Posted by: pinkturtle2 | Mac 10, 2012

Firaun Bashar Laknatullah…Hampir 60 Orang gugur Syahid pada hari ini…

UPDATE (Jumaat 09/03/2012): At least 60 martyrs have been reported today. This includes at least 20 who have been killed in a new massacre by Assad’s forces in Ayn Larouz village in the Jabal az-Zawiyah region of Idlib province. The video shows a protest in the nearby village of Kafar Aweid, itself the scene of a horrible massacre in December.

Antara yang gugur syahid pada hari ini ialah Kholis Sulaiman

Omar Muhammad Al-Zo’bi pula gugur syahid akibat ditembak oleh penembak curi Bashar Laknatullah

dan yang terakhir sekali seorang kanak-kanak lelaki yang  gugur syahid di dalam masjid Hanbali yang telah dibom oleh kereta kebal firaun bashar ketika umat Islam sedang menunaikan solat Jumaat..

………………………………………………………………..

Homs, Jumaat, 9 Mac 2012 : Masjid Hanbali yang dibom oleh rejim Basyar pada selepas solat Jumaat tadi. Jelas, mereka lebih zalim daripada zionis.

Tidak boleh bayangkan jika masih ada umat Islam yang tidak mengambil cakna berkenaan apa yang telah berlaku di Syria sekarang. Terutamanya pihak yang berautoriti untuk menghulurkan bantuan kewangan, ubat-ubatan dan sebagainya kepada rakyat Syria.

…………………………………….

Umat Islam di homs juga, hari-hari berada dalam ketakutan…mereka berdepan dengan serangan bom,tembakan curi,penyembelihan,culik,rogol dan pelbagai keganasan yang dilakukan oleh tentera firaun bashar laknatullah..Sebahagian besar penduduk terpaksa melarikan diri dari kampung halaman mereka demi menyelamatkan nyawa mereka dan anak2 mereka…lihat video penderitaan umat islam di homs di bawah pemerintahan Rejim Syiah Bashar laknatullah

Bagi yang mampu pula mereka berjuang mempertahankan tanah air tercinta sehingga mereka di beri kemenangan oleh Allah atau mereka Syahid dalam mempertahankan nyawa dan tanah air tercinta dari kezaliman dan kekejaman Firaun Bashar laknatullah…

…………………………………………………

Presiden Kesatuan Ulama’ Islam Sedunia, Prof.Dr.Yusuf Al-Qardhawi ketika menyampaikan khutbah Jumaat pada hari ini di Doha,Qatar menujukan ucapan kepada Basyar sambil berkata:

“Wahai Basyar! Percayalah, bahawa Allah sama sekali tidak akan membiarkan kamu..Tidak! Saya mahukan kamu berambus! Tidak dapat tidak,kamu perlu dibicarakan.”

Beliau kemudian menyeru kepada rakyat Syria:

“Wahai rakyat Syria!Wahai pahlawan dan wira-wira yang menolak kezaliman dan penghinaan! Teguhkan pendirian kalian atas dua kaki!”

Kepada Russia dan China yang bersekongkol dengan rejim Syria, beliau katakan:

“Menjadi sunnatullah bahawa kezaliman akan lenyap, percayalah wahai Russia dan China, bahawa rakyat Syria akan dibantu, rakyat Syria akan menjadikan usaha kalian sia-sia”. http://www.islammemo.cc


Responses

 1. Di mana ruang bermuzakarah antara umat Islam?? Nmpakny trend skrng ini lebih suka kpd perang mulut drpd duduk semeja utk brbincang. Umat Islam prlu anjakkn pemikiran supaya tidak menjadi mangsa musuh Islam yg ingin melihat umat Islam lemah.

 2. Kebangkitan Syria dan pengajaran kepada umat Muslim Malaysia (SIASAH DAILY)

  Syria kini sedang menyaksikan persaingan kuasa serantau dan antara proksi kuasa-kuasa serantau di dunia Arab.

  Walaupun isu tuntutan rakyat dan demokrasi tidak dapat dinafikan sebagai satu isu penting, kepentingan rakyat Syria kini dikaburi dengan kuat oleh permainan antara kuasa-kuasa berkepentingan.

  Isu utama yang dapat diperhatikan dalam persaingan kuasa ialah usaha meleraikan paksi Iran, Syria dan gerakan Islam di Palestin dan Lubnan.

  Beberapa kuasa utama rantau Asia Barat berkepentingan dalam menjejaskan rejim Bashar al-Assad, terutama Arab Saudi, Qatar, dan Israel.

  Saudi ialah pesaing utama Syria di Lubnan. Saudi dan sekutu Baratnya menyokong penguasaan Rafik dan Saad al-Hariri dan aliansi 14 Mac, manakala Syria menyokong Hizbullah, Amal dan gerakan anti-14 Mac.

  Saudi juga ialah musuh tradisi Iran, dan berusaha memastikan kedudukannya sebagai sebuah negara yang menguasai rantau Arab dipelihara.

  Qatar bersatu dengan Saudi dalam hal ini, dalam kerjasama yang dapat diperhatikan bermula sejak kebangkitan rakyat di dunia Arab tercetus dan sampai ke negara-negara Majlis Kerjasama Teluk, GCC, terutama Bahrain.

  Qatar juga berkepentingan untuk melonjakkan dirinya dalam politik serantau dan meningkatkan hubungan dengan kuasa-kuasa Barat.

  Kedua-dua negara juga bersatu dari segi aliran agama dalam menangani aliansi Syria-Iran.

  Isu aliran Islam Syiah dan Alawi menjadi salah satu isu yang dijadikan tumpuan dalam propaganda anti-Syria, malah dicetuskan dalam banyak isu lain termasuk kebangkitan di Bahrain dan timur Saudi.

  Banyak isu seperti kebangkitan di Bahrain dipermudahkan sebagai “ancaman asing” yang bermaksud Iran dan Syiah.

  Satu peristiwa yang memberi gambaran aliansi Saudi-Qatar ini ialah penamaan sebuah masjid utama di Doha dengan nama Imam Muhammad Abdul Wahhab, satu perkembangan yang mencerminkan peningkatan hubungan kedua-dua negara.

  Israel, musuh utama Iran, Syria dan gerakan Islam di Syam mempunyai kepentingan yang paling jelas tetapi paling kurang mendapat perhatian media.

  Israel secara sedar tidak mahu kelihatan secara terang berperanan di Syria, dan sebolehnya mahu isu Syria ditangani oleh kuasa Arab supaya isu tersebut tidak menjadi pertembungan antara Arab dengan Israel.

  Paling utama, Zionis mahu melihat paksi Iran-Syria dan gerakan Islam Syam terjejas. Ini dapat dilihat daripada kenyataan beberapa orang tokoh Israel.

  Dan Meridor, menteri perisikan Israel dilapor berkata oleh akhbar New York Times: “Iran berusaha keras untuk menyelamatkan rejim Assad. Sekiranya pakatan antara Iran, Syria dan Hizbullah boleh diputuskan, ia sesuatu yang sangat positif.”

  Bekas pengarah Mossad, Efraim Halevy pula dalam satu tulisannya di akhbar sama menegaskan: “Memastikan Iran dihalau daripada hab serantaunya di Damsyik akan memotong aksesnya kepada proksi (Hizbullah di Lubnan dan Hamas di Gaza) dan secara terbuka akan menjejaskan prestij Iran di peringkat dalam negara dan antarabangsa, dan mungkin memaksa rejim yang lemah di Tehran menghentikan program nuklearnya.”

  Kuasa serantau paling berprofil tinggi dalam persaingan ini ialah Qatar, yang bersama sekutunya dalam GCC, Arab Saudi, kini menguasai Liga Arab.

  Qatar kini mengulangi peranannya dalam menjatuhkan Muammar Gaddafi di Libya dengan pelbagai usaha menekan rejim Bashar di Syria.

  Secara agresif, Qatar bersama Saudi menyokong pemberontak Majlis Nasional Syria, SNC termasuk secara terbuka menyokong pembekalan senjata kepada Tentera Bebas Syria, FSA, rakan SNC dalam usaha menjatuhkan rejim Damsyik.

  SNC, gabungan yang memonopoli suara pembangkang dalam kalangan media antarabangsa dan kuasa tertentu itu sendiri mempunyai banyak isu yang perlu dipersoalkan dari segi kredibilitinya.

  Satu isu yang kini semakin mendapat perhatian ialah peranan al-Jazeera milik Qatar dalam melaporkan perkembangan di Syria.

  Al-Jazeera ialah pemain media utama dalam kebangkitan di Asia Barat dan Afrika Utara sejak lebih setahun lalu, dan terlibat secara mendalam dalam perang media kuasa-kuasa serantau.

  Satu isu terkini yang menjejaskan al-Jazeera ialah pendedahan tentang bias stesen itu dalam melaporkan kebangkitan di Syria, sehingga dilaporkan menyebabkan wartawannya meletak jawatan sebagai protes.

  Pandangan kritikal terhadap liputan dan rakaman krisis di Syria telah dikemukakan banyak pihak, termasuk terhadap rakaman-rakaman persendirian yang dipersoalkan kesahihan dan agendanya.

  Kecondongan laporan dan komentar kepada sebelah pihak ini dijadikan hujah pihak berkepentingan untuk menuntut campur tangan asing dan bantuan senjata.

  Kes di Syria – dan sebelum itu Libya – menyediakan banyak pengajaran dalam isu propaganda dan permainan politik kuasa-kuasa tertentu yang mengambil kesempatan daripada kebangkitan rakyat menuntut demokrasi.

  Kempen propaganda yang menjadikan isu agama sebagai asas rujukan dilihat mudah untuk menarik ramai pihak memberikan sokongan untuk kepentingan yang sebenarnya mewakili agenda sempit kuasa-kuasa tertentu.

  Sebahagian umat Muslim di Malaysia yang turut termakan kempen propaganda terhadap Iran dan Syria, menerima bulat-bulat kempen propaganda yang kelihatan dicetuskan oleh musuh politik negara tersebut.

  Sentimen mazhab kelihatan terlalu mudah dipergunakan dan mudah memancing sentimen yang menjurus kepada perpecahan.

  Satu kempen di Facebook dilihat dibuat semata-mata atas sentimen anti-Syria dan tanpa sebarang rujukan lain yang lebih bebas.

  Kenaifan yang diperhatikan ini mencetuskan persoalan tentang kemampuan mereka yang terlibat itu dalam menangani isu-isu yang menguji itu sekiranya berlaku di negara ini, yang wacana politiknya semakin dikuasai emosi dan sentimen.

 3. Wahai insankedil…kamu dah tgk blum video wanita,kanak kecil perempuan dan lelaki…dibunuh kejam oleh rejim syria syiah nasariyah..dibantu oleh iran dan hizbollah….sedih kamu ini…masih tertipu dgn lakonan israel dan iran termasuk barat….sedih…amat menyedihkan…

 4. Kedutaan Israel dibom…Iran kena tuduh…Iran menafikan terlibat pengeboman….tapi Amerika dan Israel tetap dgn pendirian tersebut. Di Syria…mmg Iran kata akan menhulurkan bantuan ketenteraan utk membantu Syria dr ancaman pemberontak.Ini mmg sahih.tapi bukan utk bunuh wanita dan kanak2

 5. Poyolah Syiah… Kalau Iraq dituduh buat Nuklear dah hancur dibom.. tapi di Iran yg sah2 Buat Nuklear sampai sekarang tak bom2 oleh Amerika.. Pasai apa..Ajaran Syiah adalah dari Yahudi berkulit hitam juga… songsang.. Tak payah lah nak berbelit cerita.. Iran tengok je masa Afghanistan dan Iraq dibom dulukan..Inike Akhlak Nabi ajr pada setiap muslim..? Syiah Agen Dajjal


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: