Posted by: pinkturtle2 | Disember 31, 2010

Khalid: Courts could be giving cops license for brutality


Responses

  1. ni salaah pegawai atasan polis. dialah pengarahnya pelakunnya dan peyebab semua ni. main tangkap je tanpa bukti kukuh.. saman je juta juta. kalau kena kat aku, anak2 aku, anak2 buah aku ker.. mesti juta juta jugak.

  2. salam……..

    there is an old saying said……..
    “Law is one thing…but justice is another”…….
    hangpa ambik pikiaq sendiri laa…..

    so n so……..In one sense……… all theories of distributive justice claim that everyone should get what they deserve………..

    say no 2 biru biru…..

    • Salam nasik kandaq.

      Tak payah lah.
      Old saying ka, New saying ka.
      Tak payah.
      Dah kita angkat mereka.
      Yang Arifff.

      Hang pi mahkamah.
      Berapa kali, hang kena tunduk.
      Berapa kali, hang dengaq.
      Yang Ariffff.

      Yang kita harap, bila depa dapat.
      Training.
      Kat Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.
      Akan mendeRu deRu.
      Angin perubahan baRu.
      Ropanya dok KeLiRu.
      Masih CeLaRu.

      Yang bersalah.
      Sepatutnya.
      Depa tak lawan kata Tak Bersalah.
      Abis-abis, depa mintak.
      Ringan hukuman.

      Hang tolong p tanya TGNA.
      Kalaulah peguam tahu.
      Anakguamnya bunuh.
      Abis-abis, dia bela bermati-matian.
      Kata tak bunuh.
      Boleh ka?

      Kalau peguam bukang Islam.
      Ok lah, kita tak kisah.
      Tapi.
      Kalau peguam Islam dan ijazahnya UIAM.
      Bagaimana ya.

      Kalau hang takut nak p sorang tanya.
      Hang ajak great chief.
      Tentu TG ada hormat sikit.
      Atau hang ajak Kucing Kota.
      Bila TGNA tengok Kucing Kota.
      Lemah semangat dia.

      Sekadaq belais kitsiang kat haiwan.

      • Salam BT,

        Kalau semuanya membangun dgn. IMAN,
        ISLAM & EHSAN atas dasar kebudayaan
        Islam iaitu takwa …insayallah Tuan2
        hakim & peguam tak akan melalui
        proses sedemikian rupa.

        Tapi dah kita suka dg, pasemboq dan rojak
        laghu tu la yg kita dapat.

        Tak payah pi kat TGNA sampai di Klantan sana.
        Plan2 kayuh mai PG. ….macam2 ada

      • Salam great chief.

        Kalau dok plan2 kayuh.
        Nak membangun laghu mana.
        P Pineng, tak membangun. Kotoq.
        P Kelate, lagilah. Tak gi tak gi. Xleh bangun.

        Hang plah kemana pon.
        pjoloq, pxjoloq ka.
        Hang tak dapat lesen.
        Depa tak bagi.

        Depa baca buku undang2 saja.
        Buku lain, tak membaca.
        Mana nak dapat “common sense”.

        Sekadaq nak “ringgit sen” saja.

  3. Dr. Mohd Asri dan TGAHA yang berceramah agama tanpa tauliah salah di sisi undang2 syariah negara 1Malaysia…..tapi ceramah di majlis makan malam anjuran Sony di Marriot Hotel, Putrajaya 16 Disember lalu ada tauliah ke? kenapa tak siasat dan bawa ke mahkamah wahai JAIS. Kenapa senyaaaaaap?. BODO BEDOOH!

  4. salam………

    wahai budak tadika……
    bila masuk th baru pun….sah hang tak naik darjah…….
    dan sah lagi terang…..hang tak paham sungguh apa yg aku maksudkan….
    dan apa yg aku tulih tu bukan pasai yang ariff sangat…….tapi mendasari maksud yg terkandung dlm the rule of law……
    clip kat ataih tu….hang tengok saja….tapi hang tak paham apa pon………
    kasihannnnnnnnn……tu laa orang suruh mengaji lagi….rajin baca buku….nie hang malaih bebenor…..mana hang nak reti semua nie…………

    antara persepsi undang-undang……undang-undang adalah peraturan bertulih atau peraturan yg tidak bertulih mcm Sahifah Madinah dan mcm Common Law (tidak bertulis)…kat m’sia saja bertulis………hang kalau reti….baca laa buku The First Written Constitution In The World…oleh Prof. M. Hamidullah…..undg2 bertulih pertama di denia niee adalah Piagam Madinah atau Sahifah Madinah…dan Common Law hanya satu statuory Law asalnya………
    asal nya undg2 terhasil dari “the condemnation of society” saja…kerana tak ada undg2 bertulih….pasai tu kat kampung hang….kalu ada orang buat onaq…dok haria harta orang….orang kg hang nanti boikot ke apa ke…sebagai satu ‘condemnation’ yg disepakati…..

    persepsi justice…terletak atas pertimbangan kehakiman…baca bab ‘Al-Qudha’ Fil Islam’ satu kitab muktabar yg ditulis oleh berbagai ulama tersohor….antaranya Wahbah al-Zuhayli…Ibn Hajar Al-Asqalani…….dll.
    justice atau keadilan…biasa difahami dari ruh undng2 sendiri dgn pertimbangan akliah yg sehat berdasarkan wajhul istidlal oleh orang yg mengadili apa juga kes…….keutamaan adalah mencari keadilan walau pun sebesaq lubang jarum……..
    hang jngn buat tak paham yg nie……..
    kalu ada yg meragukan kecik mana pun…..maka yg dituduh adalah diberi hak perlindungannya……….
    tapi kerana und2 dan keadilan itu amat berbeza…….kadang2 keadilan boleh berlaku sebaliknya….boleh diubahsuai ikut kehendak-kehendak tertentu…………..
    berapa banyak kes yg play-set…yg kita tau boleh menang punya…tapi jadi sebaliknya………..

    selamat masuk 2011……….

    • semua kes yg kita mng tu semuanya krn hakim adil…
      yg x mng krn hakim berat sebelah….
      itu saja play set buat Puak Royan….

      tulih mcm bagus pasal law….
      kira kau ni smua bab baguih la ye…
      next GE kau jadi PM je lah….
      tgk kau punya keja sama pandai x dgn kau punya ckp…

  5. salam wali………

    hang tukaq selipar dah kot……..
    hang kira dah baguih sikit……….
    puak bengong pun hangpa kata ceghedik……..
    elok laa hangpa jadi pak yet setia………

    saja buat komen mcm budak tadika…….
    tak dak isi apa-apa………

    slamat th baru…
    kah kah kah………….

    • Salam nasik kandaq.

      Tak guna.
      Hang dok cerita kegemilangan.
      Masa silam.
      Tentang Piagam Madinah.
      Itu namanya hang.
      KK.
      KK tu, Kaki Karut lah.
      Bukang KK, Kucing Kota.

      Kaki Karut.
      Lebih terok lagi dari.
      Tukang Karut.

      Hang tau tak.
      Yang dok lulus undang-undang.
      Sekarang ni.
      Kebanyakangnya seropa sesukutigasukusakat.
      Hang la.
      Depa malais membaca.
      Bila kurang membaca,
      Kurang pengetahuang.
      Bila kurang pengetahuang.
      Kuranglah ilmu.
      Bila kurang ilmu.
      Kuranglah pulak pertimbangan.
      Bukang reti nak guna otak.
      Otak simpan kat lutut.
      Takdak “common sense”.
      Yang ada, “ringgit sen” saja.

      Baca buku undang2 ni seropa.
      Baca Al Quran lah.
      Bahasanya susah nak faham.
      Ada makna tersirat.
      Ada makna tersembunyi.
      Kalau kurang membaca dan tak pandai guna otak.
      Semua boleh jadi.

      Tu, yang.
      Sana gadoh, sini gadoh.
      Sana bom, sini bom.
      Sunni lwn Syiah.
      Syiah lwn Suni.

      Bottom Linenya:
      Kena ada otak yang banyak membaca dan ada ilmu.

      Sekadaq kitsiang kat hang.

  6. Salam,

    Dok baca la ni.Baca Robengah Leak Pak Menteri m’sia
    rogol pembantu rumah dia.Sapa dia tak tau la….
    Pastinya BT,NK,KK & GC bukan dia..kita bkn. menteri.
    dan juga bukan di kalangan mazhab PR.Ini mestinya
    datang dari mazhab BN.Memang mai dari depa sereba
    serebi barang naik…sampai barang dlm. seluaq ikut sama.
    Plan2 kita ikuti babak seterusnya..
    keep on reading…..

    • Salam great chief.

      Tolonglah bagitau kat sukusakat hang.
      Berita seropa tu.
      Bukan tentu betoi lagi.
      Kita orang yang menganuti Islam.
      Kita kenatau tertib kita.

      Kita kena jugak tau.
      Yang datang kat sini.
      Jenih amah macam mana.
      Dipungut kat mana.

      Kita ingat sukusakat hang’
      Lebih tinggi kedudukang.
      Politik mereka.
      Takusah menang dengan tohmah orang.
      Menang dengan Tenang.
      Macam hang dok suroh tu.
      Plan plan menang.

      Kita lama dah baca.
      Kita tak kisah.
      Kita bukan caya sangat.
      Dengan puak seberang tu.

      Sekadaq hang kena plan plan.
      Jadi chief.

      • Salam BT,

        Kita pon bukan la caya sangat.
        Tapi orang kita lebih2 lagi
        pemimpi2 besaq kita
        kena la bangkit lawan balik
        tohmahan itu kalau dah tak benaq
        macam depa dok lawan cakap apa2
        yg. di bangkitkan oleh DSAI.
        Cuma elak dari negara terkenal
        dgn. prilaku yg. x senonoh.Bukankah
        tercemaq namanya…..

        plan2 pikiaq …saja la kita loghat…

      • salam gc……..
        depa nie puak sarkis…mcm BT tu….mcm lain-lain tu…..memang laa jenih wali……tak dak buat salah punya……..berita lagu tu ppunya clear pun…..depa dok kata tak betoi lagi,,,,,,,,,,

        kan kah Bt nie jenih wali selipar,,,,,,,

        kah kah kah………..

  7. Assalamualaikum semua…..

    Selamat Tahun Baru Masehi 2011…… semoga semua sihat dan lebih matang dan cerdik….
    tapi aku sedia jugak la….. “budak tadika” masih dok seropa tu jugak, masih dok pakai selipar wali….. bukak sekolah nanti, nampaknya “budak tadika” tak naik darjah dan tak naik “kelas” jugak la nampaknya…. dok macam tu la selamanya…… ada wali pon takat kepala hotak dok kat tapak kaki….. ish ish ish….

    • Salam KeLi.

      Hang ni.
      Dok BeNg OnG semacam.

      Kita tak seropa hang lah.
      Kita anut agama Islam lah.
      Kita rai Awal Muharram lah.

      Tak dak.
      Dok.
      Selamat Tahun-Tahun Masehi.
      Seropa hang.

      Orang yang anut Islam.
      Kena fikiq Islam setiap masa.
      Takguna pakai 1 Jan…. 31 Dis.
      Macam orang zakat.
      Dok mintak orang bayaq sblm 31 Dis.
      Tu lah hang.

      Sekadaq hang dok ToNg OnG jugak.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: