Posted by: pinkturtle2 | Februari 12, 2011

Israel Laknatullah menutup Kedutaan Besar di Kaherah..

Egyptian anti-government protesters celebrate at Cairo's Tahrir Square after president Hosni Mubarak stepped down on February 11, 2011. Cairo's streets exploded in joy when Mubarak stepped down after three decades of autocratic rule and handed power to a junta of senior military commanders.

Egyptian anti-government protesters celebrate at Cairo’s Tahrir Square after president Hosni Mubarak stepped down on February 11, 2011. Cairo’s streets exploded in joy when Mubarak stepped down after three decades of autocratic rule and handed power to a junta of senior military commanders.

People celebrate in Cairo's Tahrir Square, after Egypt's President Hosni Mubarak resigned, February 11, 2011. Mubarak stepped down as president of Egypt on Friday after 30 years of rule, handing power to the army and bowing to relentless pressure from a popular uprising after his military support evaporated.

People celebrate in Cairo’s Tahrir Square, after Egypt’s President Hosni Mubarak resigned, February 11, 2011. Mubarak stepped down as president of Egypt on Friday after 30 years of rule, handing power to the army and bowing to relentless pressure from a popular uprising after his military support evaporated.

Parti pembangkang utama Mesir, Ikhwanul Muslimin, menyeru pembentukan kerajaan awam dan perlembagaan yang “menjamin kebebasan dan hak-hak asasi manusia.”

Israeli Embassy shut down in Cairo

Media reports say that the Israeli Embassy in Cairo has been shut down following the transfer of power from Hosni Mubarak to the Egyptian military.

The report comes while a senior Israeli official said earlier on Friday that it was too soon to speculate about the consequences of Mubarak’s resignation.

“It’s too early to foresee how [the resignation] will affect things,” the official was quoted by Reuters as saying.

The report followed the transfer of power from Mubarak to the Supreme Council of the Egyptian Armed Forces, which is headed by Defense Minister Gen. Mohammed Tantawi.

Egypt’s main opposition party, the Muslim Brotherhood, called for the establishment of a civilian government and constitution that “guarantees freedom and human rights.”

The transition of power to the military comes while Mubarak, Vice President Omar Suleiman and Prime Minister Ahmad Shafiq are all former military men. Analysts believe despite the transition Mubarak would still remain in power.

This is while millions of Egyptians have for the past 18 days called for the departure of Mubarak and the establishment of a democratic government.

Earlier in the day vigilantes opened fire on pro-democracy protesters in Egypt in a move unprecedented over the past couple of days.

The shooting in El-Kharga came as protestors took over several government buildings in major cities across Egypt on Friday. The last time that live bullets were used against protesters was on Wednesday, when six protesters were killed and hundreds of others were injured — some of them critically.

Reports say protesters have also clashed with security forces and attacked police stations in El-Arish. About 1,000 protesters attacked the police station in El-Arish in an attempt to free political prisoners held by the regime for their anti-Mubarak stance.PressTV

……………………………………………………………………………………………………………………

Kerajaan Switzerland telah mengambil langkah untuk membekukan aset milik bekas Presiden Mesir Diktator Hosni Mubarak dan sekutu-sekutunya, tak lama selepas Si Tua Bako itu memindahkan kuasa kepada tentera.

Switzerland freezes Mubarak’s assets

The Swiss government has taken steps to freeze any assets belonging to former Egyptian President Hosni Mubarak and his allies, shortly after the 82-year-old transferred power to the military.

“The Federal Council (government) has decided to freeze any assets of the former Egyptian president and his entourage in Switzerland with immediate effect,” AFP quoted the Swiss foreign ministry as saying in a statement released on Friday.

The ministry added that the three-year freeze seeks to prevent any possible embezzlement of Egyptian state property.

In a brief televised announcement, Omar Suleiman said on Friday that Mubarak had “abandoned the presidency,” handing over the power to the Supreme Council of the Egyptian Armed Forces.

The transition of power to the military comes while Mubarak, Suleiman and Prime Minister Ahmad Shafiq are all former military men. Analysts believe despite the transition Mubarak would still remain in power.

The resignation has triggered celebration among millions of protesters in Cairo and other cities across Egypt. However, opposition groups including the Muslim Brotherhood were quick to call for the formation of a civilian-led government.

Advertisements

Responses

  1. Nak ka si Omar Sulaiman dan Ahmad Shafiq tu
    betui-betui nak tubuhkan “civilian-led government”…???

    Depa dua tu kawan rapat Israel…

    Persoalan yang lebih jelas,
    betui ka Omar Sulaiman akan tangkap
    bekas bos lamanya Hosni Mubarak untuk
    dibicarakan…???

    Aku tak percaya….

  2. wa baca harta dia di swizerland dah kena beku.

    tapi harta di abu dabi, dubai, doha, afghanistan, turkistan, uzbakistan, hindustan dan negara gohead and gostan belum dikhabarkan.

    kalu os dan as pun begitu maka betullah mesir adalah negara yang dimaksudkan negara goheadandgostan dalam filem 3 abdul….

    wa goheadandgostan nak ketam pintu…

  3. bro n sis………

    aiittttttt…….
    apasal yahudi keparat nie tutup kubes dia pulak……
    tahu pulak dia takut ye…….dulu dia yg ‘suruh’ si mubarrack….adik barrack obama la tu???………..tutup laluan dari gaza ke mesir………..

    si malaun mubarrack nie pun dia tau yg dia kena terjun…….
    duit n aset di swiss tu kira sikit saja yg tinggai……..
    takat depa beku tu dia tak heran sikit pun……..
    dia dah boh dlm ‘safety bags’ dah……..
    saudi pulak tak kan beku duit dia……dia masih boleh ‘enjoy’ 7 keturunan….apa nak heran…….

    nampaknya di tunisia ke di mesir ke….. Perubahan takkan berlaku melalui pilihanraya!!………
    apamacam albab???…….hang setuju dak???…..

    ahmad albab pun jadi senang pasai ‘jin’ yg tolon dia……..
    dapat harta karun pun…..tetap tolong orang dan jujur dlm hidup………

    kah kah kah…………

    • salam nasik kandaq.

      hang dok tanya pasai apa?
      hang buatlah.
      comparative study.

      tang comparative study ni.
      hang jangan tanya Kucing Kota.
      dia setakat ambik saja, baca tidak.

      hang jangan mintak nasihat great chief.
      nanti dia bagitau hang, pelan pelan.
      hang tak sabaq.

      sekadaq yahudi tu rata2 rajin membaca.
      bukang sukusakat hang, malais membaca.

      • Memang Yahudi rajin membaca,
        bukan pemalas macam suku sakat hang…
        belajaq pun takat TADIKA KEMAS aje…!!!

        Pasai tu Melayu macam hang senang
        kena tipu dengan UMNO…!!!

        KAH…!!! KAH…!!! KAH…!!! KAH…!!!

  4. Salam,

    Mubarak tak dan nak buat apa2.
    Cuba nak bertahan sampai September
    kot2 boleh lajak pi trajedi October.awie
    rupa2nya takat Alleycat sekuntum mawar merah
    sebuah puisi…di bulan February.
    Tidak kesampaian…tidak kalau jenoh dia susun harta dia.

    Yahudi tiap2 rumah depa wajib ada library.
    Boleh lah depa banyak membaca.Baca dan hafal
    bab peleceh orang.Macam awang dogiang cuma
    ada kepala tapi tarak otak.
    Kita kalau nak buat library pakai anak2 dok dalam
    lau ayam.

    Baghu balik dari Pasiaq bedengung…
    Nak landing plan2
    LAPORPO WATAKUNCI……..LANDING TIME.

    • salam great chief.

      hang ni, hebat jugak.
      dari tragedi oktober ke
      awie.
      ke alleycat sekuntum bunga mawaq sebuah puisi
      sampai ke dogiang sekali.
      hebat hang pon, setakat tu sajalah.

      cuma satu saja, hang kurang tepat.
      semua kepala ada otak.
      yang takdak otak, hanya kepala lutut.
      hang tak pecaya.
      consult Kucing Kota.

      sekadaq alley ada cat, yang hang ada dog.

  5. wa intai kut celah pintu selagi kuku barack dan mubarak ada kat belakang politik pilihanraya mesir keadaan tidak akan berubah sama saja mcm sebelum-sebelumnya. molek tentera tadbir dulu buat sementara ni. pulihkan kecoh mecoh tu dulu. malangnya selagi OS dan AS dok bawah dagu depa tu ( barack+yahudi israel) nasib rakyat mesir tak akan berubah.

    maka politik pilihanraya mesir sama juga dengan politik pilihanraya kita yang kotor dengan penipuan…hakikatnya ikhwanul muslimin senasiblah denga pas.

    baiklah aku dok belakang pintu berkawan dengan jin baik…bahagia!!!

  6. bro n sis……

    suksesnya rakyat mesir melwn tyrani mubarrack……
    coba hangpa tengok u tube nie……hit dekat 1/2 juta…..

    ada persamaan dak tang mana-mana????…….

    Revolusi Mesir adalah peringatan kepada orang-orang yang bongkak dan zalim……………

    • salam nasik kandaq.

      apa yang hang susah2 ni.
      tak payah.
      orang dok tengok CNN, BBC, Aljazeera lah.
      LIVE lagi lah.

      hang ni dah BOBOI lah.
      BOBOI tu BO BO Idea lah.
      nak tulih.

      jadi, hang pon dah kena penyakit.
      Kucing Kota.
      melilau mencari.
      bukang apa.
      nak copy n paste saja.
      kan.

      sekadaq hang punya pasai, tak apa lah.

      • Apa salahnya copy paste
        youtube ni…???

        Hang takut…???

        Takut sebab tengok polis-polis Mesir
        yang lari lintang-pukang dalam youtube tu,
        geng-geng hang…???

        atau…

        Takut FRU-FRU yang gemar “membelasah”
        demonstran aman kat KL tu
        jadi sama macam polis-polis Mesir ni…???

        KAH..!!! KAH…!!! KAH…!!! KAH…!!!

  7. apa yg wa nampak?:

    i. ada polis masuk barisan ikut smaye…
    ii. ada polis sesama sendiri yang kena gilis tapi boleh bangun dan lari…
    iii. perangai mcm anjing, menyalak, menyerang, bila diserang pandai pulak takut dan lari…
    iv. komuniti rakyat yang bersedia syahid benar2 sudah bosan dan muak dengan perlakuan pihak pemerintah…..

    tak mustahil akan berlaku di atas jambatan putrajaya bilamana waktu peralihan kuasa selepas PRU13 nanti. Jangan ingat kerajaan rakyat bawah pimpinan PR boleh ambil alih putrajaya dengan mudah walaupun sudah mendapat mandat rakyat terbanyak.

    wa nampak ikut celah2 pintu je.

  8. this! just right, I have to agree with that


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: