Posted by: pinkturtle2 | Oktober 20, 2010

Kronisme Masih Diamalkan Di Bawah Pentadbiran Najib

Saifuddin: Cronyism still alive and well


Responses

  1. Salam 1Malaysia aka
    Salam TGNA suka.

    Dah tak ada modai ka.
    Sekarang Kronisme.
    Lepais tu Nepotisme.
    Lepais tu pulak, Saputisme.
    Dah ikutCelamah.
    Nanti tak terkandaq.
    tisme, tisme.

    Berilah kemajuan kepada politik.
    Tunjuklah kehebatan berpoilitik.
    Jangan asyik dok kritik, dok kata.
    Dok ikut standard nasik kandaq.
    Tu yang dok gitu, dok gitu tu.
    Dok tak gi, tak gi.

    Kata nak jadi kerajaan alternatif.
    Tunjuklah keupayaan, kebijakan.
    Tapi apa nak kata.
    Kalau dok budaya malais membaca.
    Perangai suku2sakat2tua2.
    Kalau dok ikut budaya ikutCelamah.
    Dok lagu tu la kita, orang Melayu.

    Lain kali, katakan.
    Bahawasanya.
    Pentadbiran TGNA, UA, LGE dan KI.
    Semuanya baik2 belaka.
    Takdak kronisme.
    Takdak Nepotisme.
    Takdak Saputisme.
    Semuanya terbuka.
    Dah maju, kayuh pun laju-laju.
    Bukang plan-plan, macam great chief.
    Dah ada formula, macam Neutron.
    Bukang tekebil, kebil, macam Kucing Kota.
    Bukang KeLiRu, macam KeLiWoN.

    Tu yang kita nak dengaq.
    Tu yang kita nak baca.

    Cakap macam ni.
    Dah lama dah.
    Dah usang.
    Dok ulang2, buat apa.

    Sekadaq cakap bolehlah.

  2. Salam BT,

    Hang cedok mai dari pentas lawak jenaka dlm.
    perhimpunan puak2 hang ka.Dok mai serupa saja macam ucapan para2 perwakilan.

    Tiap2 taun dok nyanyi lagu tu saja….
    Kencing deraih sangat….plan2 la pancut….
    barhu tangkap suuuuuuuuuuuuuuuuur
    niaqmat tu….adui…krosot sunggoh la

    • Salam great.

      Hang tu lah.
      Kita tulih gitu, hang kata cedok.
      Kita tak cedok, aih.
      Kalau nak kandaq, barulah kena.
      Cedok.

      Hang suka sangat tentang kencing, pasai apa.
      Deraih tak deraih, biaq pi kat depa lah.
      Bila pulak depa suruh hang jaga.
      Hang suka jaga ka.

      Hang nak deraih.
      Hang kayuhlah, deraih sikit.
      Jangan dok plan-plan.
      Dah tak dak idea.
      La tu.

      Sekadaq kayuh deraih, noo.

  3. Umno mana buleh tak pakai kroni dalam urusan masyukk…Umno kalau tak masyukk dah lama dah bekubog…
    Macam2 cara dan dimacam2 tempat depa deal pasai masyukk….Tu pasai laa si badut tua pukoi bola tak tentu hala pun nak main golf jugak..dia dah nampak dah peluang masyuk ni juga ada kat padang golf dari mola dia jadi budak tukang kutip bola..laani dah pandai dah hayun besi mati tu sikit..

    Puak ni pulak kalau tak pertahan Umno yang busuk sampai ke usus tu nanti cak booliou bila dah tak jadi kera jaan..

    Jadi, budaya kroni ni akan jadi turun temurun kepada sapa jugak yang jadi Umno leader.. budaya ni dah jadi madat yang lebih ketagih dari dadah yang Mat pit dok berebut tuu…

    Takdak bezanya haram jadah kedua jenih manusia ni yang memang dilaknat oleh Allah dan rakyat marhein yang diperah siang malam oleh manusia jenih ni. Yang bezanya badut tua mabok masyukk ateh padang dan Mat Pit mabok dadah masok longkang…

    • Salam Kucing Kota.

      Di atais, great chief dengan kencing.
      Deraih tak deraih.

      Ni, hang pulak.
      Dengan usus.
      Busuk tak busuk.
      Sukanya hangpa.

      Baguis lah.
      Keep smiling.

      Sekadaq jangan keep smelling.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: