Posted by: pinkturtle2 | Mac 9, 2012

Banjir Terburuk Melanda Kuala Lumpur…

Two men watch flood waters sweep across a road in Hulu Langat, outside Kuala Lumpur, Malaysia, Thursday, March 8, 2012. (AP Photo) MALAYSIA OUT.

Two men watch flood waters sweep across a road in Hulu Langat, outside Kuala Lumpur, Malaysia, Thursday, March 8, 2012.

A man walks past vehicles stranded under flood waters in Hulu Langat, outside Kuala Lumpur, Malaysia, Thursday, March 8, 2012. (AP Photo) MALAYSIA OUT.

Debris lays amongst flood-damaged roads and houses a day after a flash flood stuck Kampung Lembah Jaya Utara in Ampang, a suburb of Kuala Lumpur, Malaysia, Thursday, March 8, 2012.

Villagers search for belongings, a day after a flash floods at Kampung Lembah Jaya Utara in Ampang, suburb of Kuala Lumpur, Malaysia, Thursday, March 8, 2012.

Villagers stand next to a flood-damaged house, a day after a flash flood struck Kampung Lembah Jaya Utara in Ampang, a suburb of Kuala Lumpur, Malaysia, Thursday, March 8, 2012.

A boy uses a polystyrene board to wade through a flooded road in Hulu Langat, outside Kuala Lumpur, Malaysia, Thursday, March 8, 2012. (AP Photo) MALAYSIA OUT.

People wade through a flooded road in Hulu Langat, outside Kuala Lumpur, Malaysia, Thursday, March 8, 2012. (AP Photo) MALAYSIA OUT.

A Malaysian rescuer inspects flood-damaged houses, a day after a flash floods at Kampung Lembah Jaya Utara in Ampang, suburb of Kuala Lumpur, Malaysia, Thursday, March 8, 2012.

Villager Haji Ramly, 61, stands near to his house destroyed by flood waters, a day after a flash floods at Kampung Lembah Jaya Utara in Ampang, suburb of Kuala Lumpur, Malaysia, Thursday, March 8, 2012.

A taxi car destroyed by flood waters is seen, a day after a flash floods at Kampung Lembah Jaya Utara in Ampang, suburb of Kuala Lumpur, Malaysia, Thursday, March 8, 2012.

A villager cleans clothes, a day after a flash floods at Kampung Lembah Jaya Utara in Ampang, suburb of Kuala Lumpur, Malaysia, Thursday, March 8, 2012.

A villager cleans outside his house a day after a flash flood struck Kampung Lembah Jaya Utara in Ampang, a suburb of Kuala Lumpur, Malaysia, Thursday, March 8, 2012.

In this photo taken on Wednesday, March 7, 2012, a motorist drives through a flooded road in Kuala Lumpur, Malaysia. (AP Photo) MALAYSIA OUT.

A Malaysian rescuer inspects flood-damaged houses, a day after a flash floods at Kampung Lembah Jaya Utara in Ampang, suburb of Kuala Lumpur, Malaysia, Thursday, March 8, 2012.

A villager takes a nap after cleaning up her house a day after a flash flood struck  Kampung Lembah Jaya Utara in Ampang, a suburb of Kuala Lumpur, Malaysia, Thursday, March 8, 2012.

A living room of a house is destroyed by flood waters, a day after a flash flood struck Kampung Lembah Jaya Utara in Ampang,a suburb of Kuala Lumpur, Malaysia, Thursday, March 8, 2012.

People stand near a bridge destroyed by flood waters a day after a flash floods at Kampung Lembah Jaya Utara in Ampang, suburb of Kuala Lumpur, Malaysia, Thursday, March 8, 2012.

 


Responses

  1. Strategi operasi melawan banjir terowong SMART perlu dilakukan secara sinergi dengan Empangan Klang gate. Selagi perkara ini tidak dilakukan atau tindakan yang setara dengannya tidak dilakukan makanya janganlah sesiapa bermimpi untuk melihat KL kekal “kering”.

    Bukan terowong tersebut yang SMART. SMART atau TIDAK satu-satu struktur menampan banjir akhirnya ditentukan oleh strategi kendalian yang digunakan.

    Kendalian mudah, lurus bendul, tanpa objektif yang jelas dan tanpa methodologi yang kalis air, macam yang dilakukan ke atas terowong tersebut seperti sekarang tak memberi nilai tambah yang besar kepada operasi melawan banjir. Bahkan sebaliknya adalah benar kerana dia melahirkan perasaan rasa selamat yang palsu.

    Ironik sekali. Selepas RM billiun-billiun dibelanjakan begini akhirnya sebuah kisah :”kegemilangan buih sabun”.

    Dalam tatabahasa yang selalu aku gunakan kat kampung aku dalam konteks operasi melawan banjir “You are either against the floods or with the floods”.

    Ingat pesan aku melalui kata kunci berikut – Klang Gate-Terowong SMART- Sinergi-Harapan-KL kering….

    • SMART Tunnel memang bukan dedesign untuk atasi sepenuhnya banjir. Cuma boleh alirkan paling tinggi 50% supaya air hujan dari Ampang tidak melalui KL

      • Itu pasal aku kata kena ada strategi yang bersepadu sekurang-kurangnya dengan Empangan Klang Gate. Harap ke torowong tu semta-mata jangan harap.

        Atau sdsksh mereka masih mengharap?

  2. Jangan hairan seluruh persekitaran Lembah Jaya akan ditimpa banjir lagi selepas ini malah akan lebih teruk termasuklah Bukit Indah Utama, Dato Mufti, Bukit Belachan, Kosas 3/9 dll.

    Lembah Jaya Utara Hulu Langat dan sektarnya adalah kawasan berbukit. Macam mana boleh berlaku banjir. Lembah tu lembah le.

    Apa sebab berlaku banjir teruk begini? Cuba lihat apa lagi yang ada atas puncak bukit sebelah tu….??? sudah botak licin dan nampak tak bagai mana air sungai dihalang, disekat dan bertakung.

    Hujan mulai turun pada hari jumaat petang 2 Mac dan berlanjutan beberapa hari sehingga semalam. Namun hujan tidaklah turun berterusan lebat. Tapi kenapa banjir seteruk ini berlaku?….puncanya adalah air yang bertakung sekali terlepas turun……nah inilah dia jadinya.

    Arahan demi arahan sudah dikeluarkan oleh kerajaan melarang kawasan tebing bukit dan puncak bukit disodok ditarah namun di tempat2 yang begitulah menjadi pujaan hati pemaju. Pemaju yang rakus tidak lagi memikirkan nasib penduduk seperti mana di dalam gambar di atas. Lihatlah betapa menderitanya makcik-makcik/pakcik-pakcik ini. Bukanlah kali pertama rumah mereka dilimpahi banjir lumpur. Kalau hari-hari macam ini sudah tentu mereka boleh mati.

  3. Confirm KL tenggelam klu 2 hari hujan lebat tak berhenti. Sebab apa tu??.. sbb makan gaji..

  4. MAKAN GAJI ?

    ada kerja ada gaji
    tiada kerja tiada gaji
    tiada gaji tiada kerja

    ada gaji tiada kerja
    INI MASALAH DIA

    orang kerja dia tidur
    orang tidur dia kerja
    orang kerja dia kerja

    orang tidur dia tidur
    INI MASALAH DIA

    orang tak kena banjir dia tak kena banjir
    orang kena banjir dia kena banjir
    orang tak kena banjir dia kena banjir

    orang kena banjir dia tak kena banjir
    INI BUKAN MASALAH DIA

  5. Munkin KL banjir sebab yang nak kawal banjir tu tak cekap lansung. Dulu aku pernah bekerja di empangan mengawal banjir. Empangan aku tu direka nak menguruskan air banjir bersaiz boleh mencapai 400juta meter padu dalam sehari. Tak ada masaalhpun kita orang uruskan banjir tu. Sambil makan rotii canai aje sedar-n sedar aliran banjir dah kita “tangkap”.

    Banjir kat KL tu paling besar yang dijangka hanya 20 bersamaan dengan aliran air 20 juta meter padu sehari! Jumlah macam ni kita orang uruskan hampir setiap sambil makan kacang aje.

    Kesimpulannya banjir di KL berlaku sebab yang nak uruskan tu tak cekap amat. Sedih dan pilu ku rasakan….


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: