Posted by: pinkturtle2 | April 21, 2011

Pakatan: We’ll dissolve Felda Plantations within 100 days

Advertisements

Responses

  1. bro n sis….

    ini lah antara isu yg besar dari segala yg terbesar……..
    lama sangat dah melayu dok kena ‘kencing’…..
    mcm cerita ‘rodi kopi’ kat tanah seberang………..

    talian hayat grombolan dok ada kat sini…..
    ramai dah yg ‘kenyang’ dgn felda nie…..
    yg ‘termuntah’ pun dah banyak…..

    pasai tu mat maslan kata ‘gimmick’……
    bila PR nak bagi balik kpd yg berhak….
    kalu ‘hutang’ pun depa nak ‘right off’ buang
    bila PR ambik alih nanti……..puak peneroka tak boleh nak pikiaq lagi…..aku tak tau laa apa lagi PR nak ‘offer’???…….
    memang sah lah jenih makan tempoyak dengan rempah tak basuh tapi teruih giling saja……..kah kah kah

    nama pun ‘PENEROKA’……
    bila dah ‘cerah’….tanam rempah….tanam durian….
    bila jadi gulai…jadi tempoyak….
    budak tadika ngan rempahman dok pulun dulu…..
    lepaih tu depa ajak sekali authar keling mai bagi tau……
    “buah hangpa berulat le….harga tak brapa elok”…..
    “nak pakai ‘duit’ boleh laa ‘ambik’ dulu……..
    tau tau ‘utang’ dah apuih kepala dahh………kah kah kah

    cukup laa takat nie……..lama sangat dah peneroka semua dok kena ‘pekena’ ngan depa…..enough is enough….

    “jangan pernah hentikan semua usaha
    untuk membela rakyat miskin dan tertindas,
    dan jangan biarkan mereka memakan nasi dari luka,
    mereka harus hidup dan
    memakan nasi dari kebebasan”…..Bapak Aping,Petani Cilengkrang, Bandung, 1995…..

    • We must dissolve FELDA Platations
      in order to solve all the “bullshit” problems….

      At the end.
      we hope that BN will become…

      Bee Endddd…..!!!!

      KAH…!!! KAH…!!! KAH….!!! KAH….!!!!

  2. bro n sis…..

    info penting….
    http://biaqpila.blogspot.com/2011/04/memalukanzulkifli-nordin-sanggup-hina.html

  3. salam 1Malaysia
    salam TGNA suka
    salam wargatua FELDA

    wargatua kena ingat
    ingat tentang susah dulu-dulu
    ingat apa yang kerajaan dah bagi.
    belajaq bersyukuq..

    ni, apabila FELDA dah berjaya.
    ramailah nak tumpang.
    tumpang sekaki ada.
    tumpang dua kaki ada.
    tumpang empat kaki pun ada

    mulalah.
    anak-anak, cucu-cucu.
    setakat cucu saja, cicit belum ada.
    dah mula perasan.
    dalam dok perasaan tu.
    ada pulak jarum-jarum.
    mami jarum, mamak jarum.
    masuk mai.
    kononnya nak hak.
    semua rasa ada hak.

    hak, hakikatnya.
    melalut.
    sapai nak bubaq-bubaq.
    nak bubaq, apa susahnya.
    budak tadika pon reti.
    nasik kandaq lagi lah reti.
    Kucing Kota, tak baca pon, reti.
    great chief, dok pelan-pelan pon, reti.

    sekadaq kalau nak bubaq, kerja senang lah.

  4. Felda ni diasaskan pada 1 Julai 1956 dan dikuatkusakan pada tahun 1957. Pada masa ni Negara masih lagi dalam keadaan dharurat, kononnya diancam oleh gerila parti kominis Malaya dan gerakan rakyat melayu yang anti penjajah British. Depa ni tak mau Malaya merdeka mengikut acuan penjajah British. Pasai tu lah dalam gerakan yang UMNO panggei pengganas ni ada orang2 Melayu ikut serta dengan Cina berjuang menuntut kemerdekaan guna senjata.
    Kerana nak mengalih perjuangan Cina dan Melayu terhadap British, Tuu laa Umno ditubuhkan dan mendapat bantuan dan sokongan British.

    Malaya dimerdekakan mengikut acuan dan perlembagaan British yang ditulis oleh Jose Sulaiy dan Lord Reid.

    Takut dengan ancaman kombinasi pejuang cina dan melayu yang depa lebelkan sebagai kominis ini. Maka salah satunya membuka tanah didaerah hutan2 dinegeri2 yang jadi camp gerakan pejuang2 ini. Cara yang dikira berkesan ialah menawarkan tanah kepada orang melayu yang miskin dan bekas2 askar yang tamat tempoh perkhidmatan. dengan Rancangan penempatan peneroka Felda ini, sedikit sebanyak telah melemahkan gerakan bersenjata mereka yang tidak mahu penjajah British mengaut hasi negra ini. Malangnya pemimpin Umno telah mengambil kesempatan menggantikan penjajah memperkaya diri mereka sendiri. Lagi teruk dari British!

    Bila hutan2 ini siap dibersihkan. Maka pengagihan tanah telah diberi kepada melayu2 miskin dengan grant tanah sementara. Melayu ini telah disuruh mengusahakan tanah2 ini dengan tanaman getah dan kelapa sawait dengan diberi elaun harian, sementara upah memugar dan meratakan tanah yang dibiayai oleh kerajaan, mestilah dibayar melalui hasil getah dan kelapa sawit yang akan dituai nanti.
    Disinilah bermulanya kong kalikong pengurusan Felda untuk mengutip untung membeli dan menjual hasail peneroka yang tidak sepadan dengan usaha dan tenaga dari muda hingga tua yang telah diperas keatas mereka…

    Diatas kesedaran ANAK yang dianggotai oleh anak2 peneroka generasi baru. Felda telah disaman dan dibawa penipuan mereka ke mahkamah. Hasilnya kita telah kita maklum beberapa saman oleh Anak ini telah berjaya dan Felda telah terpaksa melunaskan membayar balik hak2 peneroka Felda benilai jutaan Rinnggit..

    Saman keatas Felda akan diteruskan sehingga hak2 orang miskin yang ditipu ini dikembalikan

    • salam Kucing Kota.

      hang tak usah dok mengarut.
      lah, sampai laghu.

      hang kena terima hakikat.
      FELDA telah membela nasib.
      orang Melayu.
      sekarang FELDA dah baguis.
      mulalah ada yang lupa diri.
      yang lupa diri ini dipengaruhi.
      oleh suku-sukusakat hang.

      sususakat hang memang jenih.
      cemburu.
      cemburu tapi tak ceredik.
      yang ceredik sikit, hang saja.
      tu pun setakat cari salah ejaan.
      yang lain, hang tak tau jugak.

      jadi menung menung lah.
      hang renung renung lah.

      sekadaq temenunglah hang.

      • Salam,

        Rancangan felda Sg. Pancing Selatan
        betoi2 seblah TUDM base Kuantan.
        Kalau kita dari KL menghala ke Kuatan
        traffic light kat TUDM base tikam kiri.
        Sampai lah kita.Tak silap kita la di buka
        pd. tahun 60an-70an.

        Atas skit pd. TUDM base Taman Tas
        dan kalau kita menghala ka Kuala Pahang
        dan ke Pekan selepas u turn kat masjid pembangunan
        gila punya.

        Kita habaq skit sebanyak ni
        bukannya apa…cuma dok perati
        sambil ushar dari jauh….cukong
        mana nak mai sukat.

        Mola2 dia sukat
        Lepaih tu dia laboh pukat
        Bodong ikan bileh
        Buat gorang sambai tempoyak la
        Depa pakat balun ghamai2

        Habuan apa nak boleh kat
        Pak & mak Sedara kita di sana.
        Plan2 cukong dok mai.

      • سلام جيى سي

        Budak bangang tongong diataih ni dia mana ada maklumat. Malaih baca tapi nak cover bangang, dia kata orang lain yang Malaih.

        Kita suroh dia cari balik berita perbicaraan peneroka Felda kepada pengurusan Felda pasai tuntutan ganti rugi kena tipu..
        Dia ingat Felda bayaq kat peneroka 11 juta kepada peneroka tu untuk suka suka saja laa kutt….

      • salam great chief.
        salam Kucing Kota.

        hampa bedua dok cerita dok ungkit.
        buat apa.
        takdah faedahnya.
        buat rugi masa hampa saja.
        baik hampa guna masa tu.
        baca buku.
        kita nak hampa bedua pandai.
        jadi intelek.

        cara hampa menulih.
        seropalah yang dok menyalak bukit.
        bukit tak berubah.
        yang menyalak tu letih.
        lainlah Kucing Kota, tak menyalak.
        tak letih koot.

        great chief tak boleh tulih saja.
        kena ada tindakan.
        kena ada action.
        setakat tulih, nasik kandaq pon boleh.
        tulih berkandaq-kandaq.
        chief yang great, kena bertindak.
        tapi, kalau tindak pelan pelan.
        seropa tak bertindak lah.

        sekadaq buang boraas lah, hampa.

  5. ‘lama dah’ pakcik-pakcik ngan makcik-makcik kat felda sana nuu dok kena pekena dengan puak-puak pelahap, tak pernah kenyang..pakcik-pakcik dan makcik-makcik tu melayu, apa dia kisah..

    nak masuk kampung felda…….mak ooi, punyalah jenuh ‘pembangunan’..jalannya wow hebat, mencabar, dengan lubang-lubangnya yang berselerak, jalan yang luas (jika dikira dengan tepinya yang bertanah merah), lampu jalan toksah cerita la, punyalah banyak tapi kat bandar nuu laa..
    jalan ke kampung felda jangan harap, gelap macam zaman 50-an…kampung tu melayu, apa dia kisah
    kalaulah ada si minah yang bermotosikal, pancit ketika malam hari, camna agaknya yerr??..si minah tu melayu, apa dia kisah..

    tapi kalau kat bandar berdekatan, terang benderang, melimpah-limpah ruah…letrik, rakyat juga yang bayar tu, hehe..apa dia kisah..

    puak pelahap tak pernah kenyang pulak tak puas-puas dok pijak belakang peneroka yang tertipu dengan ‘kebijaksanaan’ pelahap perut stokin nii..peneroka tu melayu, apa dia kisah..

    pakcik-pakcik dan makcik-makcik peneroka nuu, semuanya dulu orang susahhh…lepas dapat sorang 10 ekar pakat pulun usaha..tapi yang kaut untung, nuu pelahap yang bertali lehiag..
    kesian peneroka melayu, apa dia kisah..

  6. bro n sis…..

    aku sesekali tu ada laa jugak dok buat keroja kat felda felda nie……
    fajar di bumi permata laa katakan…….
    felda bersia kat grik….
    felda lawin utara n selatan…..juga kat grik….
    felda ijuk……kat kubu gajah……
    felda trolak…..kat sungkai……
    bukit tangga……kat changlun kedah
    teloi tua…..kat jeniang kedah…….
    banyak lagi laa……kat lain negeri toh…..
    semua kat ataih tu negeri tempoyak punya laa…….
    kat penang tak brapa ada hutan….nak cari felda pun payah……..

    tapi apa yg fanaqua kata kat ataih tu…..memang benar sekali……….
    itu laa nasib melayu yg diabaikan…..
    siapa yg abai tuuuuuuu???…..
    kalau pagi pagi tu nak ke felda…..hangpa kena beringat sikit…..
    kadang tu gajah pun dok berehat ataih jalan…..
    terutama felda kat perak toh……
    tu tak kita dengan menatang lain lagi…….
    pakat dok ‘berehat’ ataih jln tu……

    kah kah kah…………

  7. bro n sis……

    ada cerita baru……
    Semut Bisik Gajah Pengsan
    Rilek jap..

    Suatu hari seekor semut datang ke seekor gajah jantan
    dan kemudian semut membisikkan sesuatu ke telinga si gajah.
    Setelah mendengar apa yang dikatakan oleh semut, tiba-tiba gajah pengsan!!!

    Pelik?
    Apa yang semut bisikkan tadi?

    Rupanya semut bisik ke telinga gajah …

    kah kah kah……baca laa perabih di…http://www.isuhangat.net/2011/04/semut-bisik-gajah-pengsan-2/

    ada makna tohhh….
    caghi sendiri laa……

    kah kah kah

    • سلام ناسيك كندق

      Yang seebenagnya dia pengsan bukan pasai semut mengandung angkara dia.
      Tapii.. semut bagi tau kat dia cara bisik2,
      Wahai gajah pasaipa hang tak pakai seluag, kat belakang hang tu ada tokwan tiri budak tadika “Balwant Singh tengah kencing”..

      Kah! kah! kah!!!

      • salam Kucing Kota.

        sebenaq apa.
        sebenaqnya hang tak tau.
        hang, manalah tau.

        setakat merapu, hang tau lah.
        kalau cnp pon, hang tau lah.

        sekadaq hang tau lah.

      • Budak Tadika
        memang suka
        tengok gajah
        kat zoo…!!!!

        KAH…!!! KAH…!!! KAH…!!! KAH…!!!

  8. salam nasik kandaq.

    hang tengoklah.
    perangai huduh sukusakat hang.
    yang dok muatturun kitabkitab.
    tapi tak bacabaca.

    hang baca.
    dia tulih apa tu.
    kata dia tak baca, dia marah.
    kata dia hanya tau c n p, pon dia marah.
    kata dia takuit tikuis, dia tekebilkebil.
    lepais tu, sebunyi kat lrg kucing@ptikuis.

    yang kita agak.
    gajah tu pensang kerana.
    semut bisik.
    daun pisang nasik kandaq.
    dah abis.

    sekadaq pensang, bukang pengsan.

  9. bro n sis……

    aku kesian kat hang laa BT……
    hang tak brapa paham nampaknya……
    kucing tulih tu….double meaning laa….
    hang tepon dia laa tanya tengok……
    apa ke bende nya tohhhh………

    hang kena buka kitab seibu hikam la mcm tu……

    kah kah kah

    • Assalamualaikum NK….

      BT tu sampai mampuih pon dia tak paham apa pon….. Bengong Tua + Bodoh Tegar

      • Salam KeLi.

        Ya lah tu.
        Hang tak kenai kita.
        Hang kata laghu tu.

        Sekadaq hang ni, KeLiRu lah.

    • salam nasik kandaq.

      Kucing Kota tu.
      meaning pon tak tau.
      double meaning.
      lagilah tak tau.

      sekadaq biaqlah Kucing Kota
      dengan kitab2nya.

      • Kah! kah! kah!

        Sah bodo sunnguh budak ni……
        Tuu.. pasai bila dia komen apa tajukpun, komen budak bodo..

      • salam Kucing Kota.

        kita kata hang taktau, saja.
        tapi hang tu ceredik.
        cuma ceredik ceredik hang.
        setakat tolong ambik.
        ambil muatturun kat Acheen St. saja.
        bacanya, tidak.

        sekadaq cerediklah hang.

  10. bro n sis……

    2 clip vid dlm blog bawah nie WAJIB hangpa tengok….
    kaw punya………

    http://cursingmalay.blogspot.com/2011/04/kenapa-blog-ni-kutuk-melayu-bahagian-02.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+blogspot%2FhYnWb+%28Cursing+Malay+%3A+Terus+Terang%29

    kah kah kah……..


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: