nak duit raya.
  Baik sikit.
  Dari peminta sedekah.

  Kalau macam tu lah.
  Lebai dok nilai sebuah kerajaan.
  Mampuis lah Malaysia.
  Hancoqlah Malaysia.
  Berkandaq, kandaqlah masalah.

  Sekadaq kesian kat hang.
  Dah kudung.

  • SALAM BT,

   KALAU DAH TUA-TUA
   MACAM PEMINTAK SEDEKAH
   AMBIK DUIT RAYA
   TAK PA LAGI BT OOOOOOOI
   DRPD LAGI TUA LAGI MENJADI
   PERANGAI HANTU RAYA………

   “””TAPI RAYA JUGA LA””””

   PLAN PLAN KAYUH……….
   SAMPAI JUGA NANTI

 38. Lihat contoh Pemuda UMNO yg tak cukup akal. (Budak terencat Akal)

  Dah tua2 pun, nak duit raya.
  Baik sikit.
  Dari peminta sedekah.

  Kalau macam tu lah.
  Lebai dok nilai sebuah kerajaan.
  Mampuis lah Malaysia.
  Hancoqlah Malaysia.
  Berkandaq, kandaqlah masalah”

  Saham Bumiputera dah lesap RM54 bilion.
  Komisyen kapal selam yg x boleh selam
  Komisyen jual enjin Jet
  kehilangan pulau Batu Putih
  kehilangan Tanah KTMB di singapura
  kehilangan pelantar Minyak.

  Hidup UMNO, Hidup Umno

  Minta duit raya hancoq malaysia.

  oiii…. jgn jadi bodoh

  • Penyokong Di Rasuk Iblis Syaitan = PDRIS
   tulis mengikut nafsu iblis dan syaitan

 39. kesian bila baca komen BT nie.. tul2 mcm budak tadika.. tadika kemas lar katakan.. tu lar asyik dok ajar menyanyi jer kat tadika kemas nie.. nak soh BT g belajar kat Tadika PASTI

 40. salam…

  pemberian duit raya adalah satu bentuk RASUAH RASUAH RASUAH…sapa yang menerima sama dengan menerima RASUAH.
  haha
  yang memberi adalah pemberi rasuah.
  demi untuk membeli undi.
  yang berniaga kecik nak buat pinjaman MARA n TEKUN kata duit tak ada, tapi nak bagi RASUAH dekat 1 billion ada pulak.
  yang kaya di kayakan, yang susah bertambah susah.
  duit kerajaan tu khas buat kakitangan kerajaan negeri atau persekutuan saja ka?

 41. kerajaan semua sama saja….
  depa ingat kakitangan depa saja…
  yg dok berniaga tu…mampuih pilah…
  hangpa ada duit ka…takdak duit ka…
  lantak pi kat hangpa…

  kerajaan yg tak pernah pikir tentang rakyatnya yg bekerja sendiri….berniaga kecil kecilan…semua dah tinggal nyawa2 ikan..mcm2 nak kena bayar…
  esok ni masa mengundi pun janganlah harapkan mereka juga…..

 42. jasa umno bagi aku

  Dapat menyediakan sebuah negara yg mana aku bebas beribadat dan bebas mencari rezeki. Itu bagi aku dah cukup dah. Yg lain2 tu korang pun tau, cuma saja butakan hati dan tak tau bersyukur

  • Dan menjadikan
   Malaysia
   negara Islam
   yang terlalu banyak
   hiburan higgakan
   belia-belia Melayu
   jadi lalai dengan
   tuntutan agama…!!!

   • yg suka berhibur tu sbb diri takde pedoman, takde kena mengena dgn negara..

    tak caya pergi tengok negara belah2 asia barat… jgn terkejut tengok cara diorang berhibur, lagi hebat dari kita..

    tak semestinya kita kalo duduk kat negara islam kita jadi baik dan tak semestinya kalo kita duduk kat negara kafir malaysia (kononnya) kita jadi jahat…

    pokok pangkalnya diri sendiri..

    tak caya, tgk ahli pas, nama je ahli parti islam, tapi menulis suka maki carut..
    masuk parti pas, tak semestinya org tu jadi baik automatik

   • Oii….

    TokArab bangang…!!!

    Kenapa Rasulullah s.a.w.
    ada bersabda,

    “Baragsiapa yang melihat
    sesuatu kemungkaran,
    hendaklah ia CEGAH ia
    dengan tangannya…”

    Ulama’ hadis mentafsirkan
    CEGAH di sini dengan autoriti atau kuasa.

    Yang hang ni benak sangat,
    pi cakap diri sendiri takde pedoman tu,
    apa kejadahnya…!!!

    Adakah itu bermakna,
    kita hendak membiarkan sahaja
    kemungkaran berlaku di depan mata?

    Habis, apa guna Rasulullah
    mengingatkan kita dengan hadis sohih ni?

    Sekarang kuasa meluluihkan hiburan ada
    pada kerajaan pusat, bukan kerajaan negeri
    di bawah Pakatan.

    Kenapa Kerajaan Pusat dan kerajaan negeri BN
    begitu banyak anjurkan majlis hiburan,
    hingga melalaikan bangsa Melayu sendiri?

    Memang hang ni
    BANGANG TAHAP CIPAN….

    sama macam pemimpin-peminpin hang dalam UMNO jugak….!!!!

 43. Ni pulak ‘jasa’ PAS

  1) Tahun 1963 – Seleweng maksud ayat 28 surah ali-Imran dengan mengatakan “Orang Islam yang bekerjasama dengan kafir memerintah negara menjadi kafir”. Hukum ini dibentang dalam kertas putih Kerajaan Malaysia pada 8hb Nov 1984 m/s 8. Tetapi apabila Pas dapat faedah politik dengan bekerjasama dengan DAP (1999) maka Pas keluarkan hukum baru bahawa konon ianya mengikut contoh Nabi.

  2) tahun 1978 – Seleweng maksud asal ayat-ayat 44, 45 dan 47 surah al-Maaidah dengan menghukum penyokong UMNO sebagai kafir kerana tidak melaksanakan hukum Allah. Tetapi mengapakah Pas yang turut bergabung dalam Kerajaan campuran Kelantan (1973) dan BN 1974 –1977) tidak pula dihukum kafir bersama..?

  3) Tahun 1981 – Haji Hadi Awang membawa hukum “Mati syahid kerana menentang UMNO/BN yang dituduhnya mengekalkan perlembagaan penjajah, peraturan kafir”. Mahkamah syariah dituduh mahkamah THOGHUT, mahkamah iblis dan mahkamah firaun.

  4) Tahun 1993 – Pembohongan dengan Hudud Pas Kelantan. Dr. Mahathir dituduh mengugut Kerajaan Pas Kelantan dan menolak hudud. Empat muka surat kenyataan Dr. Mahathir telah diselewengkan maksudnya. Hudud juga tidak diwartakan oleh Pas. Pas berjanji di dalam Harakah 28.02.1997 akan bawa deraf Hudud ke Parlimen tetapi sehingga kini tidak berbuat demikian…nyata PAS bohong.

  5) Tahun 2000 Haji Hadi Awang MEMPERMAINKAN HUDUD apabila tidak mengambil sahaja Hudud Pas Kelantan untuk kegunaan di Terengganu ketika ia memerintah. Sebaliknya beliau membuat alasan Hudud jika hendak melaksanakannya perlu melalui proses yang panjang dan dikatakan pula hudud adalah 1 per 10,000 (0.0001) daripada Hukum Allah. Ertinya Hadi Awang yang menolak hudud Pas Kelantan.

  6) Berpura-pura dengan Negara Islam iaitu setelah memerintah Terengganu, Haji Hadi Awang berkata perlu masa lama. Sebab itulah ketika DAP menentang Negara Islam, Nik Abd. Aziz membuat pendirian bersyukur kerana DAP menerima PAS walaupun menolak Negara Islam seterusnya bersedia mengugurkan slogan Negara Islam. Dalam hal ini PAS sanggup bekerja sama dengan Parti Kafir yang secara terangan menolak Islam

  7) Menyelewengkan definasi konsep kerajaan sekular. Sekular dalam erti memisahkan agama dengan politik sudah dijelaskan dalam buku kajian Ilmiah Dewan Ulamak Pas Pusat (September 1980). Namun buku tersebut telah ditarik balik selepas diedarkan di Kg. Raja tahun 1981 kerana tidak menguntungkan Pas. Berdasarkan buku tersebut pada muka surat 19 hingga 2, konsep memisahkan agama dengan politik ialah Ketua Negara yang berlainan agama. Yang demikian Kerajaan Malaysia tidak wujud sistem pemerintahan sekular. Namun demikian konsep sekular terus menerus diselewengkan oleh kerajaan Pas Terengganu bahkan menjadikannya sebagai teks ucapan khutbah Jumaat di seluruh negeri Terengganu ketika Pas memerintah.

  8) Wang ehsan daripada Kerajaan Pusat kepada rakyat Terengganu dihukum Haram (Harakah 22.01.2001). Apabila kerajaan Pas mengambil pemberian dari Kementerian Pendidikan kepada 3 institusi pendidikan Terengganu sebanyak RM40 juta dimasukan ke dalam akaun Khazanah kerajaan Negeri maka Pas menyatakan Hukumnya menjadi Harus sahaja. Haram bagi Pas hanya untuk orang lain tetapi Harus untuk dia. Hukum Allah diperlekehkan.

  9) Penyelewengan akidah Pas berterusan apabila amalkan sembahyang 2 imam di dalam masjid dan waktu yang sama di Masjid Gong Pasir sekitar bulan Jun hingga Julai 1982.
  10) Bank Islam dikatakan hanyalah kulit, tidak bererti bagi Islam tetapi telah memuji setelah menggunakan wang peruntukan dari bank tersebut.

  11) Nik Aziz dalam mempertahankan novel SHIT karya Shanon Ahmad telah sanggup mengucapkan bahawa Allah juga mencarut. Beliau merujuk maksud surah al-Lahab sedangkan dalam ayat tersebut tiada pun bukti ayat mencarut. Beliau juga berkata masih terdapat banyak akat-ayat mencarut di dalam Al-Quran. Mengapa sebelum ini tiada sebarang fatwa dari Ulama-Ulama terdahulu yang membolehkan sesame manusia mencarut? Kenapa isu ini ditimbulkan oleh Nik Aziz setelah Shanon mencarut dengan menyebut kemaluan ibu Dr. Mahathir di dalam buku karyanya.

  12) Semasa mencapai kemerdekaan 3 kaum utama iaitu Melayu, Cina dan India telah mengadakan perjanjian bersetuju antaranya Toleransi akan kebebasan beragama, HAK KETUANAN MELAYU dan ISLAM SEBAGAI AGAMA RASMI DAN MENJADI KEUTAMAAN DARI SEGALANYA. DAP memperjuangkan MALAYSIAN MALAYSIA dan enggan mengekalkan Hak Ketuanan Melayu/Islam. Ternyata perbuatan Pas bersekongkol dengan DAP adalah bertentangan dengan aL-Quran dan ajaran Islam

  • nasik tambah…..
   senarai kesalahan pas yg menyalahi agama

   1.semua ahli yg menyokong pas akan masuk syurgaaaa.. oleh tok guru

   2. boleh berbaik baik dgn syaitan sekalipun jika syaitan nak tolong pas…oleh tok guru

   3. membenarkan nama Allah digunapakai oleh agama lain dgn maksud yg mencurigakan..

   4. berceramah politik di dalam mesjid sehingga melengah-lengahkan sembahyang
   jumaat..

   5. juga berceramah politik di dalam mesjid sehingga menimbulkan fitnah, mengaibkan orglain sehingga membuat para jemaah tidak senang hati..

   6. membiarkan sikafir harbi memberi ceramah politik didlm mesjid sambil didengar oleh org2 islam (kalau dizaman nabi dulu hanya nabi yg akan memberi ceramah tentang agama sambil didengar oleh org islam dan bukan islam) pas telah melakukan sebaliknya…

   7. pemimpin pas memberi ceramah tentang kristian di dalam gereja.. memang bercanggah dgn agama islam..

   8. langsung tidak memberi nasihat sebaliknya menyokong org yg memburuk burukkan negara sendiri apabila berada diluar negara..

   9. tidak pernah menegakkan keadilan jika ada pendapat yg memang bercanggah dgn agama sebaliknya boleh bertukar tukar menjadi boleh jika ia untuk kepentingan pas.

   10. tidak pernah menasihati anwar untuk segera menyelesaikan kesnya demi untuk keadilan saiful.. (sekiranya saiful bersalah sekalipun atau bohong atau perangkap seperti yg dikatakan tegakkan keadilan kenapa harus ditangguh begitu lama, mana keadilannya???) jika parti pas ini untuk rakyat semua lapisan mana kebenarannya dan mana buktinya???

   11. tentang Ba”iah pemimpin2 pas sekiranya keluar parti…terbukti menyalahi agama islam.

 44. yes.. juara buang bayi.. melayu.. juara rempit.. melayu.. juara zina.. melayu.. juara keluarkan lesen arak judi.. melayu.. juara bohjan bohsia..melayu.. Kerajaan Orang Melayu! tahun 2000-2008 lebih 250,000 anak luar nikah di daftarkan(lapauran Jabatan Pendaftaran)

 45. juara AF.. melayu.. juara mentor..melayu..juara bintang celik.. melayu..juara lawak..melayu..dan tak lama lagi aku rasa ada juara voklis veteran terbaik lak..mesti melayu lagi.. dan lagi..

  • Ni, nama lejas ini, sapa bagi.
   Bagi sendiri, ka.

   Macam kata singkat.
   leMAHjasMANI saja.

   Silap2 yang buang bayi, juara2 tu.
   Sukusakat lejas.
   Kooot.

 46. ……….

 47. salam Tokarabmelayu

  Satu kupasan kronologi yang kritis.
  Penuh dengan fakta yang pasti tak terkata.

  SYABAS.

  p/s..Mohon copy dan buat isi penulisan.
  TQ.

 48. salam..

  Ahli jawatankuasa pusat PAS Dr Dzulkefly Ahmad menggesa pemimpin Pakatan Rakyat supaya menghentikan perbalahan mengenai ura-ura hukum hudud akan dilaksanakan jika mereka membentuk kerajaan persekutuan.
  “PAS pula mesti fahami bahawa apa yang kami lakukan, kita mesti lakukan dengan mandat orang ramai. Kita tidak boleh paksa orang ramai terima Islam. Ini akan timbulkan kegelisahan dan ketakutan di kalangan bukan Islam dan ada kalanya orang Islam sendiri.”

  Beliau menjelaskan hudud dan penubuhan negara Islam bukan sebahagian dari CPF dan jika ditakdirkan PAS memenangi semua kerusi parlimen yang ditandinginya pada 2008, parti Islam itu masih tidak berupaya melasanakannya tanpa sokongan daripada sekutu mereka di Pakatan.

  Dan selagi hudud dan penubuhan negara Islam menjadi satu momokan untuk DAP manakala PAS pula menentang negara sekular, maka kedua-dua mereka akan bertelagah sehingga hari kiamat, maka BN dan Umno akan terus menguasai negara ini dan kita boleh lupakan hasrat mengambil-alih kerajaan persekutuan.”

  Ni Mujahid Rawa pula kata.

  Mujahid Yusof Rawa dalam bukunya yang baru dilancarkan, “Menuju PAS Baru: Krisis, Peluang dan Dinasmisme”, AJK Kerja PAS Pusat itu berkata, PAS perlu menjadi sebuah parti yang mampu ‘menasionalkan’ diri seiring dengan kerangka Perlembagaan Persekutuan dan berpijak dalam kerangka negara bangsa. (Malaysian Insider)

  Mujahid juga tidak malu-malu memperakui kesalahan yang telah dilakukan oleh para pemimpin PAS terdahulu yang menolak apa-apa sahaja yang KUNUNNYA bukan bersifat syariah seperti menyanyikan lagu Negaraku dan mengibarkan Jalur Gemilang. Bahkan Mujahid mengakui kesalahan tanggapan terhadap Perlembagaan Persekutuan yang sebelum ini ditanggapi sebagai TAGHUT, KUFAR dan PERLEMBAGAAN KAFIR.
  —————————————

  Pastinya tanggapan terhadap kenyataan yang dikeluarkan oleh Mujahid Yusof Rawa akan menjadi pelbagai. Bagi penyokong tegar Nik Aziz, kata-kata dan perakuan Mujahid Yusof Rawa itu samalah seperti kenyataan umum Nizar Jamaluddin apabila mendedahkan agenda Negara Islam tidak ada dalam Perlembagaan PAS. Manakala majoriti yang ADA OTAK dan BOLEH BERFIKIR pula, akan melihat PAS sedang ditransformasi ke arah UMNO KE-2 yang sebelum ini dilabelkan sebagai TAGHUT, KAFIR, KUFUR dan TERTOLAK DARIPADA RAHMAT ALLAH TAALA.

  Semuanya semata-mata untuk menang pilihanraya dan bagi mengambil hati kaum kafir di negara ini!!!!

 49. Cuma satu persoalan besar yang ingin saya kemukakan kepada ahli akar umbi PAS, adakah mereka sedar bahawa kerjasama diantara PAS-PKR-DAP untuk menubuhkan Kerajaan Pakatan Rakyat terikat kepada satu perjanjian: iaitu Kerajaan Pakatan Rakyat tidak akan melaksanakan hudud, qisas & ta’zir jika memerintah; melaksanakan undang-undang Islam tidak termasuk didalam dasar Pakatan Rakyat; dan penubuhan sebuah negara Islam bukan dasar Pakatan Rakyat!! Malahan, Pakatan Rakyat akan terus mempertahankan Perlembagaan Persekutuan yang sekular saperti yang sedia ada.

  Dan adakah ahli akar umbi PAS sedar, bahawa Zaid Ibrahim, ahli Majlis Pimpinan Tertinggi PKR membuat kenyataan bahawa agenda penubuhan negara Islam dan perlaksanaan undang-undang Islam jika Pakatan memerintah hanyalah mimpi PAS; mimpi kerana katanya PAS tidak akan dapat melaksanakannya bersama dengan Pakatan, kerana kerusi PAS didalam Parlimen tidak cukup untuk berbuat sedemikian! Zaid kata PAS bermimpi untuk melaksanakan hudud, nak menubuhkan negara Islam!

  Dan ahli akar umbi PAS perlu sedar bahawa Zaid Ibrahim inilah orangnya yang memfailkan saman di Mahkamah untuk membatalkan Enakmen Hudud, Qisas & Ta’zir yang digubal oleh Kerajaan PAS Terengganu pada tahun 1999! Dan inilah orangnya yang PAS bantu bertungkus lumus dalam PRK Hulu Selangor bulan April 2010 lepas!

  Itulah hakikatnya! Itulah faktanya! Bahawa perjuangan PAS untuk menubuhkan negara Islam dan melaksanakan undang-undang Islam tidak termasuk dalam dasar dan persetujuan bersama Pakatan Rakyat. Itu hanya mimpi PAS, kata pemimpin Pakatan! Mimpi yang PAS tidak akan dapat capai selagi dengan Pakatan!
  Saya percaya ramai ahli akar umbi PAS tidak tahu bahawa undang-undang Islam tidak akan dilaksanakan, dan negara Islam tidak akan ditubuhkan, dan Perlembagaan sekular sedia ada akan terus diamalkan jika Pakatan Rakyat yang memerintah.

 50. Salam,

  ORANG DAH NAIK ROKET PI KE BULAN
  HANGPA MASIH LAGI DOK BUAT KERJA PERASAP KERIH DENGAN KEMIAN.

  BILA GAMAKNYA FAHAMAN KOLOT NI NAK DI BUANG.

  PAYAH2 SANGAT KITA BUANG HABIH SEMUA
  TUAN EMPUNYA FAHAMAN KOLOT NI.

  KITA KENA PLAN -PLAN KAYUH.

  Dok perati ramai puak2 kolot dok tak puaih hati..
  Gamaknya dah blackout…nak hujah…
  Merata cerok depa cedok mai….
  Seolah2 benda yg tak elok dah tak boleh perelok.
  Depa dok pukoi rata macam perangai hantu raya yg. depa bawa mai.

  “”””TAU LA TAK MAKAN LAGI SBB. POSA
  WOOOI JGN. JADI DUNGU LA…..””””

  • Salam chief de great.

   Kita dah tau.
   Pasai apa hang dok.
   PLAN-PLAN KAYUH.

   Pasai.
   Jari2 hang dah kena potong.
   PENANGan Hukum Hudud.

   Sekadaq kita pon sokong Hukum Hudud.

 51. Faekah: Lebih baik Khir Toyo diam…

  DOKTOR GIGI PENEROKA FELDA

  23 Ramadhan 1431H.

  Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo sebaiknya berdiam diri saja kerana dakwaan yang ditimbulkannya terhadap pentadbiran Selangor hanya akan memakan diri sendiri, kata setiausaha politik kepada menteri besar Selangor, Faekah Husin (gambar).

  Faekah mendakwa banyak masalah yang berlaku di negeri itu pada masa sekarang sebenarnya berpunca daripada keputusan yang dibuat sewaktu pentadbiran Khir Toyo.

  Faekah memberi contoh, keadaan itu boleh dilihat dalam isu melibatkan pembahagian tanah kepada peneroka di sebuah tanah rancangan di Bandar Alam Perdana, Kuala Selangor.

  Jelasnya, peneroka berkenaan telah memohon untuk mendapatkan geran kecil bagi tanah seluas antara 60 hingga 120 ekar itu.

  Bagaimanapun, terdapat beberapa individu yang mengemukakan injunksi di mahkamah bagi menghalang geran berkenaan dikeluarkan.

  “Di sinilah bermula komen-komen negatif itu. Jadi kerajaan negeri kena jawab dan cari apakah punca masalah sebenar,” katanya lagi.

  Tambahnya, beliau telah membuat siasatan dan terkejut apabila mendapati terdapat antara pemilik tanah tersebut merupakan pemimpin Umno di negeri itu.

  “Sangat malang apabila saya terjumpa beberapa nama. Doktor gigi pun ada yang jadi peneroka Felda,” katanya yang telah menyiasat nama pemilik tanah berkenaan.

  Beliau juga mendedahkan mengenai amalan pemberian bonus oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) kepada menteri besar.

  “Tidak hairanlah isu bonus menjadi fokus apabila kita timbulkan isu kecurian pasir,” kata Faekah lagi dalam satu temubual dengan Malaysiakini semalam.

  Katanya, Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebelum ini berang apabila diberitahu bahawa beliau diberi bayaran sebanyak RM135,000 oleh syarikat milik kerajaan negeri itu.

  Faekah berkata, beliau kemudiannya diarahkan oleh Khalid untuk menyiasat siapakah yang memberi arahan untuk meluluskan bayaran berkenaan dan apakah prosedur yang telibat.

  Faekah kemudiannya berkata, beliau telah menghubungi pegawai kewangan PKNS yang menjelaskan bahawa pemberian bonus kepada menteri besar merupakan amalan biasa sejak pentadbiran terdahulu.

  “Sebab itu saya kata, kalau saya jadi Khir Toyo saya akan berdiam diri sahaja,” kata Faekah lagi.

 52. Apabila pemimpin PAS sendiri kata hudud bukan keutamaan PAS skrg ni, habis tentera2 dia tak tau nak jawab apa dah…

  Mana janji sebelum pilihanraya, hari ni kita tubuh kerajaan, besok kita laksanakan hudud…

  senyap… sunyi…. sepi…

 53. salam semua………

  berita terbaru………
  ANAK kepada Dr. Hj Hamdan Mohd Khalib….ADUN Merbok, Kedah yg jugak Exco Negeri Kedah………telah kembali ke Rahmatullah……setelah dimasukan ke Unit ICU Hospital Sultan Abdul Halim, Sg. Petani kerana kemalangan delepas mengambil adiknya di SM(U) Sik, semalam………..

  semoga rohnya dicucuri rahmat,,,,,,,,,

  Al-Fatihah…………….

 54. Al-Fatihah.

 55. Al-Fatihah

 56. Kalau nak laksanakan Islam so just do it!!! Semua amno dah ada dah…

  Bilangan MP dah cukup dan lebih dari 2/3 dlm komponen BN…
  85% Bn adalah Islam…
  Polis ada…
  Mahkamah ada…
  SPR ada…
  SPRM ada…
  Tentera ada…
  FRU ada…
  ISA ada…
  Raja2 Melayu ada…
  PM Melayu ada…
  Duit ada…
  Kuasa ada…
  Pengundi POS ada…….
  Mufti ada…..
  Akta Hasutan ada….
  Akta Cetak ada…….
  Akta Universiti & kolej ada…..
  Akta Multemedia ada…
  Cybertrooper umno ada..
  Kementerian Dalam Negeri (KDN)…
  Perundangan DNA ada…
  PEKIDA ada…
  SIS ada…
  SUK ada
  JAIS ada
  Pihak Pengurusan Politeknik Seberang Perai ada
  MCA pon dah hancur…
  BTN ada…
  Demo ber”permit” ada
  Jabatan Pembangunan Persekutuan ada
  40 ulamak muda pon ada

  Apa lagi yg x cukupnye nak laksanakan hukum ISLAM ni??? Sila bagi alasan supaya kita boleh bincangkan bersama sama menegakkan agama Allah ni…hihihi

 57. nak buat boleh, tapi nak kena tunggu PAS join dgn umno… biar satu geng, senang…

  nanti unmo wat sorang, PAS cakap hukum islam umno tak lengkaplah, tak mengikut hukum islam yg sebenarlah, lari drp nas2 al-quranlah.. bukan tak biasa umno kena mcm gini..

  yg umno/bn buat yang kecik2 pun kena kondem dgn PAS mcm yg kena kat Bank Islam, tilawah al-quran, hukum kalimah Allah, fatwa bukan islam masuk masjid.. semua tu PAS kondem, tak betul katanya..

  nikan pula nak buat hukum islam yg besar skopnya, lagilah byk isu dgn PAS nanti..

  jika PAS kata selagi ada umno, PAS susah nak
  laksanakan hudud kononya, gitulah juga dgn umno nanti…

  • Nak harap
   UMNO join dengan PAS…???

   GO TO HELL….!!!!!!!!!

 58. salam jangan marah2 tahun depan YB DAP nak bagi bantuan panggil oghang melayu pi ambik kat gereja pula.Orang lslam Bab Hudud apa salah nya kalau kita sokong curi potong tangan rogol potong lancau apa nak takut kita bukan nak buat benda2 maksiat yg menjadi larangan . dah tau hukum Hudud dtg dr Qur’an nak betekak buat apa

 59. Bukan nak bertekak, cuma nak berbahas, menambah ilmu..

  hudud ni org tak pertikaikan hukum yg dibuat, cuma perlaksaannya je yg berbeza.. ada yg nak buat sebab Allah, ada yg nak buat sebab politik

  lain org, lain interpetasinya, lain keutamaannya..
  dlm nak memerintah negara, banyak benda yg kena tengok, kekompleksitiannya tahap dewa… bukan main cakap je, terus boleh buat..

  sebagai contoh skrg, masa belum berkuasa, diwar2kan bermacam-macam… bila dah ada kuasa, baru tau realitinya..

  kesimpulannya, saranan ‘lori hantu’ ni, elok ditujukan kat kat umno dgn PAS sekali.. betul tak..

 60. Assalamualaikum.kalau PAS komen pun.. utk check n balance jer.. kalau betul2 nak buat tak payah nak tunggu PAS joint ameno.. jangan banyak alasan..TGNA pun ada ckp kalau ameno laksana Hudud n syariat ISLAM dia akan bubarkan PAS.. jgn lah nak buat alasan. agak2 DS Najib berani ke nak suruh DS rosmah tutup aurat..

 61. kan ameno ada 40ulamak muda. Tak kan ada smpi 40 pun tak boleh nak pikir mcmmana nak laksana

 62. kadang2 aku pelik, antara yg beria nak buat hudud ni, PAS sebenarnya bukan umno… umno tak cakap apa pun, tak janji apa pun pasal hudud ni tapi umno yg kena…

  PAS yg berjanji bintang dan bulan nak buat hudud ni, tapi tak buat2 sampai kesudah, penyokong dia buat bodo je… patutnya PAS yg kena kutuk sebab tak menepati janji, bukannya umno…

  tp sbb gentleman aku jawab jugaklah..

  umno tak bersedia lagi pun nak laksanakan hudud ni, sbb ada keutamaan lain yg nak dan tgh dibuat utk menjadikan Malaysia ni negara islam progresif…

  banyak lagi org bumiputera yg masih miskin, ada lagi org melayu yg masih tak bersekolah, pegangan ekuiti org melayu rendah lagi, rasuah masih berleluasa… tu semua keutamaan umno skrg untuk memajukan ekonomi org melayu & islam..

  itu keutamaan umno, sbb ni semua wajib dilakukan kerajaan sebagai pemerintah.. bukan laksanakan hudud semata2

  lagipun haji hadi ada berkata, hudud adalah 1/10,000 dr hukum Allah, so ada 9,999 hukum Allah yg wajid kerajaan laksanakan..

  so terserah kpd kerajaan utk memberi keutamaan kpd hukum yg mana…

  • HUDUD ialah kalimah jama'(banyak) mufradnya (satu) adalah had.Had dalam pengertian bahasa Arab bererti sekatan atau sempadan atau tegahan.

   Menurut Istilah Syara’ hudud diertikan dengan balasan siksaan yang ditetapkan dan wajib dilaksanakan sebagai hak Allah.

   Perlu diketahui juga bahawa istilah hudud ini bukan ciptaan sesiapa, ianya adalah ciptaan Allah. Sesungguhnya Allah yang menciptanya lebih mengetahui hikmah hukumnya.

   Kalau kita memerhatikan pengertian ini maka jelas kepada kita hudud mengandungi pengertian tersendiri yang mana bila ia dilaksanakan dengan penuh ketaatan maka ianya mampu menjadi sekatan atau sempadan bagi menegah mana-mana individu daripada melakukan jenayah, keburukan dan kemaksiatan. Manakala para fuqaha’ menjelaskan bahawa hudud merupakan pencegah sesuatu jenayah itu dilakukan dan penyesalan yang amat sangat sesudah hukuman itu dijatuhkan.

   Dan perlu diingatkan bahawa hudud itu merupakan hukum yang ditetapkan oleh Allah. Manusia tidak berhak menolak atau mengingkarinya maka dengan itulah berkewajipan keatas manusia (yang muslim) sebagai khalifah Allah di muka bumi untuk memikul amanah ini dengan sebaiknya.

 63. salam…
  aku suka jawapan hang……

  “so terserah kpd kerajaan utk memberi keutamaan kpd hukum yg mana…”

  dengan jawapan niee tok arab oiiii teserlah lah……

  aku nak tanya hang pulak???

  tok arab nak tak hukum hudud dilaksanakan…..

  jawab ya atau tidak…..

  aku tunggu………….tok arab………

 64. Salam Merdeka dari Kelantan…..

  http://www.tranungkite.net/v10/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=29254#925076

 65. mana tok arab nie…….

  jawab ya atau tidak saja….

  • YA… aku nak2 sangat.. sbb tu dulu aku undi PAS..

   Tp bila ada kuasa PAS tak buat2 jugak hudud ni, tu yg beralih arah tu..

   Drp sokong PAS, hudud tak buat, mentadbir negeri tak pandai, baik aku sokong umno, hudud tak buat tapi at least berjaya membangunkan negara…

   Aku tunggu parti yg boleh buat kedua2 sekali, tp buat masa ni kat malaysia, tak ada…

   • Membangunkan negara??

    KAH…!!!! KAH….!!!!
    KAH….!!! KAH….!!!!

    Oii… Bangang…!!!!

    Inflasi Malaysia semakin meningkat,
    negara membangun ke tu…???

    Harga barang makin mahal,
    membebankan rakyat,
    BN berjaya membangunkan negara ke tu?

    Kes jenayah semakin menjadi-jadi,
    Ragut bagaikan tiada penghujung,
    rasuah semakin bermaharajalela,
    Negara membangankah macam tu…???

    Matawang Malaysia takdak nilai di negara luar,
    Negara membangun apa kejadahnya…!!!!

    Apa yang mebangun….???

    Kes buang bayi semakin meningkat….!!!

    Pembangunan macam ni kot yang hang suka…!!!

    KAH…!!! KAH…!!! KAH….!!! KAH….!!!!

 66. assalamualaikum. apa kena mengena hukum hudud nie dgn orng melayu tak pergi sekolah.. orng melayu misikn.. pegangan ekuiti orng melayu.. so kalau laksanakan hudud.. ramai orng melayu tak bole sekolah.. ramai melayu hilang pegangan ekuiti.. ramai melayu tambah miskin..makin ramai orng rasuah.. mcm tu ke?

 67. tak maksud aku, kerajaan ada kekangan, kerajaan pun bukan sempurna, byk tanggungjawab nak buat kepada rakyat…

  buat masa ni kerajaan memberi keutamaan untuk memajukan ekonomi dan taraf hidup orang islam dan bumiputera sbb ni tanggungjawab pemerintah kpd rakyat…

  semua ni KEWAJIPAN dlm agama bagi kerajaan… kita mungkin tak nampak… semua yg kerajaan buat skrg ni adalah sebahagian dr 10,000 elemen nak dirikan negara islam mcm yg haji hadi cakap tu..

  lain kerajaan, lainlah dia punya approach mcm mana nak tubuhkan negara islam

  kalo PAS memerintah negara, mungkin PAS akan laksanakan hudud dulu… lepas tu baru fikir pasal ekonomi, pendidikan, pertahanan dll… tak kisahlah, cuma jgn nak kondem org je…

  kalo umno dah berjaya buat apa yg aku cakap kat atas, masa tu kalo umno still tak nak buat hudud, aku org pertama yg akan menjatuhkan umno ni…

  • Hang berangan
   nak jatuhkan UMNO…???

   KAH…!!! KAH….!!!
   KAH…!!! KAH…!!!!

   Hang ingat ni
   filem Rambo ka
   nak kalahkan muuh sorang-sorang…!!!!

 68. Assalamualaikum…

  UMNO telah lebih 53 tahun memegang tampok pemerintahan, masih gagal memajukan segala-galanya untuk orang Melayu dan Bumiputera. nak tunggu 53 tahun lagi ke baru nak laksanakan hukum Islam?

  Tokarabmelayu sorang je nak menjatuhkan UMNO… lawak la hang ni tokarabmelayu….

  HUDUD ialah kalimah jama’(banyak) mufradnya (satu) adalah had.Had dalam pengertian bahasa Arab bererti sekatan atau sempadan atau tegahan.

  Menurut Istilah Syara’ hudud diertikan dengan balasan siksaan yang ditetapkan dan wajib dilaksanakan sebagai hak Allah.

  Perlu diketahui juga bahawa istilah hudud ini bukan ciptaan sesiapa, ianya adalah ciptaan Allah. Sesungguhnya Allah yang menciptanya lebih mengetahui hikmah hukumnya.

  Kalau kita memerhatikan pengertian ini maka jelas kepada kita hudud mengandungi pengertian tersendiri yang mana bila ia dilaksanakan dengan penuh ketaatan maka ianya mampu menjadi sekatan atau sempadan bagi menegah mana-mana individu daripada melakukan jenayah, keburukan dan kemaksiatan. Manakala para fuqaha’ menjelaskan bahawa hudud merupakan pencegah sesuatu jenayah itu dilakukan dan penyesalan yang amat sangat sesudah hukuman itu dijatuhkan.

  Dan perlu diingatkan bahawa hudud itu merupakan hukum yang ditetapkan oleh Allah. Manusia tidak berhak menolak atau mengingkarinya maka dengan itulah berkewajipan keatas manusia (yang muslim) sebagai khalifah Allah di muka bumi untuk memikul amanah ini dengan sebaiknya.

 69. nak wat camne, 53 tahun memerintah org melayu masih ketinggalan…

  tu pun nasib baik umno memerintah, kalo PAS entah brp ratus tahun pun tak tau lagi.. hudud tak buat, negara pulak lingkup, lagi teruk

 70. rasa peliklah, umno takde pun melaung kata nak buat hudud, tapi yg kena attack pasal hudud ni umno….

  PAS yg heboh pasal hudud, berjanji pasal hudud, tak buat, ini yg sepatutnya kita kutuk… cuba lihat contoh kat bawah ni.

  1) Tahun 2000 Haji Hadi Awang bagi alasan Hudud jika hendak melaksanakannya perlu melalui proses yang panjang dan dikatakan pula hudud adalah 1 per 10,000 (0.0001) daripada Hukum Allah.

  2) Baru ni haji Hadi kata hudud bukan keutamaan PAS jika memerintah negara

  3) Ahli jawatankuasa pusat PAS Dr Dzulkefly Ahmad pulak cakap hudud dan penubuhan negara Islam bukan sebahagian dari CPF dan jika ditakdirkan PAS memenangi semua kerusi parlimen yang ditandinginya pada 2008, parti Islam itu masih tidak berupaya melasanakannya tanpa sokongan daripada sekutu mereka di Pakatan

  4) Timbalan Pesuruhjaya 3 Pas Kelantan, Datuk Mohd. Amar Nik Abdullah pulak cakap Pas dan parti-parti dalam pakatan pembangkang telah bersetuju untuk tidak membincangkan soal pelaksanaan hukum hudud yang menjadi agenda perjuangan PAS selama ini.

  5) Pengarah Komunikasi PKR, Nik Nazmi pulak meminta supaya PAS mempertimbangkan pelaksanaan hukum hudud dan penubuhan negara Islam kerana ia satu tindakan yang sia-sia

  6) Zaib Ibrahim cakap PAS bermimpi je pasal hukum hudud ni

  7) Karpal Singh cakap langkah mayat aku jika nak tubuhkan negara islam

  8) Anwar Ibrahim cakap…. err… takde cakap ape?

  PAS berjanji dr semasa ke semasa nak buat hudud, tp hari ni cerita lain, besok cerita lain
  …sifat2 munafik

  HUDUD ialah kalimah jama’(banyak) mufradnya (satu) adalah had.Had dalam pengertian bahasa Arab bererti sekatan atau sempadan atau tegahan.

  Menurut Istilah Syara’ hudud diertikan dengan balasan siksaan yang ditetapkan dan wajib dilaksanakan sebagai hak Allah.

  Perlu diketahui juga bahawa istilah hudud ini bukan ciptaan sesiapa, ianya adalah ciptaan Allah. Sesungguhnya Allah yang menciptanya lebih mengetahui hikmah hukumnya.

  Kalau kita memerhatikan pengertian ini maka jelas kepada kita hudud mengandungi pengertian tersendiri yang mana bila ia dilaksanakan dengan penuh ketaatan maka ianya mampu menjadi sekatan atau sempadan bagi menegah mana-mana individu daripada melakukan jenayah, keburukan dan kemaksiatan. Manakala para fuqaha’ menjelaskan bahawa hudud merupakan pencegah sesuatu jenayah itu dilakukan dan penyesalan yang amat sangat sesudah hukuman itu dijatuhkan.

  Dan perlu diingatkan bahawa hudud itu merupakan hukum yang ditetapkan oleh Allah. Manusia tidak berhak menolak atau mengingkarinya maka dengan itulah berkewajipan keatas manusia (yang muslim) sebagai khalifah Allah di muka bumi untuk memikul amanah ini dengan sebaiknya.

  • Yang terang-terang
   menolak
   hukum hudud tu,
   UMNO-Israel,
   bukan PAS…!!!!!

 71. Salam,

  Renegade artist Hishamuddin Rais declared that the Malay mind has been “bonsified” (shrunk and distorted, like a bonsai plant) by Umno’s political agenda in order to perpetuate the culture of fear against non-Malays.

  “””SEBAB TU KOLOT”””plan-plan kayuh

 72. Salam,

  Forumer Tokarabmelayu declared that the Malay mind has been “bonsified” (shrunk and distorted, like a bonsai plant) by PAS’s political agenda in order to perpetuate the culture of fear against non-Malays.

  ……sesapa pun boleh wat statement mcm tu kalo nak…

  • Malays like tokarabmelayu, budak tadika, rempahman, matromeo mind has been “bonsified” (shrunk and distorted, like a bonsai plant) by Umno’s political agenda in order to make these type ofMalays stupid and can be use to carryout the the stupid UMNO’s leader agenda for their own benefits…..

   • Malays like Keliwon, Great Chief, Lejas, Nasik Kandaq, PDris mind has been “bonsified” (shrunk and distorted, like a bonsai plant) by PAS’s political agenda in order to make these type of Malays stupid and can be use to carryout the the stupid PAS’s leader agenda for their own benefits…..

   • Salam KeLi.

    Plan-plan kayuh.
    Jangan dok marah,macam tu.
    Jangan dok krosot.
    Jangan dok menangkala, menangkala.
    Masuk pun sampai tak bagi salam.
    Bulan Ramadan ni.
    Hodoh.

    Kita ingat.
    Suku2sakat2tua2 yang kudung jari.
    Kena Hukum Hudud.
    KeLi lah yang tak kudung.
    Ropa2nya kudung jugak.

    Sekadaq hang KeLiRu.

   • Wei… TokArab,

    Pi tukaq ayat lain lah.

    Yang hang pi copy-paste
    balik apa yang KeLiWon
    tulih, pastu,
    pi edit sikit-sikit…..

    …..APA BARANG….!!!!!

 73. he he
  time kasih tok arab

  aku dah tau hang macam mana……

  he he

  aku nak tanya lagi satu……

  hang rasa apa yang hang perjuangkan sekarang nie…….
  bertepatan dengan apa yang disyariatkan Allah ker?

  jawab ya atau tidak…..

  aku tunggu……

 74. salam tok arab…

  apa pulak pandangan tok arab dengan ayat di bawah…..

  sila bagi pencerahan pada aku..
  mungkin tok arab lebih faham dari aku….
  bahasa AlQuran pun bahasa Arab….

  (إِنَّآ أَنزَلۡنَآ إِلَيۡكَ ٱلۡكِتَـٰبَ بِٱلۡحَقِّ لِتَحۡكُمَ بَيۡنَ ٱلنَّاسِ بِمَآ أَرَٮٰكَ ٱللَّهُ‌ۚ وَلَا تَكُن لِّلۡخَآٮِٕنِينَ خَصِيمً۬ا (١٠٥
  “Sesungguhnya Kami menurunkan kepadamu (wahai Muhammad) Kitab (Al-Qur’an) dengan membawa kebenaran, supaya engkau menghukum di antara manusia menurut apa yang Allah telah tunjukkan kepadamu (melalui wahiNya); dan janganlah engkau menjadi pembela bagi orang-orang yang khianat.” [An-Nisaa’: 105].
  [Tafsir PIMPINAN AR-RAHMAN kepada Pengertian Al-Qur’an, Bahagian Hal Ehwal Islam, Jabatan Perdana Menteri, Kuala Lumpur, 1995, Cetakan ke-6, hal. 217.]

 75. salam …

  tok arab …… tolong jawab 2 pertanyaan aku…

  aku tunggu

  • Ko ni ratfa banyak pulak soal ko..

   Kalo aku bagi jawapan pun ko bukannya nak respect dgn pandangan org lain.. mindset ko dah tetap ke puak sana tu..

   Buang masa je jawab.. surah An-Nisaa’:105, ko suruh haji hadi je jawab.. aku pun nak tau apasal sampai skrg PAS masih tak buat2 hukum hudud ni.. apa yg PAS jawab, itulah jawapan aku..

   • Aku dah ingatkan
    hang pasai cerita
    Zainab al-Ghazali.

    Jangan buat-buat lupa pulak…!!!!

 76. salam semua……….

  berita hot………

  KJ kata : PERKASA punca BN hilang undi……….
  Ditanya sama ada Umno akan terus relevan di kalangan Melayu, Khairy terus mempertahankan bahawa parti berusian 64 tahun itu akan terus ada dalam lanskap politik Malaysia.
  “Kami akan sentiasa lebih besar daripada PERKASA,” katanya sambil menyamakan Umno umpama sebuah khemah yang besar…..dari Malaysiakini Sep 7, 10 2:23PM………….

  kah kah kah………
  Khemah saja besaq………..
  orang tak dak……….
  habih pakat lari…………tinggai kerusi………..
  tinggai budak-budak…………
  tinggai rempah…..
  tinggai arab muka melayu saja lagi…………….

  wooitttt……..perkasa tu apa benda dia haaa????

  kah kah kah………….

 77. Assalamualaikum

  undang-undang Malaysia yang kelam-kabut, diterjemahkan ikut suka hati jer….

  1. KDN dan individu politik tertentu campur tangan dlm urusan Polis – pendedahan oleh bakal bekas Ketua Polis Negara – Tan Sri Musa Hassan;
  2. Pemilik rakaman video persendirian mesti dapat kelulusan Lembaga Penapisan Filem Malaysia untuk ditonton atau ditayang semula – berlaku di Perak;
  3. Pengagihan lesen tapak pasar Ramadhan di KL mesti lulus tapisan keselamatan berdasarkan Akta Rahsia Rasmi;
  4. Guru-Guru Agama yang nak mengajar agama kepada orang ramai mesti ada tauliah dan isi ceramah tak boleh menyentuh hukum halal-haram, dosa, rasuah, zina, rogol takut nanti tekena batang idung atau pelaku dari penyokong Kerajaan;
  5. Orang bukan Muslim tak boleh masuk masjid tapi orang yang dikatakan ‘muslim’ tak berpakaian sopan / menutup aurat boleh masuk masjid;
  6. rakyat dikenakan saman, bayar tol, cukai yang pelbagai, tapi YB-YB BN dikecualikan dari segalanya.

  undang-undang apa ni?

  • Ni namanya
   undang-undang
   ala-Singapore…!!!

   Sebab Najib dah jumpa
   Jeneral Lee Hsien Loong kan…
   sebelum pi gadai tanah kat Tanjung Pagar tuh…!!!

 78. salam.. hehehehe jawab jgn tak jawab.. yang pasti jawapan mesti tahap kelakar champion malaya cup punya.. tungguuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

 79. takde yang sempurna dlm dunia…

  • Ya betolll…!!!

   Paling tak sempurna…

   …..UMNO- Bee End…..

   KAH….!!! KAH….!!!!
   KAH….!!! KAH….!!!!

 80. Selamat Hari Raya
  Aidilfitri,

  Kepada semua forumer
  kat PinkTurtle ni,

  Termasuk geng
  UMNO-Israel
  yang tak sedaq diri,

  Lepaih Raye
  kita betengkaq lagi…!!!

  KAH…!!! KAH…!!! KAH….!!! KAH…!!!

  • Hang.
   Kalau betengkaq.
   Tak apa.

   Jangan dok mencela.
   ikutCelamah.

   Hang, sambut Aidilfitri.
   Kah.

   Sekadaq.
   Salam Aidilfitri kat hang.

  • Kau ni elok kena rejam je… ikut ceramah…

   • Apa….???

    Nak rejam aku….???

    KAH…!!! KAH…!!! KAH…!!!

    Oi.. Bangang…!!!

    Habaq mai,
    apa kesalahan aku
    menurut undang-undang Islam,
    hingga menyebabkan aku kena rejam…???

    Inilah bahananya,
    kalau bangang pasal hudud,
    tapi berangan nak cakap pasai Hudud…!!!

 81. ikutCeramah..

  Wah dia ni memang the real hardcore pengikut taksub PAS ni..

  kalo aku cakap kita kena pentingkan agama islam dulu dr parti PAS, mau dilempang nya aku..

  Anyway… selamat hari raya..

  • Memanh kita
   kena pentingkan
   ISLAM dulu
   daripada UMNO-Israel…!!!!

 82. Mujahid cadang nasionalkan PAS
  Harakahdaily

  KUALA LUMPUR, 3 Sept: PAS, yang menjalin kerjasama dengan PKR dan DAP untuk membentuk Pakatan Rakyat, perlu mengambil langkah “menasionalkan” parti iaitu menjadikannya “parti yang berpijak dalam kerangka negara bangsa dan bergerak dalam kerangka Perlembagaan Persekutuan.”

  Dalam buku terbaru berjudul “Menuju PAS Baru: Krisis, Peluang dan Dinamisme”, ahli jawatankausa kerja PAS pusat Dr Mujahid Yusof berkata, parti Islam ini perlu menonjolkan ciri-ciri nasional yang mampu memberi keyakinan kepada orang ramai tentang komitmennya terhadap tonggak negara bangsa.

  Buku itu dilancarkan di sini malam tadi, lapor wartawan The Malaysian Insider, G Manimaran.

  “Persoalan ini timbul berlatangbelakangkan persepsi yang ditanggap oleh orang ramai bahawa PAS bukan parti nasional yang ada kaitan dengan semangat negara bangsa, malah dakwaan PAS keluar dari kerangka perlembagaan dan kebimbangan PAS tidak membawa aspirasi nasional adalah kebimbangan yang berasas,” kata Mujahid.

  Mujahid yang juga Ahli Parlimen Parit Buntar berkata kebimbangan itu sebenarnya adalah persepsi orang ramai kepada kepada PAS hasil daripada ungkapan-ungkapan pemimpin dan ahli PAS yang seolah-olah menafikan Perlembagaan Persekutuan.

  Anak bekas Mursyidul Am PAS ini menambah, semasa awal kepimpinan ulama sehingga ke hari ini ungkapan bahawa Perlembagaan Persekutuan dilabel sebagai perlembagaan “Taghut” dan dianggap sebagai sebuah “Perlembagaan Kafir”.

  “Tanggapan ini terbentuk dalam melihat dan membuat perbandingan antara dasar PAS iaitu al-Quran yang ‘diintepretasikan’ sebagai Perlembagaan dengan Perlembagaan Persekutuan yang ada.

  “Pelabelan secara umum dan tanpa melihat perincian kepada keperluan-keperluan semasa dalam konteks kenegaraan telah menimbulkan satu masalah kepada PAS seolah-olah PAS masih lagi belum mampu meneraju politik negara ini kerana ciri ‘nasionalnya’ yang belum kuat dan meyakinkan rakyat Malaysia,” kata beliau.

  Buku ini menggariskan senarai krisis dilalui PAS yang kini berusia enam dekad.

  Dalam buku setebal 194 halaman yang dikeluarkan oleh The Malaysian Insider, Mujahid menambah, kesan silap faham ini menimbulkan pelbagai persoalan, antaranya keengganan parti untuk menyanyikan lagu Negara Ku atas alasan tidak syariah dan sekali gus menampakkan kurangnya ciri nasionalistik PAS secara simboliknya.

  “Tetapi, dengan berkembangnya PAS sebagai sebuah parti yang menentukan masa depan negara dan kerana PAS mempunyai rakan dalam membentuk pakatan strategik yang bercita-cita menuju ke Putrajaya, tekanan supaya PAS menjadi parti yang bersumberkan aspirasi nasional dalam penampilannya kini menjadi sesuatu yang cukup mendesak.

  “Kegagalan kepimpinan melihat ini sebagai ciri penting PAS dalam Lekuk Ketiga akan menjadikan PAS ketinggalan di belakang untuk menerajui politik negara,” kata beliau lagi.

  Mujahid berkata, sebagai sebuah parti nasional, PAS perlu melihat dirinya berdiri di atas premis Perlembagaan Persekutuan dan untuk menjelmakan premis ini PAS perlu mengambil lima langkah organisasi.

  Antaranya ialah memasukkan dalam latihan pengkaderannya satu modul khas tentang Perlembagaan Persekutuan dan membentuk identiti nasional dalam program-program parti melalui simbol yang melambangkan komitmen nasional PAS seperti mengibarkan Jalur Gemilang, menyanyikan lagu Negara Ku.

  Dua langkah lain ialah berpakaian dengan ciri-ciri kebangsaan dan menegaskan dalam pengucapan awam komitmen parti mengikut perlembagaan parti bahawa PAS adalah parti yang berpijak di bumi nasional dan menamakan semula perkataan-perkataan yang dianggap eksklusif kepada nama-nama yang mudah difahami oleh orang ramai dalam pengucapan awam supaya ekspresi bahasa mudah difahami awam.

  Mujahid juga berkata, kepimpinan PAS dalam Lekuk Ketiga perlu mengubah persepsi orang ramai bahawa mereka adalah golongan eksklusif yang memimpin dengan gelaran tertentu.

  Katanya, PAS perlu memperbetulkan persepsi ini kerana nama kepimpinan ulama itu sendiri boleh disalah tafsir sebagai nama kepada golongan tertentu.

  “Dicadangkan dalam Lekuk Ketiga PAS memperkukuhkan lagi kepimpinannya dengan membuat penjenamaan semula gelaran kepimpinan dengan nama baru yang meletakkan PAS pada ciri inklusif seperti Kepimpinan Berkebajikan, Kepimpinan Sejagat atau Kepimpinan Untuk Semua.

  “Nama kepimpinan ulama adalah untuk membezakan kepimpinan Datuk Asri dengan wujudnya satu badan baru dalam Perlembagaan PAS yang dinamakan Majlis Syura,” kata beliau.

  Menurut beliau, sudah tiba masanya setelah 20 tahun berlalu, nama kepimpinan ulama diperkukuhkan dengan nama baru seperti yang dicadangkan ini.

  “Selain itu cara pemikiran fikah kepimpinan mestilah menjurus kepada mencapai maslahat mengikut marhalah dan keupayaan parti,” katanya.

  Mujahid berkata, kemunculan Lekuk Ketiga boleh berlaku dengan sendirinya, namun kemunculannya tanpa diurus dengan baik akan menimbulkan berbagai kekeliruan kepada ahli dan orang ramai, apatah lagi masalah dalaman yang berpotensi menimbulkan konflik tiada berkesudahan.

  Oleh itu, tambah beliau, Lekuk Ketiga ini perlu diurus dalam satu pasukan pengurusan parti yang perlu melihat perubahan dalam parti berlaku secara terancang.

  “Lekuk Ketiga diharapkan menjadi kekuatan baru parti untuk menuju ke hadapan bagi generasi ketiga menyambung perjuangan parti,” kata pemimpin berusia 45 tahun ini.

  “Menuju PAS Baru: Krisis, Peluang dan Dinamisme” adalah antara dua buku tulisan Mujahid yang dilancarkan semalam.

  Buku “Kita kan orang Malaysia” pula siri keluaran Buku Siasah. Kedua-duanya dilancarkan oleh penganalisis politik dari Universiti Islam Antarabangsa Prof Abdul Aziz Bari.

  LAST2 PERLEMBAGAAN KAFIR TU JUGAK DIA NAK PAKAI..

  DAH NAMPAK PAS PUN NAK BERUBAH JADI MCM UMNO…HE..HE..

 83. salam semua…….
  salam sukusakat……
  salam bt, rempah,arabmalaya,authar
  n all the gangs……………

  diucapkan minal aaiedien walfaaiezieen…….
  kullu ‘am wa antum bi kahair………………

  maaf zahir batin
  kalau kasaq tu…….maaf laa
  lepas raya……kita gaduh lagi….he he he

  differences is the art of life………………..

 84. selamat hari raya untuk semua sahabat2 di atas
  baik dari puak sana atau puak sini…

  maaf zahir dan batin…

 85. salam…

  Selamat Hari Raya too….Maaf Zahir Batin

 86. Salam saudara n3 semua,

  SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI
  “””MAAF…DZAHIR & BATIN”””dari saya

  YANG DRIVING PELAN-PELAN KAYUH…
  mudah2an selamat semuanya dalam perjalanan
  pergi dan balik……………………

  SALAM ………….

 87. salam eidelfitri untuk semua……
  salam satu aqidah……..
  Islam didahulukan ….. akhirat diutamakan…….
  salam DSNR ngan budak tadika tak suka….

  sorry la tok arab ……
  aku lambat reply…..

  aku tak cerita pasai parti pun…..

  soklan aku kat hang tak dak kena mengena ngan TGHA pun……
  pasai hang kata hang sokong hudud…..

  1. aku tanya hang rasa dah betui ka dgn apa yang hang perjuangkan laa nie…..
  tu sajaa…..

  2. pasai hang tok arab aku mintak pencerahan surah annisa ayat 105 ….. aku mungkin tak berapa paham pasai aku melayu…
  arab lagi paham bahasa arab…

  buat apa hang dok spin kat TGHA plakk…
  bukan aku tak respect jawapan hang….
  aku tak kata hang tak betui pun……
  pasai tu la….. hang cepat sangat burauk sangka kat aku…….
  kita berforum…… aku tanya hang, hang jangan spin…….. bukan aku tanya TGHA….
  aku nak tau jawapan hang saja pasai aku tgk ok jugak hang dok berhujjah di sini…..

  jangan cepat buruk sangka… jawab seikhlas ati….

  aku dok balik mana pun bukan hang tau….
  hang bukan kenai aku pun….

  he he

 88. pelan pelan kayuh…….
  tok arab oiiiiii….

  he he

 89. Salam Idilfitri 1Malaysia.

  Kayuh.
  Plan-plan.
  Low Gear Efficiency.

  Maaf zahir dan batin.

  Sekadaq.
  Jangan krosot.
  Jangan dok menangkala.

  • Salam,

   Alhamdulillah kan selamat
   kalau pelan-pelan kayuh.
   Kita pon tak mau la Bung Najib
   kehilangan sokongan…

   “””SELAMAT HARI RAYA”””

 90. Salam Dato’ Seri Najib.
  Perdana Menteri.

  Selamat menyambut Aidilfitri.
  Moga2 DS sentiasa sihat dan bahagia.

  Sekadaq ucapan.

  • Aku tak rasa
   DS Najib singgah
   kat blog ni untuk
   baca ucapan Selamat
   Hari Raya hang kat dia.

   Mendidih mata dia bhai….!!!

   Sampai pecah cermin mata…!!!

   KAH…!!! KAH…!!! KAH….!!!!

 91. Salam suku2sakat2tua2
  Yang malais membaca.
  Yang kudung2.

  Selamat menyambut Aidilfitri.
  Maaf zahir dan batin.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: