Posted by: pinkturtle2 | Oktober 4, 2016

Balak..orang Asal skrg dah ada FB,kerajaan kelantan berhentilah dr menipu rakyat

 

Hujah lebai apabila ditanya mengapa tebang balak di kawasan hutan simpan KEKAL:

a) Konsesi pembalakan sudah diluluskan sejak awal lagi dan mendapat kebenaran jabatan perhutanan negeri (tiada tarikh tepat) – BOHONG!

b) Bantu Orang Asal meneroka tanah baharu untuk pertanian dan membimbing mereka dengan sumber pendapatan baharu (contohnya kayu gaharu dan depu) – BOHONG!

c) Kerajaan negeri prihatin dengan kes pembalakan haram oleh syarikat yang tidak diluluskan lesen atau melanggar syarat pembalakan di konsesi terdahulu – BOHONG!

d) Peningkatan mendadak dari sektor perumahan dan pembinaan untuk kayu bergergaji dan hasil sampingan lain seperti tongkat ali dan kacip fatimah – BOHONG!

e) Hutan yang telah diteroka sudah ditanam semula dengan sawit, getah dan durian kunyit menambah hasil pendapatan kerajaan dalam bentuk cukai, premium tanah dan sewa tapak bagi jenis pertanian lain – BOHONG!

Apakah mereka masih tidak tahu malu terus menipu rakyat dengan slogan membangun bersama Islam???

#RIPLebai
#LawanPembodohanLebai

ZNAO

………………………

Ambo masih ingat ketika mula2 Pas memerintah Kelantan, sekitar tahun 1991, ambo bersama rombongan Dewan Pemuda Pas mengikuti rombongan aTGNA sebagai MB Kelantan membuat lawatan ke beberapa Pos Orang Asli di kawasan pendalaman. Semua kawasan penempatan Orang Asli yg kami lalui masih dikelilingi hutan rimba kecuali kawasan yg ditebang utk tanam padi bukit dan ubi kayu.

Kini kawasan2 tersebut;

– Bermula drp Pos Blau, Ong, Salyet, Hendrop, Mendrop hingga ke Broke telah bertukar menjadi ladang sawit dan getah klon.
– Bermula drp Pos Jedip, Sunway, Bahung, Sendrop, Lojing hingga ke Kuala Tahu telah bertukar menjadi ladang sayur pertanian tanah tinggi.
– Bermula di Lambok, Galang, Hau, Enching hingga ke Balar telah menjadi Ladang Rakyat. Khabarnya juga Dakoh hingga ke Belatim dan Bihai Lama (Tendrip) juga telah diberi kpd Ladang Rakyat, namun tergendala kerana ada kes di Mahkamah.
– Bermula dari Kuala Betis hingga ke Tohoi, Penad, Jadam dan sekitarnya telah menjadi ladang Hutan.
– Bermula dari Pulat ke Pasik, Bring, Wias dan Kuala Wok semuanya bertukar menjadi ladang.
– Di sebelah Taman Negara pula, drp Aring 5 hingga ke Kuala koh dan Sungai Pertang pun sudah terang benderang.
– Adapun disebelah Gunong Chamah, di kawasan yg melibatkan Simpor, Gawing, Pichong, Tembaga dan Gob, pembalakan dalam kawasan konsesi KPK sedang menggila. Yg tinggal hanya sedikit di Kampung Kerong di kaki Gunong Chamah.
– Tuel,Plug dan sekitarnya menunggu masa utk digondolkan kerana kawasan tersebut juga telah lama diberi kepada Ladang Rakyat.

Dimanakah lagi boleh dicari kawasan penempatan Orang Asli yang masih asli dengan hutan rimbanya?

Fb CIM

………………………..

KAMI BUAT BLOCKED ADALAH BENAR TIDAK MAHU TERJEJAS HUTAN DAN TIDAK MAHU NASIB ORANG ASLI DIHIMPIT…

Disini saya ingin sampaikan foto-foto yang terjejas di hutan dan alam semula jadi yang telah rakusan hinggga berlubang-lubang dan ada juga foto yang bencana pada tahun 2014 yang telah dihadapi rakyat seluruh Kelantan, kerana orang yang ingin kekayaan dan tidak pernah berfikir kepada nasib komuniti orang asli macam kami ini yang telah mendiami di pendalaman sejak turun-temurun nenek moyang kami beribuan tahun, disini kami komuniti orang asli rasa terhina, disini kami komuniti orang asli ingin menyuarakan kerajaan negeri harus mempertimbangkan kami masyarakat orang asli dibumi Kelantan ini dan kerajaan negeri Kelantan harus mengiktiraf hak tanah wilayah adat kami.

Foto ini dihasilkan oleh Arif Kg Pos gob
Lokasi kg Pos gob daerah gua musang

Dari FB orang Asli yg sayang hutan dan tanah mereka.. FB Pujanga hutan rimba

………………………..

What Do You Say? | The massive flood disaster has claimed more than 14 lives and displaced tens of thousands. A quick look by Muhd Harris Nasril on Google Maps revealed several locations with deforestations near flood areas in the east coast of Malaysia.

Do you think that illegal and uncontrolled logging contributed to the flood disasters? Tell us what you think about it. #floods #prayforeastcoast #malaysia

(Video credit to Muhammad Harris Nasril: https://www.facebook.com/video.php?v=10152875511623592&set=vb.716388591&type=2&theater&notif_t=video_comment_tagged).

………………..

 

 

 


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: